A fost Mahatma Gandhi homosexual? Într-o carte scrisă de autorul premiat cu Pulitzer, Joseph Lelyveld, se spune că personalitatea indiană şi-a părăsit soţia… pentru un bărbat, potrivit publicaţiei ABCNews.
Se pare că Ghandi, cel care a condus India spre independenţă şi care este un simbol universal al rezistenţei paşnice, mai avea o latură. Una profund umană. În biografia „Un suflet măreţ – Mahatma Gandhi şi lupta sa cu India”, autorul, fost reporter pentru New York Times, insistă că Gandhi a fost homosexual, sau, cel puţin, bisexual.
Iubitul său ar fi fost Hermann Kallenbach, arhitect culturist, evreu de origine germană. Relaţia lor s-ar fi consumat în perioada în care Gandhi a lucrat în Africa de Sud ca funcţionar, între anii 1893-1914. Gradul de intimitate dintre cei doi este dezvăluit de scrisorile lui Kallenbach către prietenul său indian. Potrivit cărţii, Gandhi şi-ar fi părăsit soţia, Kasturbai Makhanji (căsnicia lor fiind aranjată), în 1908 pentru Kallenbach, un burlac convins.
În scrisori, Gandhi îi spunea lui Kallenbach: „Ai pus stăpânire pe corpul meu, în totalitate. Asta e sclavie şi răzbunare. Portretul tău stă deasupra şemineului din dormitor. Şemineul este în faţa patului.”
Cei doi au trăit împreună doi ani, timp în care juraseră să-şi ofere „din ce în ce mai multă iubire”. Gandhi l-ar fi implorat pe Kallenbach să „nu se uite cu dorinţă la vreo femeie” căci nu-şi poate „imagina ceva mai urât decât actul sexual dintre o femeie şi un bărbat”.
Când Gandhi a părăsit Africa de Sud în 1914, Kallenbach nu a putut să-l acompanieze din cauza Primului Război Mondial, dar Gandhi i-a spus că „ţi-am spus că tu vei fi cel care mă va părăsi, nu eu pe tine”.
Kallenbach a murit în 1945 şi Gandhi în 1948.
Bidyut Chakrabarty, savant la Centrul Gandhi pentru Nonvioloenţă Globală, spune că „în India există tendinţa de a crede că mahatma (n.r. – în sanscrită înseamnă „marele suflet”) e perfect. Este pus pe un piedestal, crezând că nu poate fi om şi că este un zeu. Şi dacă este un zeu, cum poate fi homosexual?”
Chakrabarty a spus că Gandhi a pus accentul pe latura sa umană într-o autobiografie scrisă în 1933.
„Spunea mereu că este o fiinţă umană şi vorbea despre plăcerile sexuale. Acesta a fost un subiect foarte dezbătut în autobiografie”, a declarat savantul.
Hinduismul, la fel ca şi creştinismul, nu priveşte cu ochi buni homosexualitatea, potrivit lui Chakrabarty, care, el însuşi, a scris câteva cărţi despre Ghandi. Cu toatea asta, în zilele noastre, discriminarea împotriva homosexualilor este ilegală şi mulţi sunt deschişi în ceea ce priveşte sexualitatea lor.
Cartea domnului Lelyveld tratează şi alte subiecte controversate, cum ar fi rasismul, sau faptul că Gandhi ar fi fost amatorul îmbrăţişărilor nocturne, în pielea goală, cu nepoata sa Manu, pe atunci în vârstă de 17 ani.
La un moment dat, Gandhi ar fi forţat-o pe Manu să străbată o porţiune a junglei cunoscută pentru atacurile sexuale împotriva femeilor, pentru a-i aduce o piatră ponce cu care să-şi cureţe picioarele. Când aceasta s-a întors plângând, Gandhi i-ar fi spus că „dacă vreun sălbatic te-ar fi răpit şi tu ţi-ai fi înfruntat moartea cu curaj, inima mea ar fi dansat de bucurie” potrivit cărţii.
Autorul cărţii spune, de asemenea, că Gandhi ar fi avut o atitudine rasistă faţă de „kaffir”, denumirea pe care o purtau negrii din Africa de Sud. În 1894, Mahatma a trimis o scrisoare în care spunea că „sălbaticii kaffir, a căror ocupaţie este vânatul şi a căror singură ambiţie este să strângă un număr suficient de mare de vite pentru a-şi putea cumpăra o soţie, îşi petrec viaţa cu indolenţă şi în goliciune.”
Wall Street Journal, într-o recenzie a cărţii, spune despre Gandhi că a fost „un ciudat din punct de vedere sexual, un om politic incompetent, un rasist implacabil şi un om care vorbea despre dragostea lui pentru umanitate în timp ce dispreţuia oamenii, ca indivizi.”
„Un suflet măreţ – Mahatma Gandhi şi lupta sa cu India” a fost interzisă într-un stat din India, Gujarat, după ce presa locală a spus că această carte mânjeşte imaginea părintelui Indiei moderne, potrivit Associated Press.