» FBI a transmis autoritatilor de la Sofia informatii privind implicarea magnatului Hristo Kovaciki in fraude financiare de mare amploare.
Hristo Kovaciki, aflat pe pozitia a doua in topul averilor din Bulgaria alcatuit recent de revista poloneza "Wrpost", este acuzat de frauda, Biroul Federal de Investigatii american (FBI) prezentand inca de la sfarsitul anului 2008 documente care ar dovedi vinovatia sa, a transmis ieri agentia BGNES, citata de site-ul Novinite.com.
Procurorii bulgari au lansat o ancheta preliminara impotriva lui Kovaciki, in baza suspiciunii de evaziune fiscala si imobiliara, acesta fiind chiar retinut. La 12 noiembrie 2008, birourile a 17 dintre companiile sale au fost perchezitionate.
Tribunalul din Sofia a stabilit o cautiune-record, de 300.000 leva (aproximativ 150.000 de euro), pentru eliberarea lui, dar pe 21 noiembrie o instanta de apel a redus cautiunea la aproximativ 200.000 de leva (aproximativ 100.000 euro), care a fost achitata fara probleme.
Averea lui Hristo Kovaciki a fost estimata la aproximativ 700 milioane de dolari, magnatul detinand Compania Energetica Bulgara si 70% din compania Atomenergoremont, cunoscuta pentru obtinerea unor contracte importante de reparatii si intretinere la centrala nucleara de la Kozlodui.
La inceputul lui 2008, Kovaciki a achizitionat si termocentrala Bobov Dol. El mai detine cateva companii miniere, un lant de supermarketuri, Banca Municipala din Sofia si cateva fabrici din Serbia. Recent, presa sarba a publicat articole in care se arata ca muncitorii de la zece companii detinute de omul de afaceri bulgar nu si-au primit salariile de cateva luni. Kovaciki s-a implicat si in viata politica din Bulgaria, fondand partidul de opozitie LIDER, care, impreuna cu formatiunea nationalista VMRO si Uniunea Agrara a Poporului, a format pe 2 noiembrie 2008 coalitia de centru-dreapta Miscarea "Napred" ("Inainte").
Presiuni
» Sapte motiuni de cenzura
Acuzand guvernul ca nu are vointa politica de a lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate si ca nu reactioneaza adecvat la criza economica, opozitia din Bulgaria a inaintat nu mai putin de sapte motiuni de cenzura care vor fi supuse la vot cel mai probabil saptamana viitoare. Data fiind majoritatea confortabila pe care o detine in Parlament coalitia de guvernare condusa de Partidul Socialist, este putin probabil ca motiunile de cenzura sa aiba succes. Ele contribuie insa la erodarea imaginii Executivului, a carui cota de popularitate a scazut dramatic, mai ales dupa ce, anul trecut, acuzatiile de frauda au dus la inghetarea unor fonduri europene in valoare de sute de milioane de euro. Procesul a noua persoane acuzate de deturnare de fonduri SAPARD a inceput ieri la Sofia.