4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialMagistratul care l-a eliberat pe Mazăre l-a scăpat pe Ponta de plagiat...

Magistratul care l-a eliberat pe Mazăre l-a scăpat pe Ponta de plagiat și l-a achitat pe Chiuariu

Rodica Cosma este judecătoarea care a decis eliberarea din arest a primarului Constanței, Radu Mazăre și anchetarea lui sub control judiciar, în dosarul de dare de mită pentru constrcția unui cartier de locuințe sociale, potrivit unor surse judiciare. Decizia, contestată de multe persoane, nu este însă singura de acest fel. Judecătoarea de la Instanța Supremă s-a pronunțat de-a lungul timpului în mai multe dosare ale unor persoane importante din politica românească, dând soluții controversate.

Astfel,  Rodica Cosma este unul dintre judecătorii care a dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta. Tot ea l-a achitat în, primă instanță, pe fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, a decis condamnarea definitivă a senatorului Cătălin Voicu, a cerut achitarea lui Gigi Becali în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar în Dosarul Valiza a decis condamnarea acestuia.  

Citește și: INTERCEPTĂRI. Circuitul mitei spre conturile fraților Mazăre, ordine nelegale date subordonaților

De numele Rodicăi Cosma se leagă și dosarul Poșata Română. Conform unor surse judiciare, citate de Hotnews, aceasta, alături de alți doi judecători, a decis achitarea fostului ministru de la justiție, Tudor Chiuariu. La recurs, Chiariu a fost condamnat definitiv. 
  
Fostul ministru (PDL) al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi  a fost condamnată, pe fond, la cinci ani de închisoare de completul din care făcea partea Cosma.

Tot Rodica Cosma a judecat și unul dintre dosarele ”Zambaccian” ale lui Adrian Năstase, însă nu a făcut parte din completul care a dat decizia definitivă. 
  
Fostul senator PSD, Cătălin Voicu, a fost condamnat definitiv  pentru trafic de influență, de un complet din care a făcut parte această judecătoare.

Victor Ponta, achitat

În 17 martie 2014, după aproape doi ani de la publicarea în revista Nature a dovezilor plagiatului comis de Victor Ponta în teza de doctorat, completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție din care a făcut parte și judecătoarea Rodica Cosma a decis că premierul Victor Ponta nu poate fi anchetat.
  
Magistrații au decis că Ponta nu poate fi anchetat pentru plagiat, respingând contestația depusă de partidul Nouă Republică la decizia Parchetului General condus de Tiberiu Nitu de a nu începe anchetă în cazul premierului. 
  
În anul 2013, Parchetul General a închis dosarul, motivând că nu poate măsura cantitativ cât a copiat Ponta în lucrarea de doctorat coordonată de Adrian Năstase în anii 2000 și reluată în cartea publicată ulterior.  

Tot Rodica Cosma a făcut parte și din completul de judecată care a decis ca procurorul Maximilian Bălășescu să rămână la condamnarea de cinci ani de închisoare pentru luare de mită.

Judecătoarea a fost, în anul 2011, a fost unul dintre judecătorii care au confirmat arestarea preventivă a fostului secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, judecat în celebrul dosar „Portul”.

Averea

Rodica Cosma are, din 2004, împreună cu soţul ei, Marius Daniel Cosma, un teren intravilan, de 800 de metri pătrați, în comuna Cristian, judeţul Braşov,  un apartament în Braşov (cumpărat), dar şi o casă de locuit, din 2004, în comuna Cristian, judeţul Braşov, în suprafaţă de 102 metri pătraţi.

Conform declarației de avere, Rodica Cosma are un automobil marca Citroen, fabricat în 2007, dar şi un Volkswagen Scirocco, fabricat în 2009.

Tot pe numele judecătoarei figurează și un credit de 48.000 de euro, contractat în anul 2004 și care trebuie achitat până în 2024.

 Soțul Rodicăi Cosma este judecător la Curtea de Apel Brașov.   

Cele mai citite

Piața asigurărilor Casco: Creștere de 11% în primele 9 luni ale anului trecut

În primele nouă luni ale anului 2024, piața asigurărilor Casco a înregistrat prime brute subscrise de peste 2,9 miliarde de lei, marcând o creștere...

Criminalitatea organizată, responsabilă pentru 60% dintre breșele de securitate în 2024

În 2024, criminalitatea organizată a fost implicată în 60% dintre breșele de securitate la nivel global, conform unui raport citat într-un articol de specialitate....

Europa domină topul țărilor cu cea mai mare productivitate a muncii. România, sub media globală

Nouă din primele zece țări cu cea mai mare productivitate a muncii se află în Europa, potrivit unui raport publicat de Organizația Internațională a...
Ultima oră
Pe aceeași temă