» Desi sefii CSM le-au recomandat sa reintre in salile de judecata, magistratii nici nu vor sa auda de incetarea protestelor. Vicepresedintelui i s-a strigat chiar sa plece acasa daca nu e de acord.
» Magistratii sunt cei mai avantajati bugetari in Legea salarizarii unitare, pastrandu-si toate sporurile salariale intacte. Specialistii sunt nauciti de concesiile facute acestei bresle, care incalca toate principiile noii legi. Totusi, magistratii nu sunt multumiti: "nu am castigat nimic!".
Presedintele consiliului superior al Magistraturii (CSM), judecatorul Virgil Andreies, a dat de inteles la sedinta de ieri a CSM ca ar fi timpul ca magistratii sa inceteze protestul si sa reintre in salile de judecata. "Cred ca astazi trebuie sa gasim o rezolvare. In sufletul meu de judecator cred ca locul nostru este in sala de judecata", a spus Andreies. Plenul CSM a decis sa sustina in continuare revendicarile magistratilor si a recomandat Adunarilor Generale ale instantelor "sa ia in calcul posibilitatea suspendarii protestelor, avand in vedere exclusiv interesul justitiabililor". Judecatorul Dan Lupascu, membru al CSM, a spus ca CSM poate continua negocierile pentru rezolvarea tuturor revendicarilor magistratilor. Mult mai direct, vicepresedintele CSM Bogdan Licu le-a spus celor prezenti in sala ca ar trebui sa isi suspende protestele, pentru ca in randul cetatenilor au aparut deja "idei extremiste" la adresa magistratilor.
In replica, reprezentantii asociatiilor profesionale l-au indemnat pe Licu sa-si dea demisia daca sustine incetarea protestelor. Protestele vor continua, pentru ca magistratii nu sunt multumiti de ce au obtinut in negocierile cu Guvernul, ne-a declarat judecatorul Cristian Danilet, presedintele asociatiei SoJust: "Legea salarizarii nu ne multumeste, nu exista motive sa iesim din protest. Nu castigam nimic prin aceasta lege". Magistratul spune ca abia astazi Adunarile Generale ale judecatorilor vor discuta "stadiul in care a ajuns situatia" si daca protestele vor continua. Eventuala ilegalitate a protestului, care practic seamana cu o greva – actiune interzisa prin lege magistratilor –, este respinsa de Cristian Danilet: "Suntem in afara oricarei sfere de control. Nu suntem angajatii nimanui, nu este un conflict de munca. Este la fel ca atunci cand parlamentarii ies din sala de vot, in semn de protest. Poti sa spui ca ei fac greva ?".
In timp ce astfel de iesiri ale parlamentarilor au loc sporadic, protestul magistratilor face ca justitia din Romania sa nu functioneze de aproape o luna. Judecatorul Cristian Danilet sustine ca Legea salarizarii unice este "profund neclara" in ce ceea ce priveste sporurile salariale care le sunt recunoscute magistratilor si ca "nici contabilii, nici juristii nu inteleg cum se va aplica aceasta lege". Magistratilor li se recunosc insa toate sporurile obtinute pana acum si li se garanteaza ca vor avea aceleasi venituri ca in luna mai 2009, cu tot cu sporurile de 50% pentru stres si de 15% pentru confidentialitate. Specialistii ii dau dreptate lui Danilet cand vine vorba despre neclaritatea articolului 4 din Anexa 6 a Legii salarizarii unitare, dedicata magistratilor. Avocatul Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, nu a reusit nici el sa descalceasca formularea aparent agramata a textului respectiv.
"Pot sa va confirm insa ca nu le scade nimic la venituri", spune Biris. Articolul de lege spune ca toti magistratii vor beneficia de sporurile actuale, obtinute sau nu prin hotarari judecatoresti – procese impotriva statului judecate chiar de colegii lor. Ele vor fi incluse din 2010 in salariul de baza. De la acea data, sporul de stres va fi de 25% din salariu, cel de confidentialitate, de 10%, iar cel de munca in conditii vatamatoare, acolo unde este cazul, de 15% din salariu, cu conditia ca venitul total al magistratului sa nu fie mai mic decat cel de pana in luna mai 2009. "Este o nebunie. Va fi foarte greu de aplicat asa ceva", ne-a spus Gabriel Biris, care a citat razand principiile enuntate de Legea salarizarii unice, incalcate flagrant: "Este o grila de salarizare, nu vor mai fi sporuri speciale, legea va avea un caracter unitar, va sustine echitatea si coerenta".
Cumulat, noile sporuri ale magistratilor ajung la 50% din salariu, fata de maximum 30% la restul bugetarilor. In plus, ei primesc si actualele sporuri, in proportie de 65% din salariu, pana la sfarsitul anului 2009. Mai departe, in functie de care suma este mai avantajoasa pentru ei, acela le va fi salariul. In nici un caz mai mic decat cel din prezent, garanteaza legea pentru care si-a asumat raspunderea Guvernul.
» Cei mai bugetari
Salariul de baza brut al unui judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie va varia, in functie de vechime, intre 6.170 si 7.900 de lei, cel al unui judecator de la Curtea de Apel va fi de 4.550 – 5.850 de lei, cel al unui judecator de tribunal va fi de 4.370 – 5.640 lei, iar cel al unui judecator de judecatorie va fi de 3.170 – 5.145 lei. La aceste sume se vor adauga sporurile salariale, care pot ajunge la 50% din salariu. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ieri ca magistratii au un coeficient de salarizare de trei ori mai mare decat media bugetarilor.
Protestul magistratilor, caracterizat de presedinte si de ministrul Justitiei drept ilegal, blocheaza instantele de aproape o luna