Constantenii s-au inghesuit, la sfarsitul saptamanii, in marile magazine din oras care ofera produse electrice si electrocasnice in rate. Explicatia este data de faptul ca, peste numai cateva zile, asa-numitul „credit cu buletinul” va disparea din cauza noilor reglementari impuse de Banca Nationala a Romaniei.
Aglomeratie, cozi de zeci de persoane, nervi, agitatie. Aceasta era atmosfera in mai toate magazinele constantene care ofera credit la propriul sediu. Cele mai cumparate produse erau electronicele si electrocasnicele, dar si cele din categoria tehnologia informatiei si comunicatiilor. Inghesuiala se explica prin faptul ca pe 22 octombrie vor intra in vigoare noile norme BNR, care vor inaspri conditiile de acordare a creditelor. Astfel, posibilitatea de a cumpara din magazin, in rate, pe baza buletinului de identitate va disparea. In viitor se vor cere garantii ferme ca cel care beneficiaza de un credit va reusi sa-l returneze. Conditiile vor insemna, de fapt, adeverinte de salariu emise de societatea la care sunteti angajat sau chiar giranti, daca suma produselor pe care doriti sa le achizitionati va fi prea mare. De asemenea, rata nu va putea depasi 30% din venituri, iar bancile sau societatile creditoare vor fi nevoite sa ia in considerare toate platile pe care trebuie sa le faca un cumparator, adica nu numai rata efectiva, ci si comisioanele, care de multe ori sunt ascunse.
Vocea cumparatorului
Constantenii nu sunt de acord cu normele impuse de BNR, dar vor fi nevoiti sa se conformeze. Majoritatea celor pe care i-am intalnit, in weekend, in magazine au declarat ca au apelat la cumpararea in rate pentru ca aceasta este singura posibilitate in care isi mai pot achizitiona un produs nou, fie ca este vorba despre un frigider, un al doilea televizor in casa sau un calculator pentru copii. „Am salariu mic si nu imi pot permite sa cumpar astfel de produse cu banii jos. Nu inteleg ce au guvernantii cu noi, de ce nu ne lasa aceasta "portita"”, spune Vali M., o gospodina pentru care dotarea bucatariei cu aparatura moderna este importanta, pentru ca are doi copii. „E foarte bine acum. De exemplu, pot sa cumpar un frigider in rate, pe un an si jumatate, fara sa platesc dobanda. Altfel nu am nici o sansa”, adauga o alta femeie, care este hotarata sa profite de cea mai noua promotie din Constanta. O alta categorie care va avea de suferit este formata din persoanele care s-au pensionat de curand, care au venituri rezonabile, dar care practic nu vor mai avea sansa de a apela la credite.
Solutii de compromis
Administratorii marilor magazine din Constanta dau totusi sperante cumparatorilor. In ciuda tendintei BNR, se vor gasi debusee pentru a acorda in continuare credite accesibile. Desi nu vor sa discute prea mult pe aceasta tema, o posibilitate este inmultirea cardurilor de credit „co-branded”, emise de o banca comerciala impreuna cu un mare lant de magazine. Cu ajutorul lor, beneficiind de o limita de creditare oarecare, se pot cumpara produse numai din magazinul respectiv. Managerii mai au si alte „solutii”, pe care nu vor sa le destainuie inca, pentru a nu crea un avantaj competitiv concurentei.
Clientul are de pierdut
Banca Nationala a Romaniei incearca prin noile norme sa stopeze evolutia deficitului de cont curent, dar solutia pe care a ales-o este atat ineficienta, cat si antisociala. Este ineficienta pentru ca, in ultimii doi ani, volumul cumparaturilor efectuate cu ajutorul creditului cu buletinul s-a ridicat la aproximativ 200 milioane de euro, nesemnificativ, procentual, in comparatie cu dezechilibrul balantei comerciale, care se va ridica in acest an la cateva miliarde de euro (numai in primele sapte luni a avut valoarea de 4,8 miliarde de euro). Cei care vor avea de suferit vor fi angajatii cu salarii medii, pentru care accesul la credite va fi practic blocat. In locul unor masuri care sa scada comisioanele si costurile ascunse ale ratelor, care ating cifre extrem de ridicate, mai ales in contextul unei economii care va face parte, in numai cateva luni, din piata comuna europeana, guvernantii nu fac altceva decat sa puna piedici consumului intern, impiedicand astfel una dintre parghiile importante ale dezvoltarii economice: consumul populatiei. De altfel, rata de indatorare a persoanelor fizice romane este inca mult sub cea a „confratilor” europeni. Din pacate, angajatii cu venituri medii platesc pentru dezechilibrele economiei romanesti.