18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMafiile din Bulgaria, o problema pentru Romania?

Mafiile din Bulgaria, o problema pentru Romania?

Bulgaria a primit un nou avertisment in acest week-end ca aderarea la termen la Uniunea Europeana este pusa in pericol de coruptie si crima organizata din aceasta tara. Sistemul juridic trebuie reformat radical daca Bulgaria doreste sa adere la UE pe 1 ianuarie 2007, au avertizat oficiali europeni, care au luat parte la Sofia la o conferinta privind justitia si securitatea in aceasta tara.

Asasinarea lui Emil Kiulev

Ambasadorul britanic la Sofia a avertizat ca „nivelul coruptiei si crimei organizate din Bulgaria ridica o temere serioasa” si ca „asasinarea omului de afaceri Emil Kiulev scoate mai mult in evidenta aceasta provocare”.
Emil Kiulev a fost asasinat pe o strada din Sofia pe 26 octombrie, putin dupa ora 9,00. Potrivit politiei, masina sa, un BMW X5, s-a oprit la un semafor, moment in care un barbat care se ascundea in tufisuri a deschis focul cu un pistol-mitraliera Kalasnikov. Nimeni nu a fost arestat pana in prezent pentru aceasta crima.
Cine a fost Emil Kiulev? Varianta scurta spune ca a fost cel mai de succes om de afaceri din Bulgaria. Presedinte al DZI Group, cea mai mare firma de servicii bancare si de asigurari din Bulgaria, cu peste 12.000 de angajati si active de pana la 585 milioane de dolari, apropiat de toate partidele politice importante si consilier economic al presedintelui Gheorghi Parvanov. Varianta lunga vorbeste de un trecut obscur legat de serviciile de informatii si de o legatura suspecta cu fostul KGB si cu mafiile rusesti. Cel putin una din afacerile lui Kiulev din trecut, banca Roseximbank, a fost deschisa cu capital rusesc.

Mafiile bulgare si imperialismul rus

In cartea sa „La rasarit, spre Tartaria” Robert Kaplan scria ca, spre deosebire de alte zone ale lumii, in Bulgaria crima organizata este constituita pe structurile fostului partid comunist si politiei politice si are legaturi mai stranse cu mafiile rusesti decat orice alta tara din fostul bloc comunist. In Romania sau Ungaria, scrie Kaplan, rusii nu ar fi niciodata primiti cu atata simpatie. „Legaturile puternice dintre KGB si serviciile de securitate bulgare din perioada comunista au evoluat in retele criminale”, scrie Kaplan, care afirma ca Bulgaria a ramas un satelit al Moscovei, dar nu din punct de vedere ideologic, ci din punct de vedere criminal. In opinia jurnalistului american, aceasta retea criminala care se intinde peste intreaga Europa „reprezinta o forma noua si subtila a imperialismului rus”.
In ceea ce-l priveste pe Kiulev, jurnalistul german Jurgen Roth a confirmat „filiera rusa” in noiembrie, cand a afirmat ca numele omului de afaceri bulgar a aparut intr-o investigatie legata de o afacere de spalare de bani pentru fratii Ciornai, cunoscuti lideri ai lumii interlope ruse.

Amenintarea pentru Europa

Ceea ce diferentiaza Bulgaria de toate celelalte tari foste comuniste, cu exceptia Rusiei, este violenta extrema. Din 2000 pana in prezent au existat 157 de cazuri de asasinate la comanda si nici macar o singura condamnare. Mafiile bulgare sunt bine echipate pentru a furniza pe piata Uniunii Europene droguri, prostituate, tigari de contrabanda si produse contrafacute. Potrivit unui studiu al Europol, dupa ce UE a renuntat la impunerea de vize Bulgariei numarul crimelor cu conexiuni bulgare a crescut ingrijorator.
Oficialii europeni sunt din ce in ce mai nervosi ca pe 1 ianuarie 2007 ar putea importa un cal troian al criminalitatii cu origini la Moscova si din acest motiv avertismentele adresate Sofiei sunt din ce in ce mai ferme: fara o politie si un sistem juridic eficiente si necorupte, aderarea va fi amanata. O asemenea decizie va afecta probabil si aderarea Romaniei, care din cauza „tandemului” nefericit cu Bulgaria ar putea plati pentru o vina care nu-i apartine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă