În dosarul în care au fost reținuți de către DNA președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea și președintele PSD Orșova, Constantin Popescu, s-a început urmărirea penală față de alte nouă persoane. Suspecții, cercetați în stare de libertate, l-au ajutat pe baronul PSD de Mehedinți să comită infracțiuni.
DNA descrie faptele fiecăruia. Astfel, au fost puși sub învinuire:
1.BIDILICI ADRIAN, persoană care acţionează în numele a două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune Tele 2 și Karma TV-nn), sub aspectul comiterii infracţiunilor de:
- instigare la dare de mită,
- complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite;
2.MIJACHE ANDREEA LOREDANA, persoană care acţionează în numele a două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune (tot Tele 2 și Karma TV-nn), sub aspectul comiterii infracțiunii de:
- complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite;
3.BORUGĂ DOINA, manager al Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, sub aspectul comiterii infracțiunii de:
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite,
4.POPESCU DANIELA-DELIA, director al direcţiei economice din cadrul Consiliului judeţean Mehedinţi , sub aspectul comiterii infracțiunii de:
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite,
5.DRĂGHIA VALENTINA, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul comiterii infracțiunii de:
- complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite,
6.ROLEA ELISABETA ZENOVIA, director al Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, sub aspectul comiterii infracțiunii de:
- luare de mită,
7.FERARU GRIGORIŢA, funcţionar public la Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, sub aspectul comiterii infracțiunii de:
* luare de mită
8.ŞOCÎTE SILVIA, sef al direcției Resuse Umane din cadrul CJ Mehedinți,sub aspectul comiterii infracțiunii de:
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite,
9.MEDNYASKY ŞTEFAN LADISLAU, secretarul Consiliului judeţean Mehedinţi, sub aspectul comiterii infracțiunii de:
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite
Faptele infracționale
Din ordonanța de efectuare a urmăririi penale întocmite de procurorii anticorupție a reieșit că există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora:
Informații confidențiale și modificări în SEAP pentru câștigarea unor contracte de către apropiații baronului Duicu
I . În perioada mai–septembrie 2013, inculpatul Duicu Ioan-Adrian (preşedintele Consiliului judeţean Mehedinţi) şi suspectele Popescu Daniela Delia (director al direcţiei economice din cadrul Consiliului judeţean Mehedinţi) şi Borugă Doina (manager al Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin) au permis unor persoane neautorizate (reprezentanţii unui furnizor de echipamente medicale şi ai unei societăţi de leasing) accesul la informaţii care – la acel moment – nu erau destinate publicităţii. Informaţiile reprezentau intenţia reprezentanţilor Consiliului judeţean Mehedinţi şi ai Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin de a demara o procedură de achiziţie publică, precum şi datele tehnice şi financiare preconizate pentru această achiziţie publică, cu scopul de a obţine pentru cei doi agenţi economici un folos necuvenit.
Folosul urmărit a constat în împiedicarea altor competitori să participe la licitaţia publică ce avea să fie organizată pentru achiziţia publică şi, implicit, în încheierea de către cei doi agenţi economici „beneficiari ai informaţiilor” a contractelor de achiziţie publică în condiţii financiare avantajoase pentru aceştia şi, corelativ, dezavantajoase tehnic şi financiar pentru autoritatea publică contractantă (Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică) şi pentru Consiliul judeţean Mehedinţi (autoritatea publică locală care urma să asigure finanţarea acestei achiziţii publice).
Folosind aceste informaţii, reprezentanţii celor doi agenţi economici au întocmit o „ofertă” care le era convenabilă, pe care au transmis-o reprezentanţilor Consiliului judeţean Mehedinţi şi ai Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin.
Pe baza acestei „oferte” transmise de cei doi operatori economici şi răspunzând „cerinţelor” acestora, reprezentanţii Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin (autoritatea publică contractantă) au întocmit documentaţia de atribuire, care a fost transmisă Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi apoi publicată în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) la data de 13 septembrie 2013.
Întrucât au realizat faptul că documentația de atribuire publicată fusese „greșită” (în sensul că nu permitea și achiziționarea de servicii financiare, anume încheierea contractului de leasing), documentația de atribuire modificată și publicată din nou în SEAP.
Date fiind condițiile tehnice și financiare stipulate în documentația de atribuire, singura ofertă a fost cea făcută de acești doi agenți economici, ofertă care a și fost declarată câștigătoare.
Trucarea unui concurs pentru ocuparea de funcției de șef serviciu economic la CJ Mehedinți
II . În luna ianuarie 2014, inculpatul Duicu Ioan-Adrian i-a determinat pe suspecţii Şocîte Silvia şi Mednyasky Ştefan Ladislau (secretarul Consiliului judeţean Mehedinţi) să îi pună la dispoziţie unei anumite persoane subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu în cadrul Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Mehedinţi.
Obligarea primarilor să finanțeze televiziunile locale controlate de Duicu
III . În cursul lunii decembrie 2013, înaintea sărbătorilor de iarnă, inculpatul Duicu Ioan-Adrian şi-a folosit autoritatea şi influenţa conferite de funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean Mehedinţi şi de cea de preşedinte al Organizaţiei judeţene Mehedinţi a unui partid politic, în scopul de a obţine foloase necuvenite pentru două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune ( TELE 2 și KARMA TV), societăţi pe care acesta le controlează în fapt. Folosul necuvenit obţinut de cele două societăţi comerciale a constat în sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obţinute ca urmare a faptului că Duicu Ioan-Adrian, prin intermediul suspecților Bidilici Adrian și Mijache Loredana-Andreea, a impus tuturor primarilor şi tuturor funcţionarilor publici cu funcţii de conducere de pe raza judeţului Mehedinţi să plătească contravaloarea unor „urări” care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunţuri scrise pe „burtiera” ecranului) la cele două posturi de televiziune. Fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de urări a trebuit să plătească suma de 600 lei.
Deconturi ilegale la Casa de Asigurări de Sănătate in schimbul unor numiri pe funcții de conducere
- . Inculpatul Duicu Ioan-Adrian le-a determinat pe suspectele Rolea Elisabeta-Zenovia şi Feraru Grigoriţa, director, respectiv funcţionar public al Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu în aşa fel încât să favorizeze o anumită societate comercială, controlată în fapt de către Duicu Ioan-Adrian. Favorizarea a constat în decontarea unor sume de bani pentru servicii paraclinice. În schimb, Duicu Ioan-Adrian le-a oferit şi asigurat celor două reprezentante ale CAS Mehedinți foloase pentru persoane din familia lor, respectiv detaşarea uneia în cadrul Biroului Vamal Porţile de Fier I și numirea alteia într-o funcţie de conducere în cadrul aparatului tehnic al Primăriei Drobeta Turnu Severin.
Reamintim că în această seară instanța Curții de Apel București decide dacă îi arestează pe președintele CJ Mehedinți,Adrian Duicu, pe șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, pe președintele PSD Orșova, Constantin Popescu.