5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialMafia pietelor, prietena procurorilor

Mafia pietelor, prietena procurorilor

Mafia pietelor din sectorul 4, numita „Mafia Lutu”, dupa fostul primar al respectivului sector, a trecut in mainile „Mafiei Mihalache”. Prin Directia juridica actuala conducere a primariei a cerut anularea contractelor in participatiune. A castigat in instanta. S-a trecut la evacuarea pietelor. Mafia pietelor a reactionat. Primarul Inimaroiu si alte patru persoane din primarie au fost cercetati penal. Procurorul de caz a comis „erori judiciare” in favoarea firmelor evacuate.

„Liga Democratica” inexistenta si un procuror controversat

Actiunea de scoatere a pietelor din mana firmelor prietene cu Lutu si Mihalache a avut succes. Contractele in participatiune au fost anulate. Hotararea instantei supreme a ramas definitiva si irevocabila. S-a inceput cu evacuarea firmei COMPREST 3399 din Piata Sudului.
Evacuarea s-a facut cu greu, in timp indelungat, datorita influentei anumitor cercuri. In cele din urma evacuarea a avut loc pentru ca s-a inceput urmarirea penala a directorului general al lui COMPREST 3399, Gheorghe Paraschivescu, iar Garda Financiara a cerut in mod expres evacuarea firmei, aceasta desfasurand in mod ilicit activitati comerciale in valoare de 13 miliarde de lei.
Imediat dupa acest episod PJ4 a inceput cercetari privindu-i pe primarul Adrian Inimaroiu si alte patru persoane. Motivul cercetarii procurorului Marius Vasile este calcularea pretului unui spatiu comercial din Aleea Castanilor care a fost vandut la licitatie de catre o comisie din care a facut parte si Inimaroiu.
Cercetarea penala a fost demarata in urma unei sesizari facute de „Liga Democratica pentru Dreptate si Adevar”, cu sediul in strada Vasile Nutu nr. 4, sector 4. Stupoare insa – la aceasta adresa nu exista nici o „Liga Democratica”. Avocatii lui Inimaroiu au reclamat inceperea urmaririi penale, procurorul neavand o baza justificativa. A fost sesizat Consiliul Suprem al Magistraturii. Forumul suprem al magistratilor a publicat o nota prin care se arata si ca respectivul procuror s-a autosesizat din oficiu, nu la plangerea „Ligii Democratice pentru Dreptate si Adevar”.

Procurorul Marius Vasile, retras din dosar

Controversatul Marius Nicu Vasile, in calitate de procuror, a acumulat numeroase probleme de imagine, impotriva sa existand peste 10 dosare disciplinare si penale. El a fost retras din dosarul Inimaroiu si inlocuit cu procurorul Stefan Balanescu. Episoadele Ciuceanu si cartea „Achizitii publice” pe care le prezentam mai jos sunt „simple coincidente” vizavi de relatiile procurorului Marius Vasile cu firme pietare.
In rechizitoriul 1848/P/2002 Marius Vasile i-a dat NUP (neinceperea urmaririi penale) lui Traian Hojda, patron al unei firme pietare – MECOTRANS srl -, care ocupa Piata Berceni-Oltenita. A fost absurd, pentru ca dosarul practic nu avea ca obiect invinuirea lui Hojda. S-a dorit inchiderea acuzatiei de inselaciune la adresa lui Traian Hojda pentru ca o eventuala atacare a solutiei sa nu fie posibila. In schimb a fost trimis in judecata omul de afaceri Vasile Cioceanu pentru „participatie improprie la fals si uz de fals”. Cioceanu a fost achitat de Judecatoria sectorului 4, decizie confirmata si de hotararea definitiva a Curtii de Apel Bucuresti. Sase sesizari privind acest caz au fost depuse la CSM. In 2003 Marius Vasile a publicat cartea „Achizitiile publice”, o culegere de legi. Cartea (aparuta la „Magister Lex”, editura care nu a putut fi identificata de nimeni) a fost scrisa si publicata de procuror pentru ca acesta sa-si poata sustine doctoratul. „Achizitiile publice” a fost lucrata de tipografia NECOZ Prest srl la pretul de 50.000 de lei bucata. Cartea a fost comercializata in scoli si gradinite din sectorul 4. Aceste institutii de invatamant se aflau in subordinea Directiei de Invatamant al carei director era Elena Hojda, sotia patronului MECOTRANS srl. In scoli si gradinite cartea a fost vanduta cu 300.000 de lei bucata. Si unor oameni care nu aveau nici in clin, nici in maneca cu un asemenea subiect.
Cazul a avut repercusiuni. Conducerea Parchetului General a dispus incetarea detasarii lui Marius Vasile, care lucra, in cadrul DIICOT, la cazul MISA. CSM s-a autosesizat si a concluzionat ca afacerea cu „Achizitiile publice” „frizeaza penalul”. Si DNA s-a autosesizat.
Peste toate, s-a vehiculat ca Marius Vasile ar fi „prietenul de casa” al primului procuror al PJ4, Ovidiu Rosca, seful direct al lui Marius Vasile. Iar seful l-ar ocroti, ba chiar ar colabora cu Marius Vasile.

Pozitia prim-procurorului PJ4

Am luat legatura cu Emanuel Ovidiu Rosca, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 4, pentru a afla punctul de vedere al institutiei. Primul procuror Ovidiu Rosca a explicat ca plangerea vizavi de cazul Inimaroiu a fost inregistrata la PJ4 si s-a dat curs verificarilor. In urma acestora faptele au fost confirmate. Urmatorul pas a fost demararea cercetarilor. Acestea au avut ca rezultat intocmirea unui rechizitoriu prezentat in instanta. Ovidiu Rosca a afirmat: „Are prea putina importanta daca plangerea a venit din partea unei institutii-fantoma. Plangerea putea la fel de bine sa vina si din partea unui grup de pensionari. Noi i-am dat curs. A fost intocmit un rechizitoriu pe care l-am prezentat in instanta si aceasta va decide ce rol joaca inexistenta Ligii Democratice pentru Dreptate si Adevar”. O influenta a cercurilor interesate de piete asupra procurorilor de la PJ4 a fost exclusa de prim-procurorul Ovidiu Rosca. Cat despre prietenia cu Marius Vasile, Ovidiu Rosca s-a eschivat: „Ce inseamna prieten de casa? Eu sunt bucuros sa fiu prieten cu toti colegii mei. Merg cu Marius Vasile la fotbal. Merg si cu ceilalti colegi la fotbal”.

Fraudarea licitatiilor pentru pietele din sectorul 4

In vara anului 1999 primarul Marin Lutu a fost arestat. La perchezitia de la locuinta lui a fost descoperita o ciorna in care erau trecute numele firmelor castigatoare ale licitatiilor organizate pentru a prelua pietele sectorului. In urma verificarilor Ministerului de Finante si ale procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti s-a stabilit ca toate licitatiile au fost fraudate.
De exemplu, firma care a castigat Piata Berceni-Oltenita, MECOTRANS srl, a prezentat documente cu un profit anual de 103 milioane in 1997. In realitate, firma avea o pierdere de 103 milioane. Comisia primariei nu a avut acces la documentele licitatiei, acestea fiind inchise in seif de primarul Lutu. Patronii firmei – Traian Hojda (constructorul casei lui Lutu) si Elena Hojda (director in Primaria secorului 4) – au declarat la audieri ca nu au observat ca lipseste un minus in fata sumei de 103 milioane de lei din documentele de licitatie.
Marin Lutu a fost condamnat la inchisoare. Curios, in rechizitoriu nu s-a cerut si anularea contractelor de asociere in participatiune incheiate in urma licitatiilor frauduloase. Dosarele privind infractiunile comise de patronii firmelor care au pus mana pe piete au fost inchise de procurorii de la PJ4 (Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 4). La fel, dupa ce a ajuns primar Vasile Mihalache nu a anulat nici un contract de asociere prin participatiune, perpetuand afacerea cu mafia pietelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă