7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăPoliticăMafia imobiliară și a avizelor se luptă pe imobile istorice

Mafia imobiliară și a avizelor se luptă pe imobile istorice

Sunt contre puternice între reprezentanții USR PLUS și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, după ce un proiect de ordonanță a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Culturii privitor la clădirile de patrimoniu. Proiectul ar favoriza abuzurile, conform USR PLUS, în timp ce ministrul Culturii se apără și spune că se urmărește debirocratizarea.

Proiectul de ordonanță pus în consultare pe site-ul Ministerului Culturii elimină filtrul de decizie al specialiștilor din Comisiile Monumentelor Istorice atunci când proiectele imobiliare sunt făcute de experți atestați de minister.

Astfel, arhitectul unui dezvoltator imobiliar sau  al unui proprietar pus să realizeze un proiect de intervenție asupra unui monument istoric sau de construcție în zona lui de protecție ajunge, cu voia Ministerului Culturii, să-și dea singur notă de trecere, conform celor de la USR PLUS.

„O modificare legislativă care deschide larg ușa abuzurilor asupra monumentelor istorice din România este pentru noi inacceptabilă. Suntem convinși că, dincolo de mesajul cu totul greșit pe care-l dă o astfel de inițiativă, este evidentă și nelegalitatea unor măsuri care fac din persoane fizice cu interese materiale directe apărători ai politicii publice a Statului privind patrimoniul construit. Nu putem accepta ca o autoritate a statului să-și abandoneze propria misiune, contribuind la deteriorarea deja avansată a urbanismului în România”, susține USR PLUS.  „Marea problemă a acestui proiect, semnalată de către specialişti, este introducerea unui nou articol, 342 , parcă introdus de către dezvoltatorii imobiliari, care precizează că nu mai este nevoie de consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, şi se dă mână liberă dezvoltatorilor imobiliari să demoleze imobilele clasate monumente istorice”, precizează parlamentarul PNL Gigel Știrbu.

În consecință, USR PLUS cere ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, scoaterea imediată din consultare publică și retragerea proiectului legislativ.
Totodată, USR PLUS îi solicită ministrului informarea prealabilă, la nivelul coaliției de guvernare, privind orice modificări legislative din sectorul cultural sau patrimoniul național.

Ministerul Culturii a explicat că proiectul urmărește „debirocratizarea, digitalizarea, responsabilizarea profesioniștilor și actualizarea procedurilor, în concordanță cu realitatea socială”.

„Scopul Ministerului Culturii este să protejeze patrimoniul, dar și să asigure cetățenilor un set de reguli coerente, fără piedici și termene aberante.
Trebuie eliminată practica de „alergat după ștampilă”, iar profesioniștii trebuie să conștientizeze responsabilitatea atestării pe care o obțin, care poate, în egală măsură, fi retrasă în cazul nerespectării procedurii legale.
Modelul propus este preluat din legislația franceză, unde ştim că nu se practică politica dezvoltatorilor imobiliari în detrimentul patrimoniului. Este un proiect de lege incomod pentru grupurile de interese din acest domeniu. Nu vreau să cred că cei care folosesc termeni de tipul „mafia imobiliară” sunt de fapt apărătorii mafiei avizelor. Este uşor să aruncăm cu astfel de termeni, dar propun să ne rezumăm strict la prevederile din acest text şi vom observa că sunt în interesul real al patrimoniului cultural din România şi al românilor. Subliniez că Ministerul Culturii eliberează doar avize. Certificatul de urbanism și autorizația de construire se obțin de la autoritățile locale”, a spus ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

În prezent, legea prevede, de exemplu, ca în cazul în care un proprietar dorește repararea acoperișului unei clădiri care nu este monument istoric, dar se află în zona de protecție a unui monument istoric, obligativitatea obținerii unui aviz din partea unei comisii formate din arhitecți, arheologi, restauratori, istorici. Prin urmare, cetățenii pot aștepta și ani pentru a obține un aviz ca să facă o simplă reparație a clădirii pe care o au în proprietate, este concluzia ministrului Culturii.
„Adoptarea acestui proiect ar fi una dintre cele mai grave lovituri date patrimoniului construit. Modificările propuse slăbesc și mai mult protecția patrimoniului! Exclus să acceptăm aceste modificări. Sunt inacceptabile”, a spus miercuri Edmond Niculușcă, Directorul-adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

El a susținut că modificarea propusă de a elimina avizul Comisiilor Zonale și Naționale pentru Monumentele Istorice din procesul de avizarea a lucrărilor în zonele protejate înseamnă „mână liberă pentru rechinii imobiliari, o calamitate pentru țesutul construit istoric”, a adăugat el.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ange Postecoglou va aduce noi jucători în perioada de mercato

Ange Postecoglou, antrenorul echipei Tottenham Hotspur, a confirmat că echipa intenționează să fie activă în fereastra de transferuri din ianuarie pentru a întări lotul...

Sonda NASA a ajuns la cea mai mică distanță de Soare din istorie

Sonda revoluționară Parker Solar Probe a NASA a intrat în istorie marți, zburând mai aproape de Soare decât orice altă navă de acest fel,...

Volodimir Zelenski: Kievul ar putea lua în considerare continuarea tranzitului gazului rusesc către Europa

Ucraina continuă să câştige anual între 0,8 și un miliard de dolari din taxele de tranzit pentru gazul rusesc Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat...
Ultima oră
Pe aceeași temă