4.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialMafia agentiilor imobiliare

Mafia agentiilor imobiliare

Achizitionarea unei locuinte este, pentru multi, o corvoada. Toata lumea iti cere bani, iar pe parcurs ai ghinionul sa dai peste o gramada de intermediari. Cele mai exorbitante tarife le percep agentiile imobiliare.

Primul pas in achizitionarea locuintei visate este consultarea ofertei. Ziarele sau paginile de internet abunda in oferte care de care mai tentante. La majoritatea telefoanelor iti va raspunde insa un agent imobiliar. Anunturile persoanelor fizice sunt aproape o raritate, pentru ca „rechinii” acestei industrii au grija sa sune primii pe oricine isi scoate locuinta la vanzare si sa-l „racoleze” cu tactici bine puse la punct. Constrans de imprejurari, ajungi pe mana agentilor. Acestia vor incerca sa te convinga sa cumperi orice, numai sa-si primeasca si ei comisionul.

Servicii sub orice critica

Agentul imobiliar te ia in primire si organizeaza o serie de „vizionari” – cu alte cuvinte, te duce intr-o serie de apartamente pe care le considera el potrivite pentru tine. Nu conteaza ca tu ai specificat anumite conditii, cum ar fi existenta locului de parcare sau tipul de confort sau chiar zona. Daca este in portofoliul sau, agentul nu va ezita sa te plimbe pana acolo, poate-poate o iesi ceva. Daca vrei un apartament la Far, vei fi dus tocmai in Abator, desi e vorba despre doua cartiere complet diferite, dar relativ apropiate. Nu uitati ca trebuie sa aveti buletinul cu dumneavoastra, pentru ca agentul va va lua datele si va va pune sa semnati, fara nici un drept legal, un fel de pseudo-angajament conform caruia ati vizitat impreuna apartamentele respective.

Incepe vizionarea

Orice locuinta in care veti intra este casa visata, in opinia agentului imobiliar. Daca este la un etaj superior, este bine pentru ca ai lumina si panorama. Daca este la un etaj inferior, ai avantajul ca nu urci multe trepte. La parter, ti-a pus Dumnezeu mana-n cap, pentru ca poti face un spatiu imobiliar. La fel la ultimul etaj, unde poti construi o mansarda. Daca vrea sa te convinga, insa, sa cumperi un apartament la un etaj inferior, pe care il are in oferta, iti va spune ca cele de sus nu sunt bune, pentru ca se strica liftul si pentru ca la ultimul etaj e un adevarat chin, din cauza izolatiei proaste si a caldurii. Dotarile apartamentului sunt prezentate in functie de interesul agentului: fie e bine ca le are, pentru ca nu mai trebuie sa scoti bani din buzunar, fie e bine ca nu le are, pentru ca poti alege tu materialele care iti plac. Nu ascultati prea mult sfaturile agentului. Fiti ferm in hotararile pe care le luati si nu va pierdeti timpul cu tot felul de vizionari de „himere”.

Metoda mutului

Una dintre calitatile tipului de agent imobiliar prezentat mai sus este ca, de bine-de rau, isi da interesul pentru meseria pe care o face, in ciuda faptului ca ti-ar vinde orice apartament ii pica in mana. Se poate insa si mai rau. Exista o categorie de agenti a caror tactica de vanzari este bazata pe… tacere. Fie ca nu sunt informati asupra imobilelor, fie ca nu au talent oratoric, sau amandoua, acestia te duc in casa proprietarilor care vor sa vanda si asteapta, pur si simplu, discutia dintre tine si proprietar. Singura lor calitate este aceea de… sofer, pentru ca te poarta de la o locuinta la alta, de obicei in masini fara aer conditionat, in care temperatura sare, vara, de 50 de grade Celsius.

Cosmarul comisioanelor

Daca, in sfarsit, ati ales una dintre locuintele vizionate, puteti incepe sa mai puneti ceva bani deoparte. Comisioanele percepute de agentia imobiliara sunt exorbitante. Chiar daca ati vizionat o singura locuinta, agentii te vor taxa cu un anumit procent din valoarea acesteia. Corect ar fi fost sa se stabileasca anumite tarife de vizionare, sa se ia in calcul cheltuieli cu deplasarile si sa se stabileasca un pret diferentiat pentru fiecare client. Din pacate, mafia agentiilor imobiliare a stabilit o alta regula: plata unui anumit comison. De obicei, acesta este stabilit la 2% din valoarea tranzactiei, ceea ce inseamna ca, la o locuinta de 100.000 de euro, veti scoate din buzunar – in plus – 2.000 de euro numai pentru agentul imobiliar, care nu a muncit, in unele cazuri, decat cateva ore, daca asta poate fi numita munca. Aberatia (sau hotia cu acte, cum vreti sa-i spuneti) este ca agentii percep acelasi comision atat de la cumparator, cat si de la vanzator! In cazul prezentat, profitul intermediarului este de 4.000 de euro. Pentru un om obisnuit, astfel de sume sunt fabuloase.

Cele mai citite

Parlamentarii liberali au părăsit audierea Roxanei Mînzatu pentru funcția de comisar european

Nemulțumiți de procedura de desemnare, reprezentanții PNL boicotează ședința, acuzând lipsa consultării Parlamentarii PNL au părăsit marți sala de ședință în care Roxana Mînzatu era...

De ce aleg tinerii cash-ul într-o lume digitalizată

Prima generație care a crescut cu tehnologia la îndemână, preferă să aibă numerar în buzunar Un fenomen paradoxal și tot mai interesant a început să...

Cine ne apără de autointitulații procurori fiscali – BĂNCILE? Cazul Apador CH- ING

Sub pretextul luptei contra spălării banilor, unele bănci din România abuzează de relația de putere asupra clienților: închid conturi discreționar, sechestrează banii din ele,...
Ultima oră
Pe aceeași temă