MAE rus: Amplasarea unor elemente al scutului antirachetă în România, o încălcare a tratatului INF
Ministerul Afacerilor Externe din Rusia consideră amplasarea unor lansatoare americane de tip MK 41 în România, în cadrul scutului antirachetă, duce la încălcarea Tratatului privind Forţele nucleare intermediare (INF), fiind, totodată, „destabilizator şi periculos”, potrivit agenţiei TASS, citată de Mediafax.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că planurile scutului antirachetă al SUA sunt „contrare măsurilor de consolidare a securităţii internaţionale şi stabilităţii”. Mai mult, ea a precizat că, SUA şi aliaţii lor continuă să lucreze la acest program „destabilizator şi periculos, iar argumentele pe care le aduc devin tot mai puţin credibile”.
Citeşte şi: VIDEO. Baza de la Deveselu, finalizată. MAE: Sistemul antirachetă nu este împotriva Federaţiei Ruse
„La 18 decembrie au fost finalizate lucrările de construcţie la Deveselu, în România. După testarea şi fixarea echipamentului, baza va intra în fază de pregătire operaţională în prima jumătate a lui 2016”, a precizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus. „Prin urmare, cea de-a doua etapă a abordării adaptive privind desfăşurarea elementelor scutului global antirachetă al SUA în Europa a fost încheiată”, a mai spus Zaharova.
Mai mult, ea a subliniat că sistemele verticale de lansare MK 41, care fac parte din sistemul antirachetă de la Deveselu, sunt folosite de nave ale Forţelor navale americane pentru a lansa rachete de interceptare şi rachete cu rază medie de acţiune de tip Tomahawk”.
„Acest lucru ne permite să considerăm prezenţa lor pe teren o încălcare a prevederilor Tratatului INF de către Statele Unite”, a conchis Maria Zaharova .
Citeşte şi: Baza Militară Deveselu a primit Drapelul de luptă
Ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, vinerea trecută, capabilitatea tehnică a scutului antirachetă de la baza Deveselu, subliniind componenta defensivă a acestuia şi precizând că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA şi pentru NATO.
Baza, care include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, va fi operaţională în 2016, pentru a oferi protecţie în faţa unor potenţiale atacuri din partea Iranului.