7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialMAE "pedepseste" Olanda pentru coruptia din Romania

MAE „pedepseste” Olanda pentru coruptia din Romania

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, si-a anulat vizita care ar fi trebuit sa inceapa ieri in Olanda, in urma publicarii unor extrase dintr-un raport al guvernului de la Haga in care Romania si Bulgaria sunt criticate pentru deficientele in lupta impotriva coruptiei si in gestionarea fondurilor europene. In document se subliniaza inclusiv "lipsa vointei politice de a implementa reforme ireversibile" in justitie. Raportul guvernului olandez reia recomandarea ca, in cazul in care nu se constata progrese, sa fie suspendate si fonduri europene destinate Romaniei (masura luata deja in cazul Bulgariei) si sa se amane aderarea celor doua tari la spatiul Schengen.

Olanda este una dintre cele mai critice tari membre ale UE in privinta stadiului reformei justitiei si al luptei anticoruptie in Romania si Bulgaria, raportul facut public ieri venind dupa mai multe luari de pozitie si initiative similare ale unor oficiali olandezi. Este insa pentru prima data cand astfel de critici provoaca o reactie de o asemenea amploare la Bucuresti, momentul ales pentru publicarea si dezbaterea documentului parand sa deranjeze mai mult decat continutul acestuia. Intr-un  comunicat al MAE, aparitia acestui document "exact in ajunul vizitei ministrului roman de Externe la Haga" este calificata drept un gest "inamical si nepotrivit in relatiile dintre doua state ale Uniunii Europene". Vizita sefului diplomatiei romane la Haga ar fi urmat "sa clarifice toate preocuparile partii olandeze", sustine MAE, care cere si o explicatie pe canale diplomatice din partea Ministerului olandez de Externe.

 

Daca nu intensifica efor-turile in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate si nu imbunatatesc gestionarea fondurilor europene, Romania si Bulgaria risca suspendarea platilor si amanarea aderarii la spatiul Schengen, se arata intr-un raport al guvernului olandez, dezbatut astazi in Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Reprezentantilor a Parlamentului de la Haga, citat de agentia Focus News din Bulgaria, precum si de Mediafax si NewsIn din Romania.
Raportul semnat pe 28 august de Ministrul pentru Afaceri Europene, Frans Timmermans, ministrul de Externe, Maxime Verhagen, si ministrul Justitiei, Ernst Hirsch Ballin, din guvernul olandez semnaleaza inclusiv "lipsa vointei politice de a implementa reforme ireversibile in justitie" in cele doua tari.

Guvernul olandez recomanda ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen sa fie amanata pana cand cele doua tari vor reusi sa dobandeasca increderea partenerilor. Cele mai noi membre ale Uniunii Europene sufera din cauza coruptiei pe scara larga, inclusiv in randul politiei, in timp ce deschiderea frontierelor interne ale UE presupune, dimpotriva, standarde ridicate in privinta combaterii traficului de persoane si a imigratiei ilegale – se arata in documentul guvernamental olandez, citat de agentia NewsIn. Concluziile incluse in acest raport constituie raspunsul guvernului olandez la raportul privind progresele realizate de cele doua tari in domeniul justitiei, prezentat pe 22 iulie de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) instituit prin Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE ca o preconditie a aderarii, o premiera in istoria organizatiei europene.

Documentul facut public ieri se inscrie pe linia semnalelor extrem de critice transmise de Olanda la adresa modului si ritmului in care se desfasoara reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in Romania si Bulgaria. Agentia NewsIn reaminteste ca, inca de la inceputul acestui an, Haga a avertizat ca Romania si Bulgaria risca sa se confrunte cu masuri suplimentare din partea UE daca pana in vara nu pot arata rezultate concrete. In luna mai, ministrul olandez al Afacerilor Europene, Frans Timmermans, i-a transmis comisarului european pentru Justitie, Jacques Barrot, o scrisoare in care solicita noi masuri – scrie Mediafax. Mai multe plati din fondurile europene pentru Bulgaria au fost deja suspendate din cauza managementului neadecvat, iar Olanda a propus ca si Romania sa fie sanctionata financiar, sustinand ca este esential ca noii membri ai UE sa faca progrese reale, pentru a evita deteriorarea credibilitatii Uniunii.

Pana acum, astfel de critici nu au atras reactii radicale de la Bucuresti, ministrul roman de Externe parand mai deranjat de programarea dezbaterilor de la Haga in timpul vizitei programate in Olanda decat de continutul raportului. 

» Repros
Comunicatul MAE contine si un repros voalat, amintind faptul ca "firmele olandeze obtin profit in Romania, situandu-se pe locul I in ceea ce priveste capitalul total investit (peste 4,5 miliarde euro)". "Gestul de a face public" raportul guvernamental olandez "contravine spiritului si deschiderii dintre cele doua state, reliefate de cooperarea economica excelenta", considera MAE. Partea olandeza ar putea sa invoce, la randul sau, sprijinul constant pentru democratizarea Romaniei inca dinainte de 1989 si, mai recent, sprijinul in eforturile de pregatire pentru aderare.

» Gest inamical
Intr-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe justifica anularea vizitei in Olanda a sefului diplomatiei romane calificand "gestul de a face public" raportul critic al guvernului de la Haga drept "inamical si nepotrivit in relatiile dintre doua state ale Uniunii Europene". MAE roman estimeaza ca evaluarea facuta de guvernul olandez a functionarii statului de drept in Romania are "accente radicale" si "interpretari excesive asupra raportului Comisiei Europene privind MCV".

In comunicat se subliniaza ca documentul "apare exact in ajunul vizitei ministrului roman de Externe la Haga, in cadrul careia urmau sa se clarifice toate preocuparile partii olandeze legate de Raportul Comisiei Europene". "MAE isi exprima speranta ca acest gest va fi urmat si de o explicatie pe canale diplomatice din partea Ministerului olandez de Externe conform conduitei ce trebuie sa prevaleze intre state membre ale UE", se mai arata in comunicat.

Evaluarea (facuta de Guvernul Olandei – n.r.) are accente radicale (…) si interpretari excesive." Comunicat MAE

Cele mai citite

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...
Ultima oră
Pe aceeași temă