2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialMAE a început procedurile de evacuare pentru şase români din Yemen

MAE a început procedurile de evacuare pentru şase români din Yemen

Ministerul de Externe a anunțat, duminică seara, că, în prezent, derulează proceduri avansate pentru evacuarea a încă șase cetățeni români din Yemen, informează Mediafax.

Citește și: Un român a fost răpit în Burkina Faso! MAE a activat celula de criză

„În prezent, în colaborare cu autorităţile unor state care au cetăţeni în aceeaşi situaţie, sunt în curs de derulare proceduri avansate de evacuare a unui număr de încă şase cetăţeni români, alături de un membru de familie”, se arată într-un comunicat MAE.

Celula de Criză activată de către ministrul Afacerilor Externe, care gestionează evacuarea cetăţenilor români din Yemen, continuă în mod susţinut demersurile complexe de asistenţă şi protecţie consulară a cetăţenilor români afectaţi de deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din Yemen, precizează MAE.

Citește și: Familia românului răpit în Burkina Faso, chemată la sediul MAE

Totodată, Celula de Criză continuă demersurile de menţinere a legăturii permanente cu toate statele implicate în acţiunile de evacuare, fiind folosite toate canalele diplomatice şi consulare aflate la dispoziţie pentru finalizarea în condiţii de siguranţă a evacuărilor.

În cursul dimineţii, Ministerul de Externe a anunţat că un cetăţean român şi un membru al familiei sale au fost evacuaţi, duminică, din Yemen, după ce alţi patru români au fost scoşi, sâmbătă, din această ţară în care conflictul violent a escaladat în ultima perioadă.

„Astăzi, 5 aprilie 2015, au fost evacuaţi un cetăţean român şi un membru de familie al acestuia. La data de 4 aprilie 2015, au mai fost evacuaţi 4 cetăţeni români şi un membru de familie”, potrivit unui comunicat.

MAE a precizat că aceştia se adaugă celor 3 cetățeni români, angajaţi ai unei companii care activa pe plan local, care au fost evacuaţi la data de 30 martie 2015 de o fregată chinezească, cu destinaţia Djibouti, fiind ulterior repatriați, precum şi celor 14 cetățeni români, specialiști ai unei companii românești, care desfășura activități de muncă în Yemen, finalizarea procedurii de repatriere având loc în seara zilei de 25 martie 2015.

MAE reaminteşte că pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost postat, încă din anul 2011, un avertisment ferm de călătorie pentru Yemen, care conține nivelul maxim de alertă: „Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara!”.

Pe lângă publicarea sa pe site-ul MAE, această alertă de călătorie a fost adusă la cunoştinţa publicului larg în mod constant în tot acest interval prin intermediul celor două instrumente moderne de informare ale MAE – serviciul de alertă prin SMS „Un SMS îţi poate salva viaţa!”, lansat în luna octombrie 2012, prin intermediul căruia cetățenii români, odată ajunși într-un stat considerat de risc primesc coordonatele misiunii diplomatice române, respectiv prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă”, lansată în anul 2014, care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.

Cinci sute nouăsprezece persoane, majoritatea civili şi 90 de copii, au fost ucise în ultimele două săptămâni de violenţe în Yemen, a anunţat, joi, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citată de Associated Press.

În plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost rănite, iar alte zeci de mii şi-au părăsit locuinţele.

În acest context, Valerie Amos şi-a exprimat, în special, îngrijorarea faţă de „siguranţa copiilor, care sunt prinşi la mijloc”.

Arabia Saudită a declanşat săptămâna trecută Operaţiunea „Furtuna Determinării”, în scopul „apărării Administraţiei legitime” a preşedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vânătoare saudite bombardează poziţii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, şi din nordul ţării. La operaţiuni participă şi avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc şi Sudan.

Miliţiile şiite huthi, susţinute de Iran, avansaseră spre sudul Yemenului, o ţară aflată în anarhie după ce insurgenţii au ocupat capitala, în septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt staţionate în sudul ţării, unde se afla preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de Statele Unite. Preşedintele Yemenului a plecat în exil săptămâna trecută. În Yemen sunt active şi celule ale organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabia şi ale grupului Stat Islamic, două reţele teroriste sunnite.

Arabia Saudită, o ţară preponderent sunnită, acuză Iranul şiit, principalul adversar regional, că alimentează conflictul interconfesional din Yemen prin susţinerea insurgenţilor şiiţi huthi. Arabia Saudită este unul dintre aliaţii strategici ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă