Plenul Parlamentului European a aprobat descărcarea de gestiune în cazul mai multor agenţii europene monitorizate de raportorul Monica Macovei, inclusiv pentru Agenţia Europeană de Mediu. În acest din urmă caz, Macovei, în ciuda verdictului PE, solicită în continuare demisia directorului executiv.
Legislativul european a respins marţi seară descărcarea de gestiune a Consiliului UE, ca urmare a incapacităţii acestuia de a colabora cu legislativul comunitar şi cu comisia de resort. În rezoluţia PE se menţioenază că, în ciuda faptului că publicul european este îndreptăţit să ştie cum sunt cheltuite fondurile, la care se contribuie din taxele şi impozitele cetăţenilor UE, Consiliul refuză să răspundă întrebărilor Parlamentului European, să îşi trimită reprezentanţii la comisia CONT şi să predea documentele necesare în scopul verificărilor privind execuţia bugetară, transmite Agerpres.
Tot marţi, europarlamentarii au aprobat descărcarea de gestiunea a agenţiilor de mediu, pentru siguranţă alimentelor şi pentru medicamente. Asta, în ciuda recentului aviz negativ al CONT privind descărcarea de gestiune a primei instituţii, aviz venit în urma unui raport întocmit de eurodeputatul PDL, Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru descarcărea de gestiune a Agenţiilor europene pentru anul financiar 2010.
În acest caz din urmă caz, deznodământul lasă totuşi în urmă o serie de probleme legate de conflictul de interese şi management defectuos, fapt pentru care Macovei continuă să solicite demisia directorului executiv al Agenţiei Europene de Mediu: „Directorul Executiv al Agentiei Europene pentru Mediu ar trebui să demisioneze. Au ramas uşi deschise în această procedură. Banii contribuabililor sunt neprotejaţi”.
În ansamblu, însă, Macovei consideră un succes demersurile iniţiate înncursul acestui an, în calitatea sa de raportor. „Am ajuns la finalul procedurii de descărcare de gestiune privind Agenţiile descentralizate ale Uniunii Europene pentru anul 2010 şi este un succes: pentru prima dată, conflictul de interese a fost recunoscut ca o problemă majoră. Politici clare împotriva conflictelor de interese şi măsuri de gestionare a unor astfel de situaţii sunt acum în vigoare la mai multe Agenţii, inclusiv la Agenţia Europeană pentru Medicamente şi la Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară. Vom urmări ca acestea să fie aplicate corect”, a declarat Monica Macovei,.
Dinspre grupul liberalilor europeni, însă, situaţia se vede diferit. „Salut rezultatul final drept singurul justificat pentru EEA (ageţia Europeană pentru Mediu – n.r.). Aş vrea să subliniez faptul că în timpul procesului de descărcare de gestiune raportorul Monica Macovei a acuzat inutil şi pe nedrept EEA de nereguli financiare şi de conflicte de interese. Sper în mod sincer că Agenţia sau persoanele implicate nu au fost afectate în mod ireversibil”, consideră eurodeputatul olandez Gerben-Jan Gerbrandy, citat de Agerpres.
Caz concret
În cazul Agenţiei Europene de Mediu, europarlamentarul român a descoperit că directorul executiv, Jacqueline McGlade, a fost în „vizite de studiu” în Caraibe şi Marea Mediterană pe banii primiţi de un ONG de la ageţia europeană. Risipa din banii publici a fost evaluată la peste 33.000 euro. Aceeaşi agenţie nu a respectat regulile anticorupţie nici în domeniul achziţiilor publice şi ale transparenţei, conform informaţiilor aflate pe parcursul anchetei. La vremea respectivă, Monica Macovei a atras atenţia şi asupra faptului că Agenţia Europeană de Mediu şi-a acoperit clădirea din Copenhaga cu o faţadă „ecologică” cu iederă pentru suma de 295.000 euro, dar contractul a fost acordat fără licitaţie.