7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialMacedonia a trecut testul

Macedonia a trecut testul

Urmarite cu o preocupare sporita din cauza incidentelor violente care au marcat scrutinurile precedente si campania electorala (in care s-a ajuns inclusiv la impuscarea unui candidat albanez), alegerile legislative din Macedonia au fost considerate un „test-cheie al maturitatii politice a tarii”, potrivit reprezentantului Uniunii Europene pentru Macedonia, Erwan Fouere.
Ieri, oficialii Comisiei electorale nationale au anuntat concluzia ca „alegerile s-au derulat intr-o atmosfera libera, onesta si democratica, lasand deoparte cateva foarte mici probleme”. OSCE a dat, de asemenea, un verdict favorabil: alegerile s-au derulat intr-o maniera „larg democratica”.
Alegatorii au sanctionat drastic esecul politicii economice a guvernului aflat la putere din 2002, condus de Vlado Buckovski (liderul Uniunii Social-Democrate, SDSM). Doar 23,3 la suta din participantii la scrutin au votat pentru SDSM, partidul actualului premier. Rata de participare la vot a fost, de asemenea, scazuta, 56,2 la suta. Cu un program si o campanie electorala axate pe imbunatatirea situatiei economice si pe combaterea coruptiei si a somajului (ajuns la o rata de 36-37 la suta), partidul nationalist moderat, de orientare crestin-democrata, VMRO-DPMNE (Organizatia Revolutionara Macedoneana – Partidul Democratic pentru Unitatea Nationala Macedoneana) si-a adjudecat 32,5 la suta din voturi (45 din cele 120 de locuri in Parlament). Liderul sau, un fost boxer amator, Nikola Gruevski (35 de ani), fost ministru de Finante, va fi noul premier.
VMRO-DPMNE nu va putea guverna insa fara a se alia cu unul dintre partidele puternicei minoritati albaneze, care reprezinta peste 25 de procente din populatie. In 1990, desi a castigat alegerile, VMRO-DPMNE nu a alcatuit guvernul, intrucat a refuzat sa se alieze cu un partid albanez. Moderandu-si nationalismul, in 1994 a format o coalitie cu Partidul Democratic al Albanezilor (DPA). Acesta ar fi cel mai probabil partener si acum, dar analistii nu exclud nici o alianta cu Uniunea Democratica pentru Integrare (DUI), desi aceasta a fost partenerul de guvernare al SDSM. DPA ar aduce in coalitie doar 11 locuri de parlamentar, comparativ cu 17, cate va detine DUI.
Dupa alegatorii macedoneni, este randul VMRO-DPMNE sa dea un test de maturitate politica si de moderatie, asigurand stabilitatea multietnica a tarii, care se invecineaza cu provincia Kosovo. Macedonia a fost in pragul unui razboi civil, evitat prin semnarea, in septembrie 2001, a acordurilor de la Ohrid, prevazand o crestere a reprezentarii in principalele institutii ale tarii a minoritatii albaneze si respectarea drepturilor acesteia.

Cele mai citite

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...

Elon Musk, sprijin public pentru AfD în campania electorală din Germania. Declarația controversată a miliardarului

Elon Musk, miliardarul american și CEO al Tesla și SpaceX, a intrat în atenția opiniei publice din Germania prin sprijinul declarat pentru partidul de...

OpenAI amendată cu 15 milioane de euro de Italia pentru încălcarea protecției datelor

Agenția italiană de protecție a datelor, Garante, a sancționat OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, cu o amendă de 15 milioane de euro, după o investigație privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă