17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialLuzius Wildhaber, presedintele CEDO, a vizitat Romania

Luzius Wildhaber, presedintele CEDO, a vizitat Romania

Presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului, Luzius Wildhaber, insotit de Corneliu Barsan, judecator national la Inalta Curte de la Strasbourg, a vizitat Romania. Wildhaber s-a intalnit, joi, cu presedintele Traian Basescu.
In aula Institutului National al Magistraturii, Luzius Wildhaber a avut, ieri, un dialog cu judecatorii de la ICCJ, de la Curtile de Apel si tribunale. Discutiile au fost deschise de Nicolae Popa, presedintele ICCJ, care l-a prezentat pe presedintele CEDO.
Mai mult de o ora, Luzius Wildhaber a vorbit despre istoricul CEDO si despre practica judiciara de la Inalta Curte Europeana. Presedintele Wildhaber a exemplicat cu diferite cazuri, deja celebre, de incalcare a drepturilor omului, care au fost judecate de CEDO, cazuri provenind din Turcia si Italia. Luzius Wildhaber nu a analizat nici o cauza ajunsa la Strasbourg venita din Romania. Un singur lucru a subliniat, anume ca, din pacate, mai sunt mii de cazuri de incalcare a drepturilor omului, venite, in special, din Turcia, Rusia si Romania.
Corneliu Barsan a vorbit, in completare, despre cauzele inaintate de cetatenii romani la CEDO. Sunt multe cazuri de incalcare a libertatii de exprimare, inaintate de ziaristi romani, pe rolul Inaltei Curti Europene. Cele mai multe, insa, se refera la dreptul de proprietate. S-a ajuns aici, a spus Corneliu Barsan, pentru ca, in Romania, a fost pe deplin recunoscut dreptul de proprietate, dar, intre timp, respectivele bunuri au fost vandute pe diferite cai. S-a ajuns la situatia ca bunul sa aiba doi proprietari cu acte in regula.
In incheierea intalnirii, judecatori romani au pus intrebari despre diferite practici judiciare din Romania, contradictorii cu cele europene. Luzius Wildhaber a dezvoltat modul de abordare a practicilor respective la CEDO, dar s-a abtinut sa se pronunte in ceea ce priveste practica judiciara din Romania. Ca un moto al intalnirii a fost adoptata o veche caracterizare a judecatorului – un judecator trebuie sa fie inzestrat cu trei elemente: intelepciune, curaj si moderatie.

Cele mai citite

George Pușcaș a dat cărțile pe față în urma scandalului de națională! „Vreau să clarific totul!”

În ultimele zile, au circulat speculații despre o posibilă plecare a lui George Pușcaș din cadrul echipei naționale a României. Atacantul a ieșit în...

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...

Ovidiu Hațegan a luat decizia! Ce se întâmplă cu arbitrul român

Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români, a decis să pună capăt carierei sale de arbitru central, la vârsta de 44 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă