Bulgaria a facut primii pasi spre elucidarea colaborarilor cu fosta politie secreta. Dar nimeni nu stie inca cine si ce a facut pentru serviciile comuniste.
Europa de Est este considerata un fel de "Est salbatic" din cauza numarului mare de oameni care au colaborat cu fostele servicii secrete comuniste, potrivit Novinite.com. Iar Bulgaria – codasa tarilor foste sovietice in confruntarea cu trecutul totalitar.
Totusi, dupa 17 ani de tranzitie spre un sistem multipartinic si aderarea la Uniunea Europeana, la Sofia au inceput sa se faca primii pasi in ceea ce priveste colaborarile cu "Darjavna Sigurnost" (securitatea de stat). Autoritatile bulgare au format o comisie compusa din fosti membri ai parlamentului, jurnalisti, fosti oficiali de stat, fara ca vreunul dintre acestia sa fi fost persecutat politic de catre securitate in timpul perioadei comuniste, insarcinata cu deschiderea dosarelor. Comisia a inceput verificarile in privinta unor oficiali bulgari de rang inalt, printre care judecatori ai Curtii Constitutionale, membri ai Consiliului de administratie al Televiziunii Nationale Bulgare, dar si a tuturor celor cu functii inainte de 1989. Iar rezultatele vor fi facute publice in urmatoarele saptamani.
Mai mult, inainte de orice alegeri viitoare, comisia va monitoriza candidatii pentru orice post, de la presedinte la membrii Consiliului municipal, a declarat Evtim Kostadinov, presedintele comisiei. Dar rezultatele nu vor fi spectaculoase, deoarece serviciile secrete controleaza inca arhivele fostelor servicii, iar dosarele reprezinta arme politice de temut, continand informatii extrem de compromitatoare pentru multi dintre liderii politici, economici si sociali ai momentului.
"Este important sa stim cat de adanc a ajuns aceasta mana a serviciilor secrete." (Evtim Kostadinov)
"Aceste servicii vor spune tot ceea ce pot pentru a nu ceda controlul asupra arhivelor." (Tatiana Donceva, parlamentar)
Membrii fostei "Darjavna Sigurnost" detin roluri importante in cercurile politice, sociale si de afaceri din Bulgaria.