15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecial"Lupoaica Romei" implineste 100 de ani

„Lupoaica Romei” implineste 100 de ani

Statuia „Lupoaica Romei”, simbol al latinitatii poporului roman, este o prezenta emblematica a Capitalei, pe care, din 1997, ne-am obisnuit s-o regasim, cand trecem prin Piata Romana, parca asteptandu-ne, la inceputul Bulevardului Lascar Catargiu.
Realizata din bronz, cu inaltimea de 0,80 m si asezata pe un soclu de piatra inalt de 2,50 m, „Lupoaica Romana” pastreaza vie legenda conform careia intemeietorii Romei, Romulus si Remus, au fost salvati de la moarte, cand erau prunci, prin adoptarea de catre o lupoaica, care i-a hranit cu laptele ei.
Bucurestenii de astazi nu prea mai stiu de unde provine statuia si nici ca, in 2006, „Lupoaica Romana” implineste 100 de ani.

Periplul secular a Lupoaicei

Statuia a fost adusa la Bucuresti, ca donatie a statului italian, cu prilejul expozitiei nationale jubiliare „Carol l – 40 de ani de domnie si Romania – 25 de ani de Regat”, iar pe soclul sau se poate citi inscriptia „Darul Romei – 1906”.
Primul sau amplasament a fost in Parcul Carol l, acolo unde a avut loc expozitia jubiliara, iar un an mai tarziu a fost mutata in incinta Muzeului Militar, situat atunci in acelasi parc. Nu avea sa ramana mult timp nici aici, din 1908 fiind mutata in fosta Piata a Romei, care se afla la intrarea in strada Lipscani, aproximativ pe actualul loc al Magazinului Bucuresti.
In 1932, „Lupoaica Romana” a fost mutata pe Dealul Mitropoliei, in apropierea clopotnitei Bisericii Patriarhiei. Din 1946, cand comunistii au mutat-o din nou, si pana in 1997, statuia s-a aflat in Piata Confederatiei Statelor Balcanice, loc cunoscut astazi ca Parcul Constantin Brancusi din Piata Dorobanti. Cei mai multi bucuresteni si-o amintesc in acel spatiu, unde le devenise o prezenta familiara, careia cei care locuiesc in zona ii simt inca lipsa.

Aventura continua si astazi

Frecventele mutari ale „Lupoicei Romane” atesta faptul ca, pe parcursul unei secol, in Bucuresti nu s-a creat un amplasament special dedicat acestui simbol al latinitatii poporului roman si ca „darul Romei” a fost mai mult „chirias” in capitala Romaniei decat „la ea acasa”.
Actualul loc care o gazduieste o face greu accesibila pentru cei care ar dori sa o priveasca de aproape, iar in peisajul intersectiei, din anumite unghiuri, aproape nu se observa.
Mai mult decat atat, intersectia din Piata Romana s-a dovedit chiar riscanta pentru integritatea statuii, pentru ca, desi este imprejmuita spre a fi protejata, „Lupoaica Romana” a suferit trei accidente de masina, soclul sau fiind, in prezent, avariat.
In acest an in care „Lupoaica Romana” implineste 100 de ani, edilii si-au propus sa-i refaca soclul si chiar sa-i redea forma circulara pe care a avut-o la inceput. Pentru ca, se pare, statuia „a fost de vina” pentru accidentele suferite, tocmai pentru ca are un soclu cu colturi.

Cele mai citite

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă