3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialLuminita Anghel: "Pentru protectie sociala s-au dat mai putini bani decat la...

Luminita Anghel: „Pentru protectie sociala s-au dat mai putini bani decat la Turism”

» Cantareata care a obtinut cea mai buna performanta pentru Romania la concursul Eurovision a renuntat la muzica pentru un post in administratia centrala.

» Luminita Anghel a fost numita, la propunerea PSD, subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.

» Artista spune ca a acceptat aceasta functie politica deoarece, astfel, ar putea face mai multe pentru copii decat sa participe la campanii umanitare sau sa organizeze teledonuri pentru strangerea de fonduri.

Dupa ce luna trecuta a fost numita subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, Luminita Anghel a facut modificari importante in viata ei. A refuzat orice invitatie de a mai participa la vreun concert, ultimul avand loc in noaptea de Anul Nou. Fosta cantareata a devenit bugetara si spune ca traieste din salariul de la stat si din resursele acumulate in anii petrecuti pe scena. "Am refuzat mai multe concerte inainte de Paste si lumea a fost uimita. Ce sa mai fac in muzica? Sa mai particip inca o data la Eurovision si sa ma clasez mai sus de locul 3? As putea face mai mult poate in strainatate", spune fosta cantareata. Nici macar Geoana sau ceilalti lideri ai PSD nu i-ar putea clinti decizia: "Nu am cantat niciodata in campaniile electorale si as refuza o oferta chiar daca ar veni din partea partidului din care fac parte", spune Luminita Anghel.

Ajutata de Vanghelie si Dragnea
Cum a ajuns in aparatul guvernamental? "Am capatat sprijinul partidului meu, al lui Marian Vanghelie sau al lui Liviu Dragnea, de exemplu, dupa ce in campania electorala pentru alegerile parlamentare am dovedit ca sunt un bun competitor, ca pot spune lucruri credibile. Deseori, la sfarsitul zilelor de campanie, ma intalneam cu doi analisti cunoscuti care ma invatau politica, ma consiliau." Apoi explica si de ce nu a ajuns in Parlament, aruncand sageti otravite catre cea care a castigat cele mai multe voturi in Colegiul 25 Bucuresti. "Doamna Elena Udrea a facut si alte demersuri pe parcursul sau politic, a avut o sustinere de alt gen, adica mult mai puternica fata de a mea, care a fost una strict a unor lideri politici." si Luminita Anghel zambeste cu subinteles.
Cantareata recunoaste ca numirea sa la conducerea Autoritatii pentru Protectia Copilului este politica si ca numele sau a fost vehiculat si pentru un post in cadrul Ministerului Culturii. Pana la urma, a facut alegerea cea mai buna. "E bine ca la conducerea Autoritatii au fost numite femei, pentru ca ele sunt mai sensibile, mai empatice la problemele copiilor."

"Doamna Udrea nu a avut un drum sinuos"
» "R.l.": V-a propulsat Eurovisionul in politica?
L.A.: Nu. Am intrat in politica pentru a putea schimba ceva mai mult decat daca as ajuta un copil intr-un caz particular sau daca as organiza un teledon sau daca as participa la o campanie pentru ajutorarea sinistratilor.

» "R.l.": Ati adunat capital politic pentru ca ati infruntat-o pe Udrea in alegerile parlamentare.
L.A.: Da, si a fost un risc asumat. Am fost intrebata de trei ori inainte sa fiu nominalizata daca vreau sa intru in competitia asta. Eu sunt obisnuita de pe scena sa lupt cu contracandidati foarte puternci. Nu pot sa reprezint Romania intr-o competitie in care ceilalti fac play-back. Am acceptat constienta ca sansele nu sunt reale de a castiga. Mie mi-a convenit si ca era o lupta intre femei, si unele cu notorietate.

» "R.l.": Este ministrul Udrea cea mai puternica femeie din Romania?
L.A.: Exista in Romania femei cu notorietate foarte mare, implicate social, foarte mediatizate. Nu stiu daca pot face un clasament, dar nu trebuie sa uitati ca doamna Udrea a fost promovata, a avut un drum deloc sinuos. Oricum, in Romania, scara valorilor este inversata.

"Birocratia face ca multi copii sa nu isi gaseasca o familie"
» "R.l.": Sunt parintii mai nervosi din cauza crizei?
L.A.: Abuzurile, abandonul scolar sau familial nu au neaparat legatura cu criza, ci cu saracia, cu lipsa de educatie, de informare, cu faptul ca nu toata lumea isi gaseste de lucru, ca nu se poate ajunge in comunitatile mici pentru a face preventie. Criza scuza faptul ca nu exista niciodata bani pentru protectia sociala. Sunt mult mai putini bani decat au fost dati catre Ministerul Turismului, sa spunem. Cred ca tot mai multi copii vor fi abandonati, exista tot mai multi copii in familii fara educatie si bani.

» "R.l.": Cum impiedicati eficient casatoriile intre minori?
L.A.: Societatea nu poate monitoriza cu adevarat aceste casatorii. In fata noastra si a mass-media, familiile adopta pozitia corecta, dar in realitate pastreaza cutumele etniei rome si fac la fel ca pana acum. Noi putem lua fata sau baiatul din cadrul respectivelor familii pentru a-i reintegra in societate, dar imediat incepe un scandal mediatic de proportii care impiedica orice finalitate a demersului nostru.

» "R.l.": Este o solutie ca un copil sa fie dus la psiholog?
L.A.: Daca parintele este depasit de situatie, iar copilul prezinta anumite comportamente specifice, parintele trebuie sa solicite ajutorul din afara familiei. Pentru ca un parinte este subiectiv, poate nu are timp sa se informeze, sa deschida o carte. In plus, unii parinti substituie lipsa timpului petrecut cu copiii dandu-le bani, ceea ce este o mare eroare. Asta se intampla cu copiii de bani gata.

» "R.l.": Ar trebui simplificate procedurile de adoptie?
L.A.: Da. Exista o mare birocratie si orice demers presupune numerosi pasi. Sunt foarte multi copii sanatosi care merita sa intre intr-o familie, dar, din cauza legislatiei, nu sunt adoptabili. Adoptabil inseamna ca nici un membru de familie, pana la gradul IV, nu doreste sa preia copilul. Dar daca mama e plecata din tara si nu stim unde e, noi suntem obligati sa o cautam. Daca nu obtinem acordul ei, nu putem face nimic. Foarte multe mame isi lasa copiii la poarta maternitatii sau a primariei si nu isi dau consimtamantul pentru ca ei sa poata fi adoptati. Altele decid sa faca multi copii pentru a incasa indemnizatia de la stat. Exista foarte multi copii de romi in sistem, iar acestia nu vor fi niciodata adoptati de romani, in vreme ce in strainatate nu conteaza rasa sau gradul de handicap.

Biserica ar trebui sa se implice mai mult
» "R.l.": Pot fi copiii din scoli lezati de icoanele crestine?
L.A.: Nu. Cred ca fiecare copil are dreptul de a avea optiunea religioasa a familiei in care creste, pe care, la un moment dat, o poate schimba. Daca se face ora de religie, nu inteleg de ce nu ar fi si icoane. Credinta in Dumnezeu e un lucru bun pentru copii.

» "R.L.": Ati cerut sprijinul Bisericii?
L.A.: Ar trebui sa se implice mai mult in diverse actiuni umanitare, asa cum Biserica Catolica este sensibila la problemele comunitatii, mai ales acolo unde apar dificultati in familie. Vrem sa avem intalniri la nivel inalt cu diverse personalitati bisericesti. Nu-i putem obliga pe preotii de la tara sa faca servicii sociale, dar li se poate transmite un mesaj in acest sens pe cale ierarhica.

» "R.l.": De ce credeti ca sunt tinerii violenti in scoli?
L.A.: Dupa Revolutie am preluat cele mai rele exemple ale democratiei. Copiii trebuie sa isi cunoasca drepturile, dar educatia pleaca din familie. Daca in familie nu invata principiile esentiale de viata, e normal ca se ajunge la violenta. In societate a disparut respectul pentru pedagog in numele libertatilor.

Adoptiile din Romania ar trebui simplificate
» "R.l.": De ce nu infiaza Brad Pitt si Angelina Jolie copii romani?
L.A.: E mult mai usor sa adopti din Asia si Africa. Sunt foarte multi cetateni europeni care vor sa infieze din Romania. Adoptiile internationale au fost suspendate dupa ce s-au semnalat anumite cazuri care nu au fost probate privind vanzarea de organe si traficul de minori. Iar Emma Nicholson, pornind de aici, a facut mari presiuni. In ultimii 20 de ani nu a fost adusa nici o proba care sa dovedeasca asemenea presupozitii. Ar trebui simplificate, in primul rand, adoptiile in tara.

Sunt mii de familii pe listele de asteptare, in timp ce dupa Revolutie multi ani nu a existat acest apetit. Mai grav si de neacceptat mi se pare un parinte care isi loveste copilul repetat, l-as decadea imediat din acest drept, decat un parinte care isi vinde un copil pentru a-i salva pe ceilalti. Nu e nici acest lucru de acceptat, dar sa ii dam circumstante, pentru ca acesti oameni nu sunt educati, traiesc in niste conditii inumane.

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă