Desi detine rangul de capitala, Bucurestiul este un oras sarac in statui. Nici cele pe care le are nu sunt toate niste capodopere. De aceea orice statuie care-i sporeste farmecul merita salutata.
Nereusita statuie a lui I.L. Caragiale, realizata de C. Baraschi, a starnit atatea proteste incat a fost mutata din fata Teatrului National ce poarta numele marelui dramaturg. La anul, pe acel loc va fi montat un superb ansamblu monumental inchinat lui Nenea Iancu, realizat de sculptorul Ion Bolborea.
O lista, fie si incompleta, este revelatoare pentru opera si succesul acestui artist, reprezentat de monumente a caror valoare este recunoscuta de criticii de arta: Monumentul Reconcilierii (piatra si bronz), la Arad; Horia, Closca si Crisan (bronz), la Alba Iulia; Monumentul Infanteriei (bronz), in Parcul Kiseleff din Bucuresti; Burebista (bronz), la Orastie; Eugen Ionescu (bronz), la Slatina. Tot Ion Bolborea a restaurat si celebrul „Kilometrul 0”. In privinta ansamblului „I.L. Caragiale”, ambitiile sculptorului sunt mari, iar lucrarea va starni cu siguranta admiratia privitorilor. Imaginati-va pe platoul dintre Teatrul National si Hotelul Intercontinental un mare vehicul in care vor sta 11 dintre cele mai cunoscute personaje din opera marelui scriitor, iar alaturi, Caragiale insusi, in doua ipostaze. In acelasi timp, personajele ii infatiseaza pe marii actori care le-au jucat de-a lungul vremii, printre care Olga Tudorache, Grigore Vasiliu-Birlic, Alexandru Giugaru si Radu Beligan.
In privinta modelajului si expresivitatii lucrarii, sculptorul declara ca se situeaza undeva intre „Burghezii din Calais”, de Rodin, si sculpturile lui Daumier. Personajele lui Caragiale cer o anumita caricaturizare. Prin proportiile si prin numarul lor, lucrarea e de cea mai mare anvergura din cariera lui Ion Bolborea. Se pare ca prin luna august va incepe turnarea in bronz, in studiourile de creatie ce ii apartin artistului. Aici isi toarna lucrarile si alti sculptori. Aceste studiouri cuprind: ateliere de ipsoserie, turnatorie in bronz, ateliere de cizelaj si un platou de montare a lucrarilor finite.
Dupa cum mai declara sculptorul, a lucrat la mai multe variante ale ansamblului. Una dintre ele a si aparut in ziarul nostru. Desigur, acest ansamblu monumental va fi un reper al Bucurestiului, o bogatie spirituala a orasului.