21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialLukoil va construi în Bulgaria cea mai mare rafinărie din estul Europei

Lukoil va construi în Bulgaria cea mai mare rafinărie din estul Europei

Grupul rus Lukoil va construi în colaborare cu compania franceză Tecnip cea mai mare rafinărie din estul Europei, la sediul actualei unităţi de rafinare Neftochim din Burgas, Bulgaria, transmite Novinite, preluată de Mediafax.

Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, intenţionează să investească în următorii zece ani circa 25 de miliarde de dolari în unităţi de procesare a petrolului, în Rusia şi în străinătate, a declarat preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov.

Contractul cu Tecnip va fi semnat la sfârşitul lunii septembrie.

„Tecnip va avea obligaţia să construiască instalaţia de rafinare în termen de 35 de luni. Unitatea va fi cea mai bună rafinările din Estul Europei”, a declarat preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov.

Lukoil Neftochim, singura rafinările operaţională din Bulgaria, are o capacitate anuală de procesare de 9,8 milioane tone de petrol.

În 2010, rafinăria a procesat 5,95 milioane tone de ţiţei.

Lukoil deţine în total 10 rafinării, dintre care jumătate în Rusia. Capacitatea totală de rafinare a grupului Lukoil a fost anul trecut de 66 milioane de tone.

Licenţa de operare a rafinăriei din Burgas a fost revocată la sfârşitul lui iulie, pentru că nu au fost instalate până la termenul limită echipamente electronice de măsurare.

Punerea în practică a suspendării licenţei a fost oprită printr-o decizie a unui tribunal administrativ din Sofia, iar rafinăria şi-a reluat activitatea.

Decizia acestui tribunal nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea Administrativă Supremă.

Cele mai citite

Numărul de angajați din România atinge un record de 5,36 milioane în 2023, cea mai mare creștere din ultimii 16 ani

Numărul angajaților din România a atins un nou record în 2023, ajungând la 5,36 milioane, cea mai mare valoare din ultimii 16 ani, conform...

Poliția germană investighează un cetățean german suspectat de crimă în cazul dispariției lui Madeleine McCann

Suspectul în cazul Madeleine McCann, Christian Brueckner, a mărturisit unui deținut că a răpit un copil dintr-un apartament din Portugalia, a dezvăluit astăzi senzațional...

Cotația argintului atinge cel mai înalt nivel din 2012, stimulată de așteptările privind reducerile de dobândă ale Rezervei Federale

Cotația argintului a înregistrat joi o creștere semnificativă de 2,5%, atingând 32,614 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din 2012, informează Agerpres. Această ascensiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă