20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialLukasenko fata in fata cu Putin

Lukasenko fata in fata cu Putin

Oleoductul Drujba a fost pe cale de a fi redeschis ieri dupa-amiaza, dupa ce Belarus anuntase anularea taxei de 45 de dolari pe tona de petrol tranzitat. Slovacia incepuse sa se pregateasca pentru a recurge la rezerva strategica. Dar de la Minsk s-a anuntat gasirea unei solutii de compromis a „razboiului energetic” dintre Rusia si Belarus.
Presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau din Belarus, Aleksandr Lukasenko, au ajuns in cadrul unei convorbiri telefonice la un „compromis (…) permitand iesirea din impas, cu privire in special la tranzitul petrolului rusesc pe teritoriul (Republicii) Belarus, avand ca destinatie tari europene”, a transmis ieri serviciul de presa al presedintiei de la Minsk. Potrivit aceleiasi surse, premierii celor doua tari au primit sarcina de a „elabora in urmatoarele doua zile propuneri concrete pentru rezolvarea tuturor chestiu-nilor litigioase” si a prezenta aceste propuneri sefilor de stat „pana vineri, 12 ianuarie”.
Serviciul de presa al Kremlinului a confirmat doar ca a avut loc o convorbire telefonica intre Putin si Lukasenko cu privire la conflictul energetic, fara sa mentioneze vreun acord intre cele doua parti.
Expertii estimasera ca „razboiul energetic” dintre Rusia si Belarus nu se poate prelungi prea mult, din cauza impactului sau atat asupra economiei belaruse (care depinde total de Moscova), cat si asupra imaginii Rusiei. „Dat fiind costul politic si economic pentru Rusia si Belarus al acestei controverse, ne asteptam la un acord saptamana viitoare, cu reluarea in totalitate a livrarilor de petrol in Europa”, se estima ieri intr-o analiza a grupului Deutsche Bank.
„In timpul razboiului rece, Rusia se prezenta ca un furnizor de incredere. (…) Acest argument nu mai este convingator pentru europeni”, a scris ieri cotidianul rusesc „Vremia Novostei”. „Ga-zeta” a avertizat ca „Rusia este din ce in ce mai putin considerata un partener de incredere. (…) Incepem sa ne intrebam pana la ce punct este realista strategia anuntata de Valdimir Putin in 2005, constand in transformarea Rusiei in superputere energetica”.
Confruntat cu „nesupunerea” Belarusului, Putin s-a intalnit cu responsabilii companiilor petroliere si gaziere rusesti, propunand gasirea unor cai alternative de livrare a petrolului (pe mare, pe calea ferata sau prin oleoducte submarine), marirea capacitatii rusesti de rafinare si chiar reducerea extractiei de petrol.

Cele mai citite

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă