2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialLucruri pe care "ei" nu vor să le ştii

Lucruri pe care „ei” nu vor să le ştii

Webcamul te spionează. Plăteşti prea mult pentru cerneala de imprimantă. Computerul tău are o carcasă din material care împiedică arderea, dar este toxic. Iată câteva dintre cele lucrurile pe care „ei nu vor ca tu să le ştii”, după cum formulează revista PC World.

Cine sunt „ei”? Pot fi cei de la Google, producătorii PC-ului tău sau chiar şefii tăi. PC World prezintă „micile lor secrete” şi felul în care poate fi decriptate.

Furnizorul de internet, un poliţist al drepturilor de autor

Dacă transferi sau postezi ilegal muzică pe internet, ai putea fi prins chiar de compania pe care o plăteşti să-ţi asigure conexiunea. În Statele Unite se pregăteşte o legislaţie care ar urma să oblige furnizorii de internet să blocheze IP-urile celor care încalcă drepturile de autor. Ar fi vizată şi simpla acţiune de a căuta muzică sau filme pe site-uri ilegale.

Soluţia găsită de publicaţie: lobby parlamentar pentru protejarea drepturilor consumatorilor şi sprijinirea unor organizaţii neguvernamentale care se opun noului proiect legislativ.

Mobilele nu prăbuşesc avioane

Recomandările internaţionale pentru companiile aeriene sunt ca pasagerii să nu fie lăsaţi să-şi folosească telefoanele în timpul zborului. Se crede că semnalele emise de aceste aparate pot interfera cu sistemul de navigaţie. Totuşi, nu s-a demonstrat până acum că vreun avion să s-a prăbuşit din cauza telefoanelor mobile de la bord.

Soluţia: nu este niciuna. Ba mai mult, companiile aeriene te scutesc astfel de posibila flecăreala pe telefon a vecinilor de zbor.

Navigatul pe internet incognito…nu este chiar aşa

Majoritatea browserelor actuale oferă posibilitatea navigării private sau incognito (aşa-numitul „porn mode”), însă asta nu înseamnă decât că browserul nu înregistrează siteurile pe care le accesezi sau câmpurile de căutare pe care le foloseşti. Adresele pe care le vizitezi vor putea în continuare să-ţi reţină IP-ul, care va fi astfel disponibil în cazul în care vreo autoritate ar dori să verifice utilizatorii site-ului respectiv. FBI, de pildă, cere furnizorilor de internet să memoreze jurnalul navigărilor pentru fiecare client pe o perioadă de doi ani.

Soluţia: un serviciu proxy în genul Anonymizer sau Tor, care îţi pot ascunde IP-ul real cât timp eşti pe internet.

Costul cernelei de imprimantă

Orice imprimantă modernă te va avertiza că rişti să-i defectezi sistemul dacă foloseşti cartuşe de cerneală reîncărcate sau la mâna a doua, însă există experţi în domeniu care spun că cel mai mare risc este să-ţi pătezi puţin imprimanta.

Soluţia: reîncărcaţi cartuşele şi folosiţi cartuşe reşapate pentru că aşa economisiţi 10-20 la sută, respectiv 50 la sută din banii pe care îi daţi pe alimentarea imprimantei.

Google poate să te pârască

Dacă eşti un utilizator frecvent al serviciilor grauite oferite de motorul de căutare Google, atunci trebuie să ştii că acest serviciu stochează foarte multe informaţii referitoare la obiceiurile tale de navigare online. Informaţii pe care autorităţile le pot obţine oricând, la cerere. Mai rău, hoţii de date personale pot profita dacă nu ai o parolă de logare.

Soluţia: Google Dashboard îţi permite să vezi ce informaţii personale expui mediului virtual şi astfel să limitezi volumul lor. Foloseşte parole de email şi schimbă-le periodic.

Computerul, potenţial inamic al sănătăţii

Unele computere pot să aibă în componenţă materiale pe bază de brom, substanţă ignifugă, dar care poate afecta coeficientul de inteligenţă al copiilor sau poate chiar să reducă fertilitatea adulţilor.

Soluţia: feriţi-vă de laptop-urile sau imprimantele produse înainte de 2009, pentru că ar putea să aibă în componenţă astfel de substanţe toxice.

Programele antivirus nu protejează

Softurile de protecţie nu reuşesc să te ferească decât de viruşii nesofisticaţi, chiar şi cele mai actualizate astfel de programe fiind adesea în urma atacatorilor virtuali, atrage atenţia PC World.

Soluţia: salvează-ţi datele importante în fişiere codate şi instalează-ţi programe de tip WMware, care-ţi permit să renunţi la fişierele virusate sau să-ţi resetezi sistemul la nevoie.

Webcamul te poate pândi

Chatul de tip „one-way”, în care tu eşti cel privit, poate să se întâmple mai des decât îţi dai seama. Au fost cazuri de elevi spionaţi de profesori prin intermediul computerelor de la şcoală sau de femei privite fără ştiinţa lor de tehnicienii companiilor de unde îşi achiziţionaseră laptopul. Cum webcamul permite capturi video sau poze, au apărut şi situaţii de şantaj pentru persoanele prinse în posturi jenante.

Soluţia: decuplaţi-vă webcamul extern când nu-l folosiţi sau acoperiţi-vă webcamul incorporat.

Şi aplicaţiile de pe Facebook te pot spiona

Dacă joci Mafia Wars sau participi la un quizz pe Facebook, informaţiile pe care le-ai desemnat ca disponibile pentru toată lumea sunt însuşite de aceste aplicaţii. Pot fi poze, cărţi preferate, detalii despre relaţia curentă sau cele anterioare.

Soluţia: foloseşte opţiunea „privacy controls”, care limitează informaţiile pe care le pot accesa aceste aplicaţii.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

DOJ solicită respingerea cererii lui Donald Trump pentru amânarea termenului de vânzare a TikTok

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a cerut Curții Supreme să respingă solicitarea președintelui ales Donald Trump de a amâna implementarea unei legi care...

Gerul de Bobotează aduce vânt de primăvară

ANM anunță că vremea se va încălzi săptămâna viitoare, cu temperaturi maxime de 7-9 grade Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo valabilă...

ANAF organizează webinarii pentru contribuabili în ianuarie 2025

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă organizarea unei serii de webinarii în prima lună a anului 2025, destinate contribuabililor care doresc să afle...
Ultima oră
Pe aceeași temă