» Presedintele american, Barack Obama, a ramas marti fara majoritatea calificata pe care Partidul Democrat o detinea in Senatul SUA, dupa ce republicanul Scott Brown a castigat in mod spectaculos mandatul detinut anterior de simbolul liberalismului american, defunctul Ted Kennedy.
Victoria republicanilor in fieful traditional al democratilor reprezinta o infrangere usturatoare pentru Obama, care isi vede drastic restransa capacitatea de a impune in Congres reformele pe care le-a promis in campania din 2008. Potrivit rezultatelor scrutinului partial organizat in statul Massachusetts, Scott Brown, un senator din Legislativul local putin cunoscut pana azi, a castigat 51,8% din voturi, adjudecandu-si locul lasat liber dupa moartea lui Ted Kennedy, figura legendara a Partidului Democrat, care a detinut mandatul pentru nu mai putin de 46 de ani. Contracandidatul sau democrat, procurorul general al statului, Martha Coakley, nu a reusit sa-si adjudece decat 47,2%, desi, cu numai o saptamana inaintea votului, conducea cu 8 puncte procentuale in sondajele de opinie.
Victoria lui Brown este cu atat mai spectaculoasa cu cat Massachusetts este un stat in care cele 4,1 milioane de alegatori inscrisi pe listele electorale se declara intr-o proportie covarsitoare a fi democrati. Cheia electorala care i-a deschis lui Brown portile catre Senatul SUA au constituit-o, conform majoritatii analizelor, capacitatea acestuia de a atrage alegatorii fara afiliere politica, dar mai ales nemultumirea electoratului fata de agenda Casei Albe. Cetatenii din Massachusetts au stiut foarte bine miza acestor alegeri partiale – primul scrutin legislativ de la preluarea presedintiei de catre Obama, de care depindea majoritatea democrata din Senat – si au ales totusi un republican cu viziuni diametral opuse administratiei democrate in ceea ce priveste economia, combaterea crizei, tratamentul suspectilor de terorism si protectia mediului.
Dincolo de simbolism, victoria lui Brown va avea efecte concrete asupra pozitiei politice a presedintelui Obama. Prin pierderea acestui loc, majoritatea democrata ramane cu numai 57 de senatori plus doi aliati independenti, fata de 60, cati avea anterior, pierzand astfel majoritatea calificata care ii permitea sa adopte hotarari in Senat fara riscul unei obstructii procedurale (filibuster). Asa cum insusi Obama sublinia duminica in cadrul unui miting electoral la care a participat pentru a o sustine pe Coakley, rezultatul votului din Massachusetts va determina soarta multora dintre initiativele presedintiei sale, de la reforma sistemului de asigurari de sanatate la reforma financiara sau la combaterea incalzirii globale. Nepopulara in randul americanilor, reforma asigurarilor de sanatate a trecut de Senat in decembrie, insa in Camera Reprezentantilor semnalul dat de alegatorii din Massachusetts va descuraja deciziile riscante electoral. In luna noiembrie a acestui an au loc alegeri generale pentru toate cele 435 de locuri din Camera inferioara a Congresului si pentru o treime din Senat.
Dictionar
» Filibuster
Provenit din substantivul olandez "vrijbuiter" ("pirat" – in limba romana), termenul "filibuster" desemneaza in jargonul politic american alesul sau procedura prin care minoritatea din Senat blocheaza adoptarea unui act legislativ prin prelungirea artificiala si intentionata a dezbaterilor, in virtutea unei interpretari radicale a principiului democratic al dreptului la libera exprimare. Un tertip procedural scapat autorilor Constitutiei, dar bazat in totalitate pe spiritul ei, filibuster-ul a ajuns o adevarata institutie politica a Senatului SUA. Recordul absolut in materie de filibuster il detine senatorul Strom Thurmond, care in 1957 a blocat o lege privind drepturile civile vorbind incontinuu de la tribuna, timp de 24 de ore si 18 minute. Din 1975, o majoritate de 60 de senatori din totalul de 100 poate opri peroratiile filibuster-ului, fortand votul pe fond.