3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialLOVITURĂ de teatru: Dinel Staicu a scăpat de condamnarea de 7 ani...

LOVITURĂ de teatru: Dinel Staicu a scăpat de condamnarea de 7 ani de închisoare. VEZI aici cum a fost posibil

Surpriză de proporţii în justiţie: fostul şef al SIF Oltenia, Dinel Staicu, a fost scăpat ieri de o condamnare de şapte ani de închisoare pentru devalizarea fostei Bănci Internaţionale a Religiilor, printr-o decizie dată de un complet al Curţii de Apel Bucureşti. S-a ajuns aici întrucât magistraţii au admis o contestaţie în anulare depusă de Staicu, în noiembrie anul trecut, prin avocatul Maria Vasii. Controversatul personaj arată în contestaţie că pentru faptele pentru care în cele din urmă a fost condamnat a primit înainte soluţii de neîncepere a urmăririi penale, deci ar fi fost considerat nevinovat. Surse judiciare au declarat pentru RL că avocatul lui Staicu a invocat o decizie a Curţii de Apel Craiova prin care era menţinută o soluţie de neîncepere a urmăririi penale dată de structura teritorială Craiova a DNA pentru mai multe fapte care ar fi fost comise de fostul preşedinte al SIF Oltenia. „Se pare că cei de la Curtea de Apel Bucureşti nici măcar nu au cerut dosarele de la Craiova pentru a se lămuri dacă NUP-ul vizează chiar aceleaşi fapte ale lui Dinel Staicu”, susţin în continuare sursele. Ca urmare a admiterii contestaţiei în anulare depusă de fostul preşedinte al SIF Oltenia, Curtea de Apel Bucureşti a decis încetarea procesului penal faţă de acesta pentru acuzaţiile de abuz în serviciu, anulând totodată mandatul de executare a pedepsei de şapte ani de închisoare. Magistraţii de la Curte urmează ca în următoarea lună să îşi motiveze pe larg decizia de anulare a condamnării lui Dinel Staicu, personaj care între timp şi-a schimbat numele în Dinel Nuţu.

DNA: motivele invocate de Staicu nu există

Contactat de România Liberă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Livia Săplăcan susţine că nu există autoritate de lucru judecat, aşa cum a reţinut Curtea de Apel Bucureşti în decizia de anulare a condamnării fostului preşedinte al SIF Oltenia. „Suntem în situaţia în care un complet al Curţii de Apel Bucureşti, invocând autoritate de lucru judecat, anulează o hotărâre de condamnare dată de un complet al aceleiaşi instanţe. Mai mult, înainte de acest lucru toţi cei şase judecători pe la care a trecut dosarul au apreciat că acuzaţiile aduse de procurori se susţin şi toţi au pronunţat hotărâri de condamnare. De asemenea, nu există o altă hotărâre judecătorească definitivă cu privire la faptele pentru care Dinel Staicu a fost trimis în judecată şi condamnat. Deci nu există autoritate de lucru judecat aşa cum a reţinut Curtea de Apel Bucureşti”, a declarat pentru RL Livia Săplăcan.

A plecat din ţară înainte de condamnarea definitivă

La începutul lunii aprilie 2011, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare pe Dinel Nuţu, fost Staicu, pentru devalizarea fostei Bănci Internaţionale a Religiilor. Acesta fusese trimis în judecată încă din 2006 pentru un prejudiciu de aproape 188 miliarde lei vechi, la nivelul anului 2000. Cu puţin timp înainte de condamnarea definitivă, fostul şef al SIF Oltenia a reuşit să finalizeze demersul de schimbare a numelui, devenind astfel Dinel Nuţu. Sub noua identitate, el a plecat din ţară, fiind prins câteva zile mai târziu în Ungaria şi extrădat în vederea executării pedepsei. În prezent, Dinel Nuţu se mai află după gratii doar pentru că a primit mandat de arestare preventivă într-un alt dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru devalizarea Transgaz cu aproape 10 milioane euro.

Ce a decis Curtea de Apel Bucureşti

DECIZIA PENALĂ NR. 381 – Admite contestaţia în anulare formulată de condamnatul NUŢU ( STAICU ) DINEL, împotriva deciziei penale nr. 741 din 04 aprilie 2011 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti secţia I penală . Desfiinţează în parte decizia penală nr. 741 din 04 aprilie 2011, referitor la contestatorul NUŢU ( STAICU ) DINEL cu privire la care există autoritate de lucru judecat . În consecinţă desfiinţează în parte în ceea ce îl priveşte pe acelaşi contestator şi sentinţa penală nr. 1240 din 15 iunie 2010 pronunţată de Judecătoria sectorului 4 Bucureşti, precum şi decizia penală nr. 802 din 16 decembrie 20410 pronunţată de Tribunalul Bucureşti secţia a II-a penală . Drept urmare în baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. j cod de procedură penală, încetează procesul penal pornit împotriva contestatorului pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 26 cu referire la art. 246 combinat cu art. 248 ind. 1 cu aplic. art. 41 alin. 2 rap. la art. 258 alin. 1 din codul penal . Anulează mandatul de executare a pedepsei emis pe numele contestatorului. Dispune punerea de îndată în libertate dacă acesta nu este arestat în altă cauză . Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului . Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 22 februarie 2012.

A plecat din ţară înainte de condamnarea definitivă

La începutul lunii aprilie 2011, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare pe Dinel Nuţu, fost Staicu, pentru devalizarea fostei Bănci Internaţionale a Religiilor. Acesta fusese trimis în judecată încă din 2006 pentru un prejudiciu de aproape 188 miliarde lei vechi, la nivelul anului 2000.

Cu puţin timp înainte de condamnarea definitivă, fostul şef al SIF Oltenia a reuşit să finalizeze demersul de schimbare a numelui, devenind astfel Dinel Nuţu. Sub această identitate, el a plecat din ţară, fiind prins câteva zile mai târziu în Ungaria şi extrădat în vederea executării pedepsei.

Ce acuzaţii i se aduceau lui Dinel Staicu şi care era prejudiciul. Citiţi comunicatul integral al DNA

În 2006 procurorii anticorupţie anunţau finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată, a următoarelor personaje:

– POPESCU ION, fost preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR);
– RĂCEALĂ RADIAN, director al direcţiei de creditare din cadrul aceleiaşi bănci;
– DUŢU VIORICA, şef serviciu creditare de la aceeaşi bancă,
– STAICU DINEL, om de afaceri din Craiova, preşedinte SIF Oltenia, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada iulie 1999-februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director şi respectiv şef serviciu, inculpaţii POPESCU ION, RĂCEALĂ RADIAN şi DUŢU VIORICA au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 106.786.123.000 ROL şi credite în valoare de 80.535.611.000 ROL către 11 societăţi comerciale controlate de inculpatul STAICU DINEL. Cesiunile de creanţă (care reprezintă un credit în sensul legii), au fost efectuate cu încălcarea principiului prudenţialităţii bancare, fiind acordate unor societăţi nou înfiinţate, în condiţii favorabile cesionarilor, adică, plata în rate eşalonate pe 5 ani, termen de graţie de 6 luni condiţionat de acordarea unor linii de creditare.
Creditele s-au acordat cu încălcarea normelor interne de creditare ale Băncii Internaţionale a Religiilor: documentaţii incomplete, lipsa analizei bonităţii clienţilor şi a posibilităţii de rambursare a creditelor, linii de credit pe o perioadă de 4 sau 5 ani în loc de un an, acceptarea de garanţii fictive etc.
De asemenea, la acordarea creditelor s-au încălcat şi reglementări ale Băncii Naţionale a României (BNR) prin care se interzicea creditarea societăţilor pentru care nu putea fi efectuată analiza bonităţii şi a posibilităţilor de rambursare.
Metoda aleasă de conducerea BIR pentru evitarea raportărilor către BNR cu privire la creditele mari şi expunerea faţă de un singur debitor a constat în înfiinţarea de către solicitant a mai multor societăţi, acordarea de credite de către mai multe sucursale (9 sucursale ale BIR), acceptarea achitării avansului la cesiunile de creanţă din liniile de credit.
Cu privire la inculpatul STAICU DINEL s-a reţinut că acesta a solicitat şi a obţinut încheierea convenţiilor de cesiune de creanţă şi a contractelor de credit cu evidenta încălcare a dispoziţiilor legale şi a folosit sumele de bani astfel obţinute în interesul altor societăţi pe care le controla. O parte din banii obţinuţi de la BIR sub formă de împrumuturi, aproximativ 40 de miliarde ROL, au fost folosiţi de către inculpat la cumpărarea unor acţiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla.

Valoarea mare a contractelor încheiate contrar dispoziţiilor legale, modalitatea în care au fost aprobate împrumuturile, folosirea sumelor de bani obţinute în interesul altor societăţi, creditele ce depăşeau cu mult valoarea fondurilor proprii ale băncii, au reprezentat modalităţi prin care inculpatul STAICU DINEL i-a ajutat pe funcţionarii băncii să comită infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată.

Este de precizat că, în termenul de graţie pentru efectuarea plăţii creanţelor cesionate şi înainte de expirarea termenului de un an prevăzut pentru utilizarea liniei de credit, inculpatul STAICU DINEL a utilizat integral sumele de bani împrumutate de la bancă fără a achita ratele scadente creanţelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbţie a societăţilor cesionare şi respectiv le-a falimentat, a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiseră garanţii, ceea ce a făcut ca executarea garanţiilor să devină inoperabilă.
Prejudiciul cauzat prin infracţiune băncii este în sumă de 187.321.734.408 ROL la nivelul anului 2000 şi se compune din 80.535.611.000 ROL creat prin acordarea liniilor de credit şi 106.786.123.408 ROL creat prin aprobarea şi încheierea contractelor de cesiune creanţe.
Până la această dată, prejudiciul nu a fost recuperat.

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă