Situaţia a fost calmă în Marea Britanie, în noaptea de miercuri spre joi, pentru prima oară de sâmbătă, după ce premierul David Cameron a dat asigurări că „riposta este în curs” şi a completat arsenalul represiv, relatează Mediafax.
Parlamentul britanic urmează să se reunească în sesiune extraordinară joi, pentru a discuta despre aceste revolte.
Forţele de poliţie mobilizate în număr mare par să fi reuşit, joi, în jurul orei 2.00 (4.00, ora României), să menţină calmul în toată ţara, pentru prima dată de sâmbătă, în condiţiile în care violenţele s-au soldat deja cu patru morţi şi un rănit grav.
Poliţia a dispersat miercuri seara un grup de 150 de bărbaţi la Eltham, în sudul Londrei, fără confruntări.
Emoţiile erau puternice însă la Birmingham (centru), unde trei tineri care încercau să-şi protejeze cartierul de jafuri au fost loviţi de o maşină în noaptea de marţi spre miercuri.
În cursul serii, sute de persoane s-au adunat în calm, cu lumânări în mână, pentru o ceremonie de omagiu. Tariq Jahan, al cărui fiu de 21 de ani, Haroon, figurează printre victime, a făcut apel la „respectarea memoriei fiului” său prin încetarea violenţelor.
Poliţia a demarat o anchetă pentru crimă şi a arestat un suspect, un bărbat de 32 de ani.
Un bărbat de 68 de ani, agresat de tineri luni seara, în timp ce încerca să stingă un incendiu la Ealing, în vestul Londrei, era în continuare în stare gravă.
În oraşele afectate de violenţe, tribunalele continuau să judece toată noaptea sute de persoane arestate pentru violenţe şi jafuri.
Peste o mie de persoane au fost arestate în total în toată ţara, începând de sâmbătă. Numai la Londra au fost arestate 820 de persoane şi 279 au fost inculpate, a anunţat Scotland Yard.
La 24 de ore după un prim avertisment către autorii violenţelor, David Cameron a revenit miercuri, promiţând că nu va lăsa o „cultură a fricii să se instaureze pe străzi”.
Cameron a declarat, de asemenea, că este „necesară o ripostă” la aceste revolte şi că aceasta „este în curs”, anunţând totodată punerea la dispoziţia poliţiei a unor tunuri cu apă, până în prezent rezervate tulburărilor din Irlanda de Nord.
„Poliţia a autorizat deja folosirea gloanţelor de plastic”, a declarat el, dând asigurări că aceasta dispune de „toate resursele de care are nevoie” şi va putea să recurgă la „toate tacticile considerate necesare”.
Patrulată de 16.000 de poliţişti, Londra a rămas calmă de marţi seara, în pofida tensiunilor încă perceptibile.
În noaptea de marţi spre miercuri s-au înregistrat însă violenţe şi jafuri în mai multe oraşe, atingând pentru prima dată Manchester (nord-vest), al treilea oraş al ţării, precum şi Nottingham, Birmingham (centru) şi periferia sa, Liverpool, Salford (nord-vest), Bristol şi Gloucester (sud-vest).
Complicând şi mai mult situaţia, grupuri de autoapărare s-au constituit la Londra.
Aceste violenţe, cele mai grave din ţară din ultimii peste 20 de ani, constituie cea mai gravă criză cu care s-a confruntat David Cameron în cele 15 luni de când se află la putere.