Senatul Romaniei a adoptat de curand un proiect de lege care vizeaza promovarea cresterii performantei energetice a cladirilor, in functie de conditiile climatice exterioare si de amplasament, de cerintele de temperatura interioara si de eficienta economica. Legea stabileste conditii privind cadrul general al metodologiei de calcul privind performanta energetica a cladirilor, aplicarea cerintelor minime de performanta la cele noi, certificarea energetica si inspectia periodica a cazanelor si sistemelor de climatizare din cladiri si evaluarea instalatiilor de incalzire la care cazanele sunt mai vechi de 15 ani.
Cerinte minime de performanta
Actul normativ prevede ca performanta energetica a cladirii reprezinta energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, care includ: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea, iluminatul si echipamentele electrice. In termen de trei luni de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va elabora reglementarea tehnica privind metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor. Prin metodologie se vor stabili cerintele minime de performanta care se vor aplica diferentiat pentru diferite categorii de cladiri: locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, scoli, spitale, hoteluri si restaurante etc. Cerintele vor tine seama de conditiile generale de climat interior pentru a preveni eventualele efecte negative – ventilare necorespunzatoare, conditiile locale, destinatia data in proiect si vechimea cladirii, si vor fi revizuite la fiecare cinci ani.
Studii pentru energie alternativa
Potrivit actului normativ, pentru cladirile noi cu o suprafata de peste 1000 mp, reprezentantii administratiei locale sau judetene, prin certificatul de urbanism dat in vederea emiterii autorizatiei de construire, vor solicita intocmirea unui studiu de fezabilitate tehnica, economica si de mediu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de producere a energiei. Pentru cladirile cu suprafete mai mari de 1000 mp, deja existente, performanta energetica va trebui imbunatatita pentru a satisface conditiile stabilite de metodologie. La sediul fiecarei institutii publice care presteaza servicii publicului, precum si in sediile administratiei locale sau judetene va trebui afisat la vedere certificatul de performanta energetica a cladirii, care va fi valabil 10 ani de la data emiterii. Certificatele se vor elibera proprietarilor care le vor pune la dispozitia chiriasilor sau potentialilor cumparatori.
Verificari periodice
In scopul reducerii consumului de energie si a limitarii emisiilor de dioxid de carbon se va efectua o inspectie periodica la cinci ani pentru cazanele care folosesc combustibil lichid sau solid neregenerabil, cu puterea nominala de 20-100 KW. Centralele care depasesc 100 KW vor fi supuse unei verificari tehnice din doi in doi ani, in timp ce sistemele de climatizare care depasesc o putere nominala de peste 12 KW vor fi supuse inspectiei tehnice la intervale regulate de cinci ani. Certificarea cladirilor, auditul energetic vor fi realizate de auditori energetici si experti independenti care isi desfasoara activitatea ca persoane fizice autorizate sau ca angajati ai unor persoane juridice. Actul normativ, care traduce legislatia europeana in domeniu, va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007.