Traian Băsescu a prezentat concluziile întâlnirii cu delegaţia FMI, urmând ca luni premierul Emil Boc să ofere mai multe detalii despre program.
După această întâlnire, Băsescu a declarat că în România s-a reluat creşterea economică şi că deficitul de cont curent se menţine sub 5%, nivelul stabilit şi pentru anul 2012.
Băsescu a declarat că obiectivele stabilite de FMI, UE şi BM pentru cea de-a doua revizuire au fost îndeplinite, mai puţin arieratele din sănătate.
„România începe să devină competitivă. Principalul motor este chiar exportul”, a spus Băsescu.
El a mai adăugat că din punct de vedere al băncilor din România nu există riscuri, dar trebuie urmărite relaţiile acestora cu „băncile mamă”.
„Deficitul pe primele trei luni ale anului se încadrează în limitele stabilite cu instituţile fiind chiar mai mic decât cel prognozat. Cei doi factori direct pozitiv sunt o realizare a venturilor cu puţin peste cele prognozate, probabil în urma activităţilor din porturi, vămi, portul Constanţa. De asemenea cheltuielile curente au fost mai mici. Un al treilea motiv este nerealizarea integrală a investiţiilor”. a afirmat Traian Băsescu
Taxele, sănătatea şi societăţile de stat sunt în vizorul Guvernului
Băsescu a spus că în cursul întâlnirii s-a stabilit o înţelegere, şi anume că deficitul pentru 2012 s-a schimbat şi va fi de 2,5- 2,7 %. El a vorbit şi despre priorităţile guvernamentale din perioada următoare care sunt: revederea sistemelor de taxe, restructurarea societăţilor de stat, dar şi reforma sistemului de sănătate.
„Prioritare rămân revederea sistemelor de taxe, asta nu înseamnă mărirea taxelor, ci diminuare numărului lor în codul fiscal viitor. Un alt element prioritar sunt societăţile de stat din punct de vedere al pierderilor şi al arieratelor. Ele vor fi în atenţia Guvernului. S-au întreprins paşii necesari conform acordului cu cele 3 instituţii pentru realizarea concursului de managment, iar la unele societăţii au început procese de restructurare. O altă prioritate este sistemul de sănătate. Faptul că s-au închis nişte spitale neperformante nu înseamnă miezul reformei în sistemul de sănătate. Sănătatea va primi 300 de milioane pentru a acoperi arieratele pentru unele spitale şi mai pot beneficia şi de alte fonduri cu condiţia îndeplinirii unor paşi „, a spus Băsescu.
El a adăugat că aceşti bani vor fi primiţi dacă cheltuielile din sănătate vor deveni transparente.
Alte obiective evocate de Băsescu sunt continuarea luptei împotriva evaziunii fiscale, dar şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene.
Apel la seriozitate din partea partidelor politice
Băsescu şi-a încheiat discursul făcând un apel la seriorizatate din partea partidelor politice. „Vreau să se ştie că nu este tolerat nici un fel de populism. Situaţia din jurul nostru este fragilă, în UE, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populism pot dezechilibra condiţiile macroeconomice şi astfel ne-am bate joc de sacrificiile românilor”, a spus Băsescu.
El a mai subliniat faptul că măsurile de austeritate nu au fost făcute „de plăcere”, ci pentru că „aşa trebuie”.
„Nu este tolerată ruperea echilibrelor fragile în care ne aflam şi care s-au obţinut cu costuri extrem de ridicate din partea populatiei. Sunt convins că oricâte eforturi de discreditare s-ar face, românii vor înţelege că am făcut nu ce ne-a placut [că nimanui nu îi place să ia bani din salarii sau măsuri de austeritate] ci ce trebuia să facem. Nu este de tolerat stricarea acestor echilibre şi implicit revenirea la o situaţie dificilă”, a spus preşedintele.
„Am ieşit din momentul extrem de dificil şi am intrat într-o perioadă de echilibru. Este păcat să stricăm aceste echilibre de dragul populismului. Ca atare astept de la politicieni şi în mod special de la cei din arcul guvernamental seriozitate, responsabilitate”, afirmă Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a ţinut astăzi un discurs la Palatul Cotroceni, pentru a prezenta concluziile după întâlnirea cu delegaţia reprezentanţilor FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.