Medien Conferences, alaturi de Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania ( CONPIROM ) si Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei a organizat cea de-a doua editie a „SEE Energy Forum 2012” – cel mai asteptat eveniment international de energie din Sud-Estul Europei.
LIVE TEXT:
Bogdan Manoiu, Consilier Prezidential pentru Relatii Internationale si Politici Europene
Declansarea unei proceduri de infringement de catre Comisia Europeana arata, in primul rand, slaba pregatire a unui stat membru. Guvernul av trebui sa se angajeze sa-si imbunatateasca infrastructura intr-un timp foarte scurt. Insa masurile vor trebui corelate cu capacitatea efectiva de finantare. Comisia Europeana este receptiva si binevoitoare in cazul in care statul membru arata bunavointa. In mod cert, va exista si un impact economic.
Exista premise ca domeniul energetic sa fie finantat disctinct in 2013-2020. Totul depinde de intelepciunea autoritatilor.
In privinta proiectului Nabucco, de actualitate este Nabucco Vest, estimat la 3-4 miliarde de euro. Se doreste intrarea in functiune in 2018. Totul depinde de decizia pe care o va lua consortiul Shah Deniz cu privire la oferta de gaze in primavara anului viitor.
In abordarea domeniului energiei in plan strategic trebuie sa se tina cont de obligatiile pe care le are Romania.
Contractul de parteneriat va inlocui actualul cadru strategic de referinta.
Cadrul strategic comun propus de Comisia Europeana nu este ceva nou. Insa elementul nou se refera la cresterea gradului de obligativitate fata de statele membre vizate. Asta se va traduce prin contracte de parteneriat intre state si Comisia Europeana. Acest contract de parteneriat va fi obligatoriu pentru Romania. Acest contract de parteneriat va fi cu atat mai eficient, cu cat va reflecta mai bine nevoile Romaniei.
Obiectivul energiei si a schimbarilor climatice vizeaza scaderea cu 20% a emisiei de gaze cu efect de sera, cresterea cu 20% a eficientei energetice.
Sistemul energetic european are nevoie de investitii de 500 de miliarde de euro pana in 2020.
In legatura cu Turkmenistanul, presedintii Romaniei si Turkemnistanului au semnat o declaratie comuna de stabilire a unui parteneriat strategic.
In aprilie 2010, Romania a semnat un parteneriat strategic cu Azerbaidjanul.
Romania doreste sa se asigure de existenta unei zone de securitate energetica. Exista un proiect de interconectare cu Republica Moldova care va srijini obiectivul Romaniei de a inceta sa fie o insula energetica incepand cu 2014.
Un alt proiect in care este implicata Romania este AGRI. Acesta valorifica traseul cel mai scurt intre regiunea Marii Caspice si regiunea Marii Negre.
Nabucco Vest prezinta cele mai mari avantaje cocmerciale. Romania a avut permanent o pozitie de promovare a Nabucco.
Varianta actuala a Nabucco Vest va permite o implementare etapizata a proiectului.
Exista o dezbatere publica in legatura cu proiectele de infrastructura.
Exista obligatie din partea Romaniei, ca stat membru al UE, sa se coordoneze cu celelalte state europene privind strategiile energetice.
Drd. Ing. Calin Radu Vilt, Consilier Stiintific, Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei
Nabucco Vest, daca nu are sursa din est, este inutil. Turcia si-a reconsiderat semnificativ politica in ultimii ani.
Consiliul Mondial al Energiei a facut recomandari privind disponibilitatea surselor. Tehnic, noi nu putem exporta gaze spre Vest.
Exista interes din partea tarilor vecine pentru a exista o zona de generare puternica. Centrala de la Iernut necesita retehnologizare. La Oradea, centrala a fost inchisa si casata. Practic, spre Ardeal transportam energie din zona de sud a tarii.
Proiectul Somes este un proiect complet care va contribui si la integrarea regenerabilelor. Are un mare dezavantaj: intinderea foarte mare, pe raza a cinci judete. Exista, insa, si un mare avantaj: Romania are 3×400 kw de interconexiuni cu Ungaria si cu Ucraina.
Subiectul retelei inteligente se afla undeva la mijlocul intereselor companiilor Transelectrica, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
Germania are nevoie de investitii de 200 de miliarde de euro pentru transport si distributie a energiei daca renunta la energia nucleara.
A doua centrala nucleara va fi realizata in conformitate cu ghidarile Agentiei pentru Energie Atomica de la Viena dupa ce vom termina grupurile 3 si 4 de la Cernavoda.
Prima greseala facuta in cei 22 de ani consta in faptul ca Romania nu mai are un Comitet al Planificarii.
Dupa anul 2025 va aparea o noua centrala nucleara. Nu a fost stabilta nici puterea exacta, nici filiera pe care va fi construita. S-a lansat un proiect de centrale mici care pot sa dea si energie termica.
Lucrarile care se vor desfasura vor crea 4.000 de locuri de munca. Exista doua etape de punere in functiune. Prima, pana in 2017, cu doua grupuri, iar cea de-a doua, pana in 2019, cu celelalte doua grupuri.
Centrala de la Tarnita va contribui, in mod esential, la aplatizarea curbei de sarcina prin metoda de stocare a energiei. Va exista o imbunatatire a caracteristicii frecventa-putere. Se estimeaza ca, in 2020, aceasta centrala va produce 1650 Gwh, va reduce emisiile cu 628 de tone de CO2. Centrala va avea patru grupuri de 500 de Mw.
UE a prevazut un buget de 1190 de miliarde de euro pentru urmatorii 20 de ani, dintre care 500 de miliarde sunt pentru generare.
Discutam despre siguranta alimentarii si despre calitatea energiei, despre sustenabilitate si despre competitivitate.
Un proiect istoric este cel de la Tarnita.
Pe Somes s-au realizat patru hidrocentrale, ramanand neamenajate debitele mari si cu cadere mica.
Ideal, curba de sarcina ar trebui sa fie cat mai plata. Atunci am avea o productie eficienta a energiei. Acum se insista in mod deosebit pe tehnologiile de stocare a energiei.
Proiectele mici asigura flexibilitate si nu creaza probleme majore daca sunt dispersate in teritoriu.
Eolienele produc impotriva curbei de sarcina, in timp ce solarul se pliaza pe curba de sarcina.
Puteti consulta pe site-ul Transelectrica toate proiectele energetice.
Ne straduim sa gasim cele mai bune solutii pentru investitii care sa asigure productia si consumul pentru o minimizare a riscurilor de intrerupere a alimentarii.
Dida Vladescu, Senior Specialist Engineer, Biroul Tranzactii Certificate OPCOM
Asteptam finalizarea lgislatiei secundare si aplicarea ei. Partenerii nostri de dialog sunt, in primul rand, participantii la Piata.
Am elaborat un proiect de regulament pentru constituirea si functionarea fondului de garantare a functionarii PVC.
Vrem sa introducem decontarea centralizata pe piata a certificatelor verzi.
Certificatele verzi au o perioada de valabilitate de 16 luni. Daca producatorul care le-a primit de la Transelectrica nu le vinde, certificatele vor fi anulate.
Durata de aplicare a sistemului este de 15 ani pentru instalatiile noi, 10 ani pentru instalatiile retehnologizare. Punerea in functiune sau retehnologizarea trebuie facute pana la sfarsitul anului 2016.
Limitele de pret sunt 27-55 euro. Penalizarile pentru neindeplinirea cotei obligatorii sunt de 110 euro sau de 55 de euro pentru neindeplinirea cotei anuale prognozate trimestrial.
Pe piata centrala, preturile certificatelor verzi a scazut. In 2012, numarul certificatelor tranzactionate a crescut fata de anii precedenti. Investitorii nu mai sunt atat de stresati sa liciteze la pretul maxim.
Exista 237 de participanti la PCV.
OPCOM asigura cadrul de tranzactionare a certificatelor pe piata centralizata, administreaza Piata de Certificate Verzi, administreaza Registrul de Certificate Verzi, administreaza Registrul participantilor la PCV si administreaza fondul de garantare a functionarii PCV.
Certificatele sunt emise de Transelectrica. Sistemul este comandat si controlat la sistem central. ANRE acrediteaza producatorii de energie electrica.
Noi putem sa tragem un semnal de alarma atunci cand un vanzator vrea sa vanda pe piata centralizata certificate alocate prin contract bilateral.
Toate tranzactiile cu certificate verzi se fac prin registrul de certificate verzi.
Un producator de energie electrica isi recupereaza investitia prin vanzarea energiei si prin vanzarea certificatelor verzi.
Pretul certificatelor este stabilit in functie de piata.
Ioana Anca Gheorghiade, Director Executiv Project Finance BCR
Ca volum de investitii, cele mai importante vor fi cele din zona eoliana. Acolo sunt investitori mari, cu bilanturi puternice. Trendul momentului este reprezentat de investitiile in domeniul energiei fotovoltaice, insa limitarea va veni din apetitul scazut pentru finantare.
Din partea investitorilor privati exista foarste mult interes. Este o piata care s-a deschis si care se va inchide undeva in 2015-2016. O problema pe care o vedem acum o reprezinta toate neclaritatile legislative. Pe noi si pe investitori ne intereseaza un cadru legislativ fix. Trebuie sa stim pe ce ne bazam exact, deoarece finantarile pot fi pe 10 ani. Trebuie sa simtim, din partea autoritatilor, ca legile aprobate vor fi mentinute pentru o perioada mai lunga de timp.
Asigurarile sunt cruciale. Avem asigurari pe perioada constructiei, avem si un fel de asigurare care poate sa ramburseze anumiti bani din profitul pierdut in anumite situatii, precum si asigurarea de intrerupere a activitatii.
Finantarea pe termen lung a fost structurata pe o perioada de 13 ani. Exista un cont de serviciu al datoriei, adica un fel de rezerva pentru perioadele in care productia de energie electrica nu este suficienta. Ca si garantii, avem gaj pe creantele existente si gaj pe cele patru investitii deja existente.
In Romania, Espe a fost prima companie straina care a investit in Micro Hydro. Acum, Espe vinde si energie electrica din cele patru microhidrocentrale pe care le opereaza in Romania.
Noi putem oferi finantare pe termen lung. In general, maximum de finantare este de 70% fara TVA.
Structura de finantare a unui proiect pare complicata, dar, in esenta, arata ca o companie care vrea sa dezvolte un proiect are nevoie si de alti parteneri in afara de banca.
In general, sunt foarte multe probleme juridice, mai ales in zona de Micro Hydro.
Investitorul trebuie sa fie puternic si foarte hotarat. Trebuie sa existe o analiza juridica privind actele de proprietate si permisele autorizatiilor. Ne dorim sa avem un contract de preluare a energiei electrice si a certificatelor verzi pe termen lung si asigurari complete.
Exista si probleme. Lucrarile civile sunt foarte complexe. Este nevoie de studii hidrologice pe termen lung. Exista si un risc tehnologic. Investitorul trebuie sa faca alegerea corecta dpdv. tehnologic.
In Romania, este inca mult loc pentru investitii in microhidrocentrale. Este o resursa de energie regenerabila destul de constanta, iar activele au o durata lunga de viata, cam 80 de ani.
Noi credem ca, privind Micro Hydro, pana in 2013 vor fi instalati 200 de MW.
Cu cat se fac mai multe certificate, ne asteptam ca pretul certificatelor sa scada. Noi ne asteptam ca un client care ne abordeaza pentru o finantare sa-si faca anumite calcule privind modul in care va vinde certificatele verzi clientilor lor.
In orice modelare financiara, fie ca este facuta de investitor, fie ca este facuta de banca, trebuie sa se ia in calcul preturile estimate pentru certificatele verzi.
Piata de Hydro Power a crescut foarte mult. Romania se afla in zona de micro hydro. Investitiile care se realizeaza pana in 2016 beneficiaza de o schema-suport. Momentul este foarte important. Multe investitii trebuie gandite acum pentru ca proiectele sa se incadreze in aceasta schema.
Nu putem ignora contextul economic, pentru ca energia trebuie sa deserveasca productia si consumul. Ca banca, ne uitam la tot ceea ce inseamna energie regenerabila si tratarea deseurilor.
…………….
Iata PROGRAMUL zilei de miercuri, 28 Noiembrie 2012:
09:30 Inregistrarea participantilor si cafea de bun venit
10:00 Sesiune Plenara I – Energie din surse regenerabile versus Energie conventionala
• Proiectul microhidrocentralei de la Sapanta, studiu de caz
• Integrarea Surselor regenerabile din perspectiva Smart Grids (Retele Inteligente)- studio de caz Proiectul Somes
• Poate garanta energia regenerabila siguranta alimentarii cu energie a consumatorilor ?
• Certificatele verzi si legislatia UE
Moderator: Dan Turturica – Redactor Sef Romania Libera
Speakeri:
Ioana Anca Gheorghiade, Director Executiv Project Finance BCR
Drd. ing. Calin Radu Vilt, Consilier Stiintific Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei
Dida Vladescu, Senior Specialist Engineer, Biroul Tranzacţii Certificate OPCOM
11:30 Pauza de cafea oferita de Astra Asigurari
12:00 Sesiune Plenara II – Proiectul Nabucco, reconfirmat de statele UE implicate
• Contributia Romaniei la constructia unei politici energetice paneuropene
• Marea Neagra, noul Golf Persic : Colosii petrolului si gazelor naturale, interesati de noul rezervor al viitorului
• Impactul exploatarii gazelor de sist din Romania
Moderator: Dan Turturica – Redactor Sef Romania Libera
Speakeri:
Bogdan Manoiu, Consilier Prezidential pentru Relatii Internationale si Politici Europene, Presedintia Romaniei
Rodin Traicu, Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Guvernul Romaniei
Gabriel Selischi, Director Departamentul de Strategie si Performanta, Petrom (tbc)
• Sesiune de intrebari si raspunsuri ( participanti /presa )
14:00 Pranz de lucru
UPDATE. Va prezentam cele mai importante declaratii din cadrul „SEE Energy Forum 2012”.
Ioan Dan Gheorghiu, Consilier Onorific al Primului Ministru al Romaniei
Uniunea Europeana este tot mai constienta de vulnerabilitatea sa prin dependent de energie primara. UE face pasi concreti prin adoptarea unor politici energetice comune si cauta durabilitatea, competitivitatea si siguranta in alimentarea cu energie.
Aceste trei directii sunt si tinta catre care tinde Romania.
Politica energetica a Romaniei se realizeaza in cadrul schimbarilor de pe plan national si european.
Strategia se realizeaza sub supravegherea statului si se refera la protectia mediului, la buna functionare a pietelor interne de energie, la tehnologii informatice si de comunicatie moderne.
Romania a adoptat, recent, o noua lege a energiei si a energiei regenerabile.
Incurajam atat investitiile facute de societatile cu capital majoritar de stat, cat si a celor facute de investitorii privati.
Romania continua sa se bazeze pe resursa primara de energie: carbunii.
Se doreste un transport al energiei regenerabile, in special off-shore, din partea de nord in partea de sus a Europei, se doreste o axa est-vest pentru compensarea fuselor orale si pentru un consum cat mai linear, si se doreste o compensare a energiei de transport prin Romania, Turcia s.a.m.d..
Proiectul Nabucco redus a ramas pe harta Consiliului Europei ca sustinere si ca o alternative pentru gazul din Azerbaidjan si Turkmenistan.
Nicolae Havrilet, Presedintele Comitetului de Reglementare ANRE
Lipsa investitiilor din domeniul energetic s-a facut simtita.
In acest an a fost publicata legea energiei electrice si a gazelor natural, in accord cu normele europene.
Memorandumul pe care Romania l-a semnat cu institutiile international financiare este, acum, in aplicare. La 1 septembrie am inceput prima reglementare a energiei electrice si am gasit o metoda de impunere a unei cote de piata concurentiale.
In zona gazelor natural am inceput cu o punere de accord a unor venituri amanate si am instituit o crestere de pret cu 5% in zona cosumatorilot casnici si cu 10% in zona consumatorilor industriali.
Consumatorul final este pus in situatia de a recunoaste costurile pe care le face furnizorul. Pretul este mai bun, mai transparent si usor comparabil.
Furnizorii informeaza consumatorii prin facture despre toate elementele pe care le-au pus in acea factura.
Proiectul Nabucco va fi pus in functiune. Se lucreaza la niste reglementari speciale. Accesul tertilor se va face controlat, deoarece proiectul este de o foarte mare importanta. Compania care gestioneaza proiectul vrea sa se puna la adapost de orice probleme. In doi ani de zile, constructia ar putea fi foarte avansata.
In iarna anului viitor cand pretul gazelor va creste cu 10%, consumatorii vulnerabili vor fi ajutati sa suporte costului consumului de gaze. Legea este in discutie si va fi stabilita in zona protectiei sociale.
Speranta Tirsar, Coordonator Grupul SACE Europa Centrala si de Est
SACE este agentia de garantare a creditelor de export.
Nu suntem o banca, dar suntem un organism care acorda garantii pentru finantare. Ne implicam atunci cand exista un interes italian.
La jumatatea anului 2012 avem angajamente de 34,4 miliarde de euro. Im prima jumatate a anului 2012 am emis garantii noi de aproape 5 miliarde de euro.
Pentru 2012, contragarntia statului Italian este de 17 miliarde.
In Bucuresti suntem prezenti de doi ani.
Expunerea din Romania este de 446 de milioane de euro.
Exista creditul furnizor in care exista transportul bunurilor si serviciilor din Italia catre o terta tara. SACE poate acoperi 85% din valoarea importului de echipamente si servicii. Avantajul pentru comparator: termene de plata foarte lungi si lipsa nevoii unor credite bancare.
SACE poate garanta riscul de credit pe care il are banca fata de dezvoltatorul proiectului de energie. Avantajele pentru banca: imparte riscul cu o institutie financiara foarte puternica. Pentru comparator exista avantajul pretului, duratei si lipsa unor garantii suplimentare pe care ar fi trebuit sa le prezinte bancii.
SACE intra intr-o tranzactie cand exista un investitor Italian interest de proiect. Banca finateaza proiectul, iar SACE garanteaza banca.
SACE a emis garantii de peste un milliard de euro in domeniul energiei regenerabile.
Drd. Ing. Calin Radu Vilt, Consilier Stiintific, Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei
In SUA, exploatarea gazelor de sist a redus pretul gazelor natural la 60 de dolari mia de metri cubi. In Romania, gazelle de import costa 500 de euro.
Polonia este cu un pas inaintea noastra.
UE este preocupata de axele care se prefigureaza. Noi trebuie sa le materializam.
Am pornit un proiect legat de gaze lichefiate care s-a impotmolit in Bosfor, deoarece Turcia nu a permis trecerea unor astfel de vase.
In domeniul energiei electrice, suntem una dintre tarile cele mai bogate in interconexiuni, mai ales spre Vest. Ele s-au nascut dintr-o necessitate legata de centrala de la Cernavoda.
Din punctul de vedere al strategiilor, avem o problema pe zona de nord-vest, deoarece nu avem capacitate. Trebuie sa ne concentram asupra unor investitii in regenerabile.
Romania a devenit foarte atractiva pentru eoliene, dar ne creaza o problema de sistem. Ne gandim la tot felul de solutii pentru optimizarea miscarii energiei.
Pentru dezvoltarea energiei inteligente trebuie sa reducem pierderile, iar reducerea pierderilor se face cu investitii mari.
In cazul Romaniei nu se pune problema reducerii consumului. Consumul ne asigura resursele de dezvoltare.
Nu pretul energiei este mare in Romania, ci salariile sunt mici.
Presiunea pentru cresterea tarifului energiei in Romania este mare. Important este sa nu creasca foarte mult. Nu cred ca se va accepta cresterea, deoarece idea consumatorului vulnerabil in Romania creaza multe probleme.
UE a stabilit ca pana in 2015 sa fie montate 50% dintre contoarele inteligente, iar pana in anul 2020, 80% dintre contoare. Un contour inteligent este un contour cu care se poate comunica.
Din punctual de vedere al pietii am ajuns la momentul adevarului. A intrat in functiune centrala de la Brazi care este ultimul strigat tehnologic din Uniunea Europeana.
O preocupare a retelelor inteligente o reprezinta stocarea energiei.
Sectorul energetic este si va fi un motor de dezvoltare economic. Problema este cea de a investi in cele mai bune tehnologii.
Tarnita este cel mai batran proiect energetic al Romaniei. Tehnologia de la acea vreme nu a permis constructia unei central cu pompaj. Primul studio de fezabilitate a fost elaborate in 1995 si a fost refacut de doua ori. Se depun eforturi pentru a se forma compania de proiect. Acesta este un proiect necesar. Vara este nevoie de un consumator, iar la Cernavoda nu mai ai ce sa opresti pe timpul noptii. Unitatea III nu poate porni fara Tarnita.
Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania
Traim intr-o epoca in care cladirile pot sa produca energie si care pot sa distribuie energie. Este o problema de sustenabilitate.
Este pacat faptul ca pilonul cultural este uitat, iar noi va propunem sa vedem sustenabilitatea din punct de vedere cultural.
Excesele duc la crize, iar exceselor li se opune responsabilitatea, care inseamna echilibru.
La ora actuala, mafia italiana este preocupata de energie.
Problema energetica este o problema a tuturor.
„Energocratia” este un cuvant care mi-a trecut prin minte aseara si s-ar putea sa caracterizeze societatea de maine.
Cultura energiei se face prin educatie. Ea trebuie inteleasa, dorita si deloc impusa.
Arhitectura este o notiune din ce in ce mai neinteleasa. Arhitectura este notiunea care integreaza.
Prof. dr. ing. Adrian Badea, fost Decan la Facultatea Energetica si Prorector al UPB
In ultima ora in lume s-au consumat trei milioane de barili de petrol, 350 de milioane de metri cubi de gaz natural si 400 de mii de tone de carbine. Toate acestea au pompat in atmosfera 3,5 milioane de tone de dioxid de carbon.
In ultimul timp se vorbeste tot mai putin despre fuziunea nucleara. In urma cu peste 40 de ani, am vizitat in URSS prima instalatie in care se incerca realizarea in plasma a temperaturii de un million de grade. Cineva l-a intrebat pe academicianul care era seful proiectului cand crede ca omenirea va avea o instalatie tehnica bazata pe fuziunea nucleara. Raspunsul lui a fost: „Cand omenirea va avea nevoie de ea.”
Cea mai ieftina metoda de a produce energie este eficienta energetica. Domeniul contructiilor consuma 40% din sursele primare de energie ale lumii.
O casa pasiva este o norma germana care a fost preluata in majoritatea tarilor din Europa. O astfel de casa trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa nu consume mai mult de 15kw/ora pe metro patrat pe an pentru incalzire/racire. Media consumului in Romania este de peste 300. Alte cerinte: iarna, temperature sa nu coboare sun 20 de grade, vara sa nu depaseasca 26 de grade.
Casa trebuie orientata cu fatada principala spre sud, la fel sip anta acoperisului. Trebuie sa avem o etanseitate perfecta a anvelopei. Trebuie sa avem si o aparatura electrocasnica de clasa A+.
Steven Borncamp, Fondator si Presedinte al Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi
Avem peste 100 de cladiri in Bucuresti care au certificare de „cladire verde”.
Oamenii au realizat ca a fi „verde” inseamna „a fi profitabil”.
Luiza Manolea, Director Demersuri Legislative, Romania Green Building Council
Privind performanta energetica a cladirilor, vorbim despre o directiva care se afla in discutii in Parlament. Obiectivul: trebuie sa avem cladiri mai performante energetic. Nu poti construi sau renova o cladire decat daca respecti anumite cerinte minime. Toate cladirile noi si toate cladirile care sunt renovate trebuie sa se incadreze in acest cost optim.
Trebuie sa luam in considerare necesitatea ca toate cladirile noi sa aiba un consum aproape zero de energie.
Ce adduce nou si bun acest proiect de lege: sanctiuni. Aceste sanctiuni nu existau inainte. Certificatul verde trebuie sa fie obligatoriu si trebuie prezentat la notar atunci cand vinzi o casa.
O noua directive UE oblige statele ca cel putin 3% din suprafata cladirilor lor sa fie renovate, astfel incat sa respecte cerintele minime privind performanta energetica. Se promoveaza contorizarea eficienta.
Urbanistii si arhitectii trebuie sa integreze in proiecte energia regenerabila.
70% din deseurile din constructii trebuie sa fie reciclate pana in 2020.
Drd. Ing. Calin Radu Vilt, Consilier Stiintific, Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei
50% din petrol era utilizat in transport la nivel mondial in 2010, din care 81% pentru transportul rutier (30% in transportul de marfuri si 51% in transportul rutier de calatori).
S-a dezvoltat conceptual de „retele inteligente”. Pentru a fi implementat in Europa in urmatorii 20 de ani ar fi nevoie de peste o mie de miliarde de euro.
„SEE Energy Forum 2012” – editia a II-a va avea loc marti si miercuri, 27-28 Noiembrie, la Hotel Pullman Bucuresti, si va pune accent pe tendintele globale ale pietelor energetice si impactul acestora asupra economiilor, politicilor europene, dar si pe strategiile de finantare a sectorului energetic.
Conferinta isi propune sa dezbata teme actuale legate de Contributia Romaniei la constructia unei politici energetice paneuropene, asigurarea securitatii energetice regionale, finantarea proiectelor in sectorul energetic, prioritate nationala, pietele de energie si cadrul de reglementare, pietele de energie si cadrul de reglementare, certificatele verzi si legislatia UE.
PROGRAMUL FORUMULUI
Ziua I, Marti, 27 Noiembrie, 2012, Hotel Pullman, Sala New York
09:30 Inregistrarea participantilor si cafea de bun venit
10:00 Cuvant de deschidere adresat de organizatori
10:15 Sesiune Plenara I – Eficienta energetica – Cladiri verzi – Piata de energie din surse regenerabile
• Energia, o problema de cultura
• Case pasive (zero energie)
• Conceptul de cladire verde si ce intelegem prin eficienta energetica
• Integrarea principiilor sustenabile de constructie in piata actuala
• Consideratii financiare ale cladirilor verzi
• Cadrul legislativ si sisteme voluntare de certificare pentru cladiri verzi disponibile in Romania
• Eficienta energetica in transporturi
Moderator: Dan Turturica – Redactor Sef Romania Libera
Speakeri:
Serban Tiganas, Presedinte Ordinul Arhitectilor din Romania
Prof. dr. ing. Adrian Badea, fost Decan Facultatea Energetica si Prorector al UPB
Ing. Madalina Anastasiu, Coordonator proiect ISPE
Steven Borncamp, Fondator si Presedinte al Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi, Romania Green Building Council
Luiza Manolea, Director Demersuri Legislative, Romania Green Building Council
11:45 Pauza de cafea oferita de Astra Asigurari
12:15 Sesiune Plenara II – Romania, pol de siguranta si independenta energetica in Sud – Estul Europei
• Asigurarea securitatii energetice regionale
• Obiectivele si politicile UE privind dezvoltarea sectorului energetic
• Pietele de energie si cadrul de reglementare
• Strategia energetica actualizata a Romaniei, concluzii si recomandari
• Finantarea proiectelor in sectorul energetic, prioritate nationala
Moderator: Dan Turturica – Redactor Sef Romania Libera
Speakeri:
Ioan Dan Gheorghiu, Consilier Onorific al Primului Ministru al Romaniei
Bogdan Dragoi, Consilier Prezidential pentru Mediul de Afaceri, Presedintia Romaniei
Nicolae Havrilet, Presedinte Comitetul de Reglementare ANRE
Drd. Ing. Calin Radu Vilt, Consilier Stiintific Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei
Speranta Tirsar, Coordonator Grupul SACE Europa Centrala si de Est
• Sesiune de intrebari si raspunsuri ( participanti /presa )
14:00 Pranz de lucru