3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialMitinguri pentru democrație și alegeri corecte, în România și în lume. În...

Mitinguri pentru democrație și alegeri corecte, în România și în lume. În București, peste o mie de oameni au cerut demisia lui Corlățean. Aproximativ 10.000 de oameni au ieșit în stradă, la Cluj. Constanța: În turul doi ne luăm țara înapoi

UPDATE 21.50- CLUJ Protestul s-a încheiat fără incidente.

UPDATE 21. 50-BUCUREȘTI: Protestul din fața Ministerului de Externe s-a încheiat. Oamenii au plecat spre casele lor. Nu s-au înregistrat incidente.

UPDATE 21.30-BUCUREȘTI: Manifestanții au ajuns la sediul Ministerului Afacerilor Externe unde îi cer demisia ministrului Titus Corlățean

UPDATE 20.30-TIMIȘOARA: Protestul s-a încheiat.O persoană care participa la mitingul de la Timișoara a fost ridicată de polițiști, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alți șase participanți au fost amendați, pentru adresare de injurii. De asemenea, alte șase persoane prezente la miting au fost amendate cu câte 200 de lei, pentru adresare de injurii.

UPDATE 20.16-BUCUREȘTI: Aproximativ 400 de manifestanți au plecat spre sediul Ministerul Afacerilor Externe

UPDATE 20.10-BUCUREȘTI: După ce mai bine de o oră, mitingul a fost dominat de discursuri ale revoluţionarilor, care printre scandări anti Ponta mai aminteau și de problemele proprii, fără legătură cu votul, iniţiativa a fost preluată de studenţi. "Studenţii nu te vor", "Sus poporul, jos plagiatorul", "Nu avem guvern" au strigat aceștia, mult mai inspiraţi in a inventa scandări

UPDATE 20.00-CONSTANȚA:  Circa 300 de constănțeni au ieșit , în această seară, pe în fața primăriei, pe o ceațăfoarte densă, pentru a protesta împotriva Guvernului Ponta și a cere acestuia să ia măsuri pentru ca toți românii din diaspora să poată vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Au participat de la copii, însoțiți de părinți, la simpatizanți și membri de partid, până la persoane de vârsta a treia. ”Cine stă acasă țara o trădează”, ”Nu pot ei fura cât putem noi vota”, ”Diaspora s-a unit, Ponta, vei fi mazilit!”, ”Fără aministie, toți la pușcărie” și ”În turul doi, ne luăm țara înapoi” sunt numai câteva din mesajele acestora. Oamenii au strigat, într-un glas, și ”DNA, DNA”.

UPDATE 19.43-CLUJ: Peste 10.000 de oameni, potrivit organizatorilor și peste 8.000, potrivit forțelor de ordine, au ieșit în stradă pentru a cere demisia premierului Victor Ponta și a ministrului de Externe, Titus Corlățean. 

UPDATE 19.31- CLUJ: Peste 2.000 de persoane participă, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale, oamenii scandând și lozinci împotriva lui Victor Ponta și cerând demisia acestuia.

După câteva zeci de minute petrecute în Piaţa Unirii, protestatarii au plecat în marş spre Bulevardul Eroilor, urmând să se oprească în faţa sediului Prefecturii Cluj.

La Oradea, aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă, în centrul oraşului, pe ploaie, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale.

 

UPDATE 19.30-TIMIȘOARA: Peste o mie de oameni  s-au adunat, sâmbătă seară, în Piața Victoriei din Timișoara, pe platoul din fața Operei, iar unii dintre ei au steaguri tricolore, dar şi pancarte cu mesaje precum ”Revoluția continuă”, ”Solidaritate cu diaspora”, ”Mai multe cabine de vot pentru românii din diaspora”, ”Adevărul stă în picioare, minciuna la popcorn”, ”Ponta nu fura, România nu te vrea”.

De asemenea, ei scandează ”Jos comuniștii”, ”Azi în Timișoara, mâine în toată țara”, iar în Piața Victoriei a fost adusă și o cabină de vot.

UPDATE 18.50- BUCUREȘTI: Numărul participanților la mitingul din Piața Universității a ajuns la 600. Cei prezenţi au inceput să strige "Jos Ponta", "Demisia" și paradoxal, având in vedere că nu mai este in cursă, "Macovei, Macovei".

UPDATE 18.36 –  BUCUREȘTI: Numărul participanţilor a crescut la 400, dar oamenii preferă mai degrabă să vorbească intre ei. Zgomotul mașinilor care trec prin zonă e mai puternic decât cel al manifestanţilor.

Protestul a început cu adevărat abia la 18.30, când a apărut o persoană cu o portavoce, care a anunţat că azi și mâine, la jumătatea dintre cele două tururi de scrutin, au loc proteste de solidaritate cu diaspora. S-a cerut demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean pentru proasta organizare a secţiilor de vot din străinătate.

Citește și: Miting pentru democrație și alegeri corecte, la București. Sute de oameni cer demisia lui Corățean

Numărul participanţilor continuă sã crească.

UPDATE 18.19 – BUCUREȘTI: Tinerii din București nu sunt la fel de dornici de a ieși in stradă când vine vorba de proteste politice. La ora la care a început mitingul de sprijin pentru românii din străinătate, în Piaţa Universităţii erau adunate circa 200 de persoane, care s-au mulţumit doar să fluture steaguri, fără a scanda în vreun fel. Același drapel uriaș care era fluturat la proteste anti-guvernul Boc, din 2012, este folosit acum la manifestarea anti guvernului condus de Ponta.

"2012 USL vs Băsescu. 2014 ACL vs Ponta. Nu am învăţat nimic? Toate partidele aceeași mizerie", stă scris pe una din singurele trei banere afișate. "Taxe și accize fără număr. Ponta, te așteaptă DNA", avertizează o a doua pancartă.

 

––

 

 

O serie de manifestații contra încălcării dreptului de a vota al românilor din diaspora prin organizarea defectuoasă de către oficialități a procesului electoral, dar și pentru desfășurarea corectă a turului al doilea al alegerilor prezidențiale vor avea loc sâmbătă în Sibiu, Bucureşti, Constanţa, Braşov, Iaşi, Cluj, Reşiţa, Timişoara, Arad sau Oradea, în același timp cu demonstrații ale românilor din afara granițelor, în fața reprezentanțelor noastre diplomatie sau în alte locuri publice.

Seria de mitinguri pentru democrație și vot corect din acest weekend a fost deschisă vineri seara, la Sibiu, unde aproximativ o mie de persoane au participat la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale. Evenimentul a fost anunțat și pe Facebook iar manifestanții le-au cerut românilor de pretudindeni să iasă la vot și „să își aleagă viitorul”.

Oamenii s-au strâns, vineri seară, în Piaţa Mare din centrul Sibiului, cu avut steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje de susţinere pentru românii din afara ţării și cu îndemnuri la vot. Potrivit Mediafax, după o perioadă petrecută în piaţa centrală a oraşului, manifestanţii au pornit în marş pe bulevardul pietonal din zona centrală. Organizatorul manifestării, Dorin Beu, spune că ideea de a strânge oamenii în centrul oraşului i-a venit după ce a văzut acţiuni similare în alte zone din ţară şi străinătate, convocarea la miting făcându-se, în principal, pe reţelele de socializare. Participanţii la miting au purtat pancarte şi au scandat "Diaspora, nu uita, Sibiul e de partea ta", "Yes, votăm", „Ghinion, ghinion, s-a trezit ţara din somn!”, „Vreau să pot să merg la vot”, „Libertatea de-a vota nu ne-o va lua nimenea!” şi "Cine nu votează, ţara trădează". 

Protestele sunt anunțate după următorul program:

  • București – 8 noiembrie, ora 18:00
  • Constanța – 8 noiembrie, ora 18:00
  • Iași – 8 noiembrie, ora 18:00
  • Timișoara – 8 noiembrie, ora 18:00
  • Reșița – 8 noiembrie, ora 18:00
  • Cluj – 8 noiembrie, ora 17:30
  • Arad – 8 noiembrie, ora 17:00
  • Oradea – 8 noiembrie, ora 16:00
  • Brașov – 9 noiembrie, ora 13:00
  • Târgu Mureș – 12, 13, 14  noiembrie, orele 17-21

Cluj Napoca

Al treilea oraș în acre va începe protestul de sâmbătă este Cluj-Npoca. Potrivit  evenimentului organizat pe Facebook, mitingul va începe la ora 17.30 în Piața Unirii din centrul municipiului. ”Destul ne-a umilit Guvernul Ponta, dar acum romanii din diaspora au suferit o umilinta prea grea, pe care o resimtim si noi. Pana aici! Ne-a ajuns!”, scrie în descrierea evenimentului.

Sibiu

Sibienii continuă și sâmbătă protestul organizat vineri seara. Evenimentul este anunțat simplu pe Facebook, fără slogane sau texte motivaționale, însă cu un avertisemnt pentru cei care vor să participe în cunoștință de cauză. Astfel, organizatorii spun să nu au autorizație de miting.

București

Nu se poate ca de la aceste proteste să lipsească bucureștenii, în special tinerii, cei care sunt chemați în stradă zilnic, de la ora 18.00, începând de sâmbătă (8 noiembrie – n.r.) până sâmbătă (15 noiembrie – n.r.). Evenimentul este, așadar, unul amplu, care va dura, conform anunțului de pe Facebook, timp de o săptămână, cu proteste zilnice de la ora 18.00 în Piața Universității.

Oradea și Arad

Orădenii și Arădenii au mers un pas mai departe și au creat pe Facebook nu doar evenimente ci chiar pagini dedicate acestor manifestații prin care cetățenii sunt îndemnați să iasă în stradă: Iată paginile create pentru protestele din Oradea și Arad.

Reșița

Tot pe Facebook este anunțat un protest și în Reșița. Acțiunea este programată să înceapă , la fel ca în celelalte orașe, la ora 18.00.

Proteste viitoare

De asemenea, pentru Capitală, pe lângă suita de proteste zilnice anunțate prin evenimentul menționat mai sus, pe Facebook a fost creat un alt eveniment prin care lumea este chemată la protest, pentru data de 14 noiembrie, la ora 18.00. sloganul acestei mișcări este ”Ponta NU fura! România NU te vrea! IN TURUL 2, luam tara INAPOI!” iar organizatorii fac apel ca protestul să aibă loc în toate orașele țării, nu doar în București.

Un nou eveniment similar a fost creat și pentru data de 15 noiembrie, atunci când în Piața Universității din Capitală este planificat un nou protest. Acesta va începe la ora 18.00 iar mesajul organizatorilor pune punctul pe ”i” încă de la început: ”Spune NU lui Victor Ponta. Ne-am săturat de comuniști și de puii lor”.

În Iași se anunță un protest similar și în data de 15 noiembrie, la ora 20.00. Potrivit evenimentului creat pe Facebook, acesta va avea loc în Piața Unirii, aceolo unde și-au anunțat prezența câteva zeci de persoane până acum.

Nu în ultimul rând, tot pe Facebook, a fost creat un eveniment inspirat din ”provocarea găleții cu gheață” prin care persoanele cu drept de vot sunt îndemnate să participe la o provocare generală de a nu-l vota pe candidatul Victor Ponta în Turul II al alegerilor prezidențiale. Evenimentul se numește #NuPonta Challenge.

Proteste în diaspora

Proteste au avut loc deja, și vor continua și sâmbătă (08 noiembrie – n.r.) și în marile orașe din afara țării, în special acolo unde românii nu au putot vota. Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) i-a îndemnat pe 6 noiembrie să protesteze în fața ambasadelor României din Europa unde s-au înregistrat probleme la vot. FADERE a anunâat atunci ”o manifestare comună și pașnică” cu începere de la ora devenită deja tradițională: 18.00.

Totodată, asociația i-a îndemnat și pe românii de la București să iasă la protest în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), tot la ora 18.00.

Proteste similare sunt așteptate să se desfășoare și în acestă sâmbătă (8 noiembrie – n.r.).

Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă