13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialLitoralul a ramas fara angajati

Litoralul a ramas fara angajati

» Angajatorii care nu si-au pastrat forta de munca din anii precedenti se confrunta cu o lipsa acuta de personal.

» Patronii hotelurilor, restaurantelor, barurilor si teraselor au scos la bataie sute de posturi vacante.

Agentia judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta a scos la bataie, in aceasta saptamana, 1026 de posturi vacante. Majoritatea dintre acestea sunt inregistrate in domeniul constructiilor si in turism. Restaurantele, terasele si barurile din statiunile de pe litoralul romanesc fac cu greu fata numarului mare de turisti din cauza lipsei acute de personal. "Agentii economici din judetul Constanta au nevoie de 100 de ajutoare de ospatar, 68 de ospatari, 34 de bucatari, 21 de cameriste de hotel, 44 de spalatori de vase, noua receptioneri si 18 sefi de restaurante", a declarat directorul AJOFM Constanta, Dragos Poteleanu.

De asemenea, au fost puse la dispozitia constantenilor o serie de locuri de munca in comert. Pentru tarabele si magazinele deschise in statiuni pe durata sezonului estival se simte nevoia suplimentarii fortei de munca. "Mi-am deschis inca de la inceputul lunii iunie un magazin cu imbracaminte si incaltaminte, in Mamaia, zona Casino. Tot de atunci am pus un anunt ca angajez vanzatoare, insa nu s-a prezentat nimeni. Pentru ca nu am gasit pe nimeni din oras m-am hotarat sa iau o fata de la tara pentru ca acolo au nevoie mai mare de bani si stiam sigur ca gasesc. Timp de o saptamana am avut o angajata din satul Baltagesti care nu a facut decat sa stea cu capul pe tejghea si sa doarma. Prefer sa imi vand singura marfa", a declarat administratorul unui magazin din zona Cazino Mamaia, Mariana Draghici.

Angajati "importati"
Chiar daca rata somajului este destul de scazuta, respectiv de aproximativ 3%, putinele persoane ramase fara un loc de munca prefera sa stea acasa in loc sa aleaga unul din miile de posturi vacante scoase la bataie saptamanal. Operatorii economici de pe litoral sunt obligati sa caute muncitori in afara orasului Constanta. "Pentru a nu se confrunta in fiecare vara cu aceeasi criza de lucratori, patronii prefera sa isi pastreze cativa angajati fideli de la un an la altul, astfel incat la inceputul sezonului estival 50% din necesarul de personal sa fie asigurat", a conchis directorul AJOFM.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă