5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Lista lui Lagarde" face primele victime la Atena: Jurnaliştii

„Lista lui Lagarde” face primele victime la Atena: Jurnaliştii

O listă misterioasă oferită de fostul ministru de Finanţe al Franţei şi actual director al FMI, Christine Lagarde, omologului ei grec în 2010, care conţinea numele unor personalităţi publice elene cu con-turi în filiala din Geneva a băncii britanice HSBC, a fost publicată sâmbătă de revista Hot Doc, după ce vreme de două săptămâni liderii politici ai Greciei au dat vina unii pe ceilalţi pentru pierderea ei.

În final, singurul om care a plătit preţul „listei lui Lagarde” a fost editorul revistei Hot Doc, Kostas Vaxevanis, arestat ieri pentru „încălcarea dreptului la viaţa privată”. Vaxevanis a avut grijă să nu facă publice nici numerele conturilor, nici sumele deţinute de cei peste 2.000 de greci bogaţi şi a ţinut să precizeze că faptul că aceşti oameni deţin conturile respective nu reprezintă o dovadă că ar fi încălcat legea în vreun fel. În schimb, a dezvăluit că ar fi vorba de o sumă totală de aproximativ 1,5 miliarde euro şi că există mai multe conturi conţinând până la 500 de milioane. Pe listă se află avocaţi, medici, arhitecţi, armatori, actori celebri în Grecia, sportivi cunoscuţi, dar şi câteva doamne în dreptul cărora este trecut „casnică” în declaraţiile de impunere şi, desigur, oameni de afaceri de prim rang, mai mulţi angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi preşedintele Parlamentului, Giorgios Voulgarakis, unul dintre cei mai importanţi membri ai partidului de guvernământ Noua Democraţie. Potrivit Hot Doc, Voulgarakis şi-ar fi deschis contul în 2003 şi l-ar fi administrat împreună cu soţia sa prin intermediul unei firme off-shore înregistrată în Liberia, dar acesta a negat ieri, într-o declaraţie de presă, că atât el, cât şi soţia sa ar avea vreun cont deschis în Elveţia.

 

Voulgarakis, icoana făcătoare de minuni de la Muntele Athos şi… Becali

Ca mai toţi politicienii greci, şi preşedintele Parlamentului de la Atena a fost implicat în mai multe scandaluri de corupţie din care a scăpat, basma curată. Astfel, în 2006, pe vremea când îndeplinea funcţia de ministru al Ordinii Publice în Grecia, a izbucnit un scandal al telefoanelor ascultate, când s-a descoperit că mai mulţi oameni de afaceri aveau telefoanele ascultate. Numele soţiei lui Voulgarakis a apărut în acel scandal şi ministrul a fost aspru pedepsit, fiind îndepărtat de la şefia Ordinii Publice şi exilat la Cultură. Doi ani mai târziu, îl găsim pe acelaşi Voulgarakis în funcţia de ministru al Marinei Comerciale, Mării Egee şi Politicii Insulelor, poziţie din care a supervizat un transfer de terenuri între statul elen şi Mânăstirea Vatopedi de la Muntele Athos în valoare de un miliard de euro.

La fel ca latifundiarul din Pipera, Voulgarakis s-a dovedit un creştin ortodox fervent, pentru că la fel ca în cazul schimbului de terenuri dintre Becali şi armată, statul grec a ieşit în pierdere. Cu 100 de milioane de euro. Afacerea a făcut obiectul unei investigaţii jurnalistice realizate de Michael Lewis de la revista Vanity Fair, care a scris un articol amplu despre această poveste, transformată ulterior într-o carte. În ea, Lewis îi compară pe stareţul mânăstirii, părintele Ephraim, şi mâna sa dreaptă, părintele Arsenios, cu şefii celebrei companii Enron, Kenneth Lay şi Jeff Skilling, acuzându-i că au construit un adevărat imperiu imobiliar în valoare de un miliard de euro. Mânăstirea Vatopedi adăposteşte nu mai puţin de şapte icoane făcătoare de minuni şi trebuie că cel puţin una dintre ele şi-a făcut treaba de vreme ce Voulgarakis a fost exonerat de orice vină de comisia de anchetă parlamentară constituită din iniţiativa partidului socialist, PASOK. Lewis, fiind american, a scăpat însă de închisoare.

De fapt, aceasta este una din acele istorii de presă care dovedesc că indiferent de cine se află la putere în Grecia – stânga socialistă prin PASOK sau dreapta prin Noua Democraţie – clasa politică greacă este la fel de coruptă.

Cazul „listei lui Lagarde” este şi el o dovadă în acest sens. Lista a fost oferită de Christine Lagarde în 2010 socialistului Giorgios Papaconstantinou, care a lăsat-o moştenire colegului său de partid, Evanghelos Venizelos, care a pretins că n-o mai are sau că a fost furată de vreun funcţionar din minister. Actualul ministru de Finanţe, Iannis Stouranaras (Noua Democraţie), a luat taurul de coarne şi a scris Ministerului francez de Finanţe să-i mai trimită o dată lista completă, iar sâmbătă încă mai pretindea că francezii nu i-au dat nici un răspuns. Şi chiar dacă i-ar da, a avertizat Papaconstantinou, tot n-ar putea fi folosită într-o eventuală anchetă penală privind evaziunea fiscală pentru că lista ar fi fost copiată ilegal de un funcţionar al băncii HSBC.

Astfel că singurul împotriva căruia s-a putut declanşa ancheta penală pentru încălcarea dreptului la imagine şi la viaţa privată a celor de pe listă a fost jurnalistul Kostas Vaxevanis, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare la numai câteva ore după ce Hot Doc a ajuns pe standuri. „În loc să-i aresteze pe evazionişti şi pe miniştrii care au avut lista în mână, ei încearcă să aresteze adevărul şi jurnalismul liber”, a declarat Vaxevanis într-un interviu devenit instantaneu cea mai accesată informaţie de pe internet, în Grecia.  

Cele mai citite

Record de produse contrafăcute, confiscate de oficialii vamali europeni

China rămâne principalul furnizor de produse contrafăcute Oficialii vamali europeni au confiscat un număr de record de produse contrafăcute în 2023, potrivit unui raport recent...

Record de produse contrafăcute, confiscate de oficialii vamali europeni

China rămâne principalul furnizor de produse contrafăcute Oficialii vamali europeni au confiscat un număr de record de produse contrafăcute în 2023, potrivit unui raport recent...

Sondaj INSCOP Research: Marcel Ciolacu 25,3%/George Simion 19,1%

Marcel Ciolacu (PSD) conduce în clasamentul intenţiei de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, cu 25,3%, urmat de George Simion (AUR), cu 19,1%,...
Ultima oră
Pe aceeași temă