Organizaţia WikiLeaks a publicat, joi, un al doilea set de documente, între care o listă de contacte, care ar fi fost recuperate din contul personal de e-mail al directorului CIA, John Brennan, relatează AFP în pagina electronică, citată de Mediafax.
Niciunul dintre documentele publicate miercuri şi joi, datate din 2007 şi 2008 şi provenind dintr-un cont personal, neguvernamental, nu pare să ameninţe securitatea naţională sau să reprezinte vreun risc pentru cariera şefului agenţiei americane de informaţii.
Citeşte şi: WikiLeaks a publicat e-mailurile directorului CIA, după ce contul său a fost piratat de un adolescent
La acea vreme, Brennan lucra în sectorul privat, după ce a părăsit CIA, unde lucrase din 1980 până în 2005. El a fost ulterior angajat la Casa Albă din 2009 până în 2013, înainte de a prelua conducerea CIA.
WikiLeaks nu a precizat numărul documentelor pe care le deţine, dar a anunţat că le va publica în valuri, „în cursul zilelor următoare”.
Cele trei fişiere făcute publice joi conţin recomandări datate din 2008 privind Afganistanul şi Pakistanul, adresate Comisiei pentru serviciile de informaţii din Senat, precum şi contacte ale lui Brennan (adrese de e-mail, conturi de mesagerie instant).
Aceste contacte par să aparţină unor profesori universitari, experţi din domeniul privat în materie de apărare şi informaţii secrete, prieteni şi membri ai familiei sale, precum şi unui jurnalist. Unele sunt adrese guvernamentale, în special ale unor oficiali din Departamentul Apărării, Departamentul de Securitate Internă sau din Forţele aeriene.
Altele sunt ale unor personaje de rang înalt, precum fostul consilier pentru securitate naţională Tom Donillon, cu o adresă a cabinetului său de avocatură, sau actualul consilier pentru securitate naţională, Susan Rice, cu adresa guvernamentală pe care o folosea în 2008, când făcea parte din echipa de tranziţie a preşedintelui Barack Obama.
WikiLeaks a publicat miercuri şase documente, între care adresele şi numerele de telefon ale familiei Brennan.
Un purtător de cuvânt al CIA a declarat miercuri că familia Brennan este victima unei infracţiuni, precizând că, din câte se pare, nicio informaţie clasificată nu a fost compromisă.
„Accesarea ilegală a contului familiei Brennan este o infracţiune, iar familia Brennan este victima”, a subliniat purtătorul de cuvânt. „Documentele electronice ale familiei Brennan au fost piratate cu intenţii maliţioase şi acum sunt distribuite pe Internet. Acest atac este ceva ce s-ar putea întâmpla oricui şi ar trebui condamnat, nu promovat”, a adăugat acesta.
New York Post a relatat săptămâna aceasta că un hacker adolescent a contactat ziarul şi a afirmat că a accesat contul de e-mail de pe AOL al lui Brennan, precum şi un cont de e-mail al secretarului american pentru Securitate Internă, Jeh Johnson.
FBI şi Secret Service au deschis o anchetă în urma acestor afirmaţii. WikiLeaks nu a indicat sursa documentelor publicate.