24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialLiderii internationali tempereaza entuziasmul

Liderii internationali tempereaza entuziasmul

"Cred ca nu am mai vazut niciodata comunitatea internationala asteptand atat de mult de la un presedinte american", a sintetizat fostul secretar de stat american Madeleine Albright starea de spirit creata de investirea lui Barack Obama ca al 44-lea presedinte al SUA.

Asteptarile sunt pe masura provocarilor care stau in fata noului presedinte american, amintite si comentate in nenumarate analize: criza economica internationala, cele doua razboaie, din Irak si din Afganistan, in care sunt antrenate SUA si aliatii lor si care au repercusiuni asupra intregii regiuni, programul nuclear iranian si cel nord-coreean, conflictul israeliano-palestinian, care a capatat recent accente dramatice, agresivitatea Rusiei si ascensiunea Chinei.
Constatand valul de entuziasm popular si de speranta, seful guvernului spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero, estimeaza ca "efectul Obama" ar putea contribui la scurtarea perioadei de recesiune globala daca echipa noului presedinte reuseste "sa genereze incredere", asa cum a facut F.D. Roosevelt in timpul Marii Crize economice din anii '30.

 

Mai moderata, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a urat noului presedinte american "abilitate si noroc in repunerea in miscare a economiei americane intrucat, fiind cea mai mare economie din lume, aceasta este cheia depasirii crizei". "Sper ca viitoarea noastra cooperare va fi marcata de o ascultare reciproca, de decizii luate pe principiul ca o tara nu poate rezolva singura, ci doar impreuna cu altii, problemele lumii", a adaugat Angela Merkel. Ideea unei relatii mai echilibrate intre SUA si aliatii europeni a fost exprimata si de ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, care a subliniat ca "Franta si Europa vor cotinua sa isi joace rolul; de altfel, este ceea ce vom face in Gaza", unde "doua zile de armistitiu sunt un inceput mai bun decat am fi sperat".

Kouchner a fost si una dintre "vocile ratiunii" in privinta asteptarilor fata de noul presedinte american, estimand ca, desi se poate vorbi despre o adevarata "stare de gratie" in SUA si in lume, "Barack Obama nu are o bagheta magica" cu care sa rezolve toate problemele. "El va avea o misiune uriasa, chiar daca si meritele sale sunt uriase (…) Cred ca nu trebuie sa ne asteptam de la el, imediat, sa rezolve toate problemele Americii si, colateral, pe ale noastre", a spus Kouchner. "Cele mai mari deceptii se nasc din mari sperante", a avertizat premierul rus, Vladimir Putin.

si China a reactionat la schimbarea de putere de la Washington, facand un apel la intarirea cooperarii militare cu SUA. Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii de la Beijing si-a exprimat speranta ca tara sa si SUA "se vor stradui sa creeze un climat favorabil pentru ameliorarea si promovarea relatiilor dintre cele doua armate", relatii in care exista "dificultati" (referire voalata la un proiect important de vanzare de armament din SUA catre Taiwan).

Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă