O serie de lideri europeni au condamnat, duminică, poziţia dură a Germaniei în criza greacă, criticând sugestia ministrului german al Finanţelor Wolfgang Schaeuble ca Grecia să iasă temporar din zona euro (Grexit), informează Mediafax.
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a propus – într-un document de poziţie – ca Grecia fie să-şi îmbunătăţească planul de reforme pe care l-a propus în schimbul unui ajutor, fie să iasă din zona euro pentru o perioadă de cel puţin cinci ani.
Documentul, dezvăluit sâmbătă de către ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) şi transmis altor ţări din zona euro, a fost criticat dur de către lideri UE.
Opoziţia faţă de această idee a apărut în Italia, unde un ziar l-a citat pe premierul Matteo Renzi criticând poziţia lui Schaeuble şi a Guvernului condus de către Angela Merkel.
„Italia nu vrea o ieşire a Greciei din zona euro, iar Germaniei îi transmit: ajunge”, a declarat Renzi, citat duminică de ziarul Il Messaggero de la Roma.
„După ce (premierul grec Alexis) Tsipras a prezentat propuneri care sunt conforme exigenţelor europene, trebuie să se ajungă la un acord. Este de neconceput să umilim un partener european, după ce Grecia a renunţat la tot”, spune Renzi, potrivit aceleiaşi surse.
Sugestia lui Schaeuble ca Grecia să iasă temporar din zona monedei unice a fost criticată şi de Luxembourg, ca o ameninţare la adresa coeziunii Uniunii Europene (UE).
„Dacă Germania investeşte într-un Grexit, provoacă un conflict puternic cu Franţa”, a declarat ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn pentru ediţia care urmează să apară luni a ziarului german Sueddeutsche Zeitung.
„Asta ar însemna un dezastru pentru Europa”, a subliniat Asselborn.
Liderul Partidului Socialist (PS) francez Jean-Christophe Cambadelis l-a îndemnat pe vicecancelarul german Sigmar Gabriel, din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD), partenerul de guvernare al lui Merkel, să susţină Grecia.
Potrivit lui Cambadelis, popoarele din Europa nu pot să înţeleagă sugestia lui Schaeuble ca Grecia să iasă din zona euro timp de cinci ani.
„Nu poţi să (spui că nu poţi să) ajungi la un acord înainte de referendum, iar apoi să-l consideri invalid”, afirmă el, citat într-un comunicat.
În Grecia, ministrul Economiei Giorgos Stathakis a respins din scurt ideea unui Grexit temporar. El a declarat, pentru radiodifuzorul Mega, că sugestia germană este o manevră politică vizând să distrugă un acord în cadrul Eurogrupului.
De asemenea, Guvernul de la Atena a acuzat ţări din zona euro, fără să le nominalizeze, că încearcă să saboteze negocierile cu privire la planurile de salvare şi de reformare.
„Este evident că un grup de ţări vor să nu se ajungă la un acord”, au declarat surse guvernamentale.