1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Liderasii" cu coltii mari

„Liderasii” cu coltii mari

Mircea Geoana nu s-a plans  prea mult in public de atacurile belicoase venite de la Miron Mitrea dupa impartirea functiilor in Guvern sau Parlament. A ales varianta diplomatiei chiar si atunci cand colegul sau, suparat foc pentru ca nu a prins vicepresedintia Senatului, a anuntat intr-o discutie telefonica ajunsa in presa ca si-a bagat coltii in gatul lui Geoana si ca pana nu-i rupe beregata nu se lasa. Interventia facuta recent intrerupe insa asa-zisa indiferenta formala afisata mult timp de presedintele PSD, printr-o reactie dura fata de intentia fostului secretar general de a candida pentru sefia partidului la urmatorul congres. De data asta, liderul pesedist loveste fara mila in cel care l-a ajutat tactic pe seful de campanie electorala pentru alegerile legislative din noiembrie – Liviu Dragnea –, dand un raspuns sec, dar clarificator, in masura sa accelereze inclusiv escaladarea conflictului declansat la jumatatea lunii decembrie.

 

Intrebarea retorica "Cine este Miron Mitrea? Nu are nici un fel de functie in partid" indica  exact locul unde se pozitioneaza "liderasul" in opinia lui Geoana si ce rol mai joaca el astazi, dupa intrarea PSD la guvernare. Asemenea lamurire ar putea reprezenta, totodata, un semnal trist pentru Mitrea dat de presedintele partidului referitor la sansa lui de a mai reveni in acest an in structurile de comanda la nivel central. Geoana, Vanghelie si "toxicul" Hrebenciuc, trei dintre personajele pe care Miron Mitrea nu le mai inghite, vor face tot posibilul ca senatorul de Vrancea sa fie dus pentru o vreme in liziera partidului impreuna cu aliati potentiali. Se vede clar ca musuroiul lui Geoana a fost deranjat si ca exista o teama fata de o posibila intensificare a atacurilor in perioada dinaintea unui posibil congres extraordinar, despre care unele voci  spun ca ar trebui sa aduca unele schimbari la nivelul conducerii.

 

Sa nu uitam ca atat PSD, cat si PNL au o mare problema interna  legata de candidaturile pentru functia de presedinte. Cand spun presedinte ma refer atat la functia de lider al partidului, pentru care se gandeste sa se lupte mai nou si Mitrea, cat si la aceea  de sef al statului, dupa care alearga de mai mult timp Mircea Geoana. La ora de fata nu exista insa nimic clar, toate discutiile purtate mai mult prin spatele cortinei fiind bruiate fie de esecurile generate de demisiile unor ministri pesedisti din Cabinetul Boc, fie din cauza tensiunilor interne intretinute de cativa politicieni aflati in tabere oponente. Din cea de-a doua categorie de cauze face parte si disidenta lui Miron Mitrea, pe a carui agenda  vor aparea alte declaratii razboinice menite sa intretina tensiunea  cu riscul aparitiei unei incaierari generale.

 

Mitrea nu va ierta niciodata faptul ca a fost marginalizat intentionat si ignorat printr-un simulacru de democratie interna  vanghelizata la maximum, fiindu-i refuzata sustinerea pentru a deveni  vicepresedintele Senatului, functie ce i-a fost data de PSD lui Dan Voiculescu in urma unui protocol de culise. Este clar ca amenintarea lui Mitrea il irita pe actualul lider social-democrat. In conditiile de fata, cand unii vorbesc, mai in gluma, mai in serios, de nevoia unei schimbari la varf prin organizarea unui congres, lui Mircea Geoana nu-i convine concurenta in partid atat timp cat a fost confirmat de doua ori. I-ar placea totusi sa fie singurul candidat intr-o eventuala tentativa de reclarificare a functiilor de conducere. O alta candidatura, cum ar fi cea a lui Mitrea, nu ar face decat sa-l determine sa raspunda cu  aceeasi moneda la unele atacuri privind situatia actuala din PSD, extrem de incordata si plina de pericole.

 

Geoana are cateva pacate la care s-au mai referit si alti oameni politici, precum Ion Iliescu. Mai devreme sau mai tarziu, unii baroni, nemultumiti de unele compromisuri facute de liderul partidului anul trecut, ar putea cantari greu atunci cand se vor hotari cine sa se bata cu Traian Basescu la alegerile prezidentiale. Luati in calcul varianta ca PSD sa mearga cu  un politician independent in lupta pentru Cotroceni si veti putea intelege de ce Geoana a fost atat de mult timp retinut fata de acuzatiile facute de unii politicieni din PSD la adresa sa. Aspect perfect valabil si in cazul liberalului Tariceanu, care simte presiunea exercitata de Orban si Antonescu, posibili candidati pentru sefia PNL, dar nu reactioneaza de teama ca nu cumva sa incite spiritele inainte de congres. Fostul premier stie ca este descoperit si ca poate pierde usor pozitia de lider daca sanctioneaza dorinta unor colegi de a face schimbari  intr-un an electoral cu miza.

 

Prin urmare, evita contrele politice venite din interior, deversand atacurile doar la adresa noii puteri, cu ocazia unor vizite la organizatiile liberale din terioriu mai putin prietenoase, care, la fel ca si Bogdan Olteanu, ar dori un alt candidat decat Calin Popescu Tariceanu pentru functia de sef al statului si chiar pentru presedintia PNL. Deocamdata, cartile nu au fost puse pe masa. Nici de catre social-democrati, nici de liberali. Motivul: lipsa acordului minimal necesar pentru candidatii potentiali. Din aceasta cauza, unii politicieni isi baga dintii in beregata colegilor de partid.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
Ultima oră
Pe aceeași temă