15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialFirma Asesoft, controlată de Ghiță, ofertantă la o licitație DNA

Firma Asesoft, controlată de Ghiță, ofertantă la o licitație DNA

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a atribuit prin licitație, în 30 iunie, două contracte pentru achiziția de echipamente IT – servere, stații de lucru fixe și mobile și echipamente firewall, către mai multe firme. Între ofertanţi s-a numărat şi Asesoft Technologies, care, potrivit procurorilor, ar fi controlată și în prezent, în mod indirect, de deputatul Sebastian Ghiță, trimis în judecată luna trecută pentru dare de mită, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu, informează HotNews.

Procurorii DNA au precizat că cele două firme, Asesoft Technologies şi grupul Asesoft International, nu au calitate procesuală  în dosarul deputatlui Sebastian Ghiţă.

Însă, chiar dacă firmele controlate de parlamentar ar fi avut calitate procesuală în dosarul său, acestea ar fi putut participa legal la licitaţie, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, potrivit procurorilor.

Totuşi, DNA a respins oferta Asesoft, dar a refuzat comunicarea motivelor. „Motivele respingerii ofertei Asesoft Tehnologies au fost comunicate reprezentantului legal al societății, acesta fiind singurul în măsură să decidă asupra publicității conținutului documentului respectiv”, au spus procurorii.

Firmele din grupul Asesoft au fost înființate de Sebastian Ghiţă și s-au remarcat prin capacitatea de a obține contracte bănoase cu statul, în domeniul IT, potrivit procurorilor.

În august 2012, după ce a devenit deputat în Parlamentul României, Sebastian Ghiță și-a vândut toate participațiile deținute în societățile comerciale. Însă, indirect, deputatul  controlează și în prezent aceste societăți, prin intermediul rudelor și prietenilor.

Cele două contracte atribuite la sfârșitul lunii iunie de către DNA au o valoare cumulată cu TVA de 1.990.487 lei (peste 450.000 de euro). 

Estimarea inițială a contractului, care este împărțit pe mai multe loturi, a fost de peste 2,49 milioane lei (peste 560.000 de euro), finanțat din fonduri bugetare.

Contractul aferent primelor trei loturi a fost câștigat de firmă Trend Import Export SRL, iar lotul cu echipamente firewall a fost atribuit către Webspot SRL.

 

 

 

Cele mai citite

Amazon România va concedia 400 de angajați

Amazon va închide departamentul de Machine Learning din România, iar aproximativ 400 de angajați vor rămâne fără loc de muncă începând cu 1 ianuarie...

Vladimir Putin este deschis să discute despre un acord de încetare a focului, dar fără concesii teritoriale

Putin insistă ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, au declarat surse pentru Reuters Vladimir Putin este deschis să discute cu...

Primăria Brașov suspendă serviciul de trotinete electrice de închiriat și impune ridicarea acestora de pe străzi

Operatorii de trotinete electrice de închiriat, Uber și Bolt, au fost obligați de Primăria Brașov să își retragă toate trotinetele de pe străzile municipiului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă