2.7 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialLICITAȚIA “Pictori români în spațiul francofon; Luni, 15 decembrie 2014, ora...

LICITAȚIA “Pictori români în spațiul francofon; Luni, 15 decembrie 2014, ora 19:00 Galeria GOLDART Ghildush

Consacrată valorilor artei moderne, licitația 136 a casei Goldart Ghilduș pune la dispoziția iubitorilor de frumos obiecte de artă decorativă, provenite din manufacturi renumite, pictură și sculptură contemporană, grafică românească semnată de artiști cunoscuți precum și pictură de calitate, în diferite genuri, ieșite de sub penelul unor pictori renumiți ca Cecilia Cuțescu Storck, Lidia Agricola, Nicolae Tempeanu, Virgil Chivu, Vasile Varga, Stavru Tarasov, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Alin Gheorghiu, Ipolit Strâmbu, Aurel Nedel, Popescu Negreni sau Mihai Cismaru, ș.a.

Două oferte aparte constând prima, din opere ale artiștilor contemporani, care au participat la atelierele Soleil de l'Est, cealaltă dintr-un consistent lot de lucrări aparținând pictorului francez Claude Venard, diferențiază această licitație de altele, conferindu-i individualitate.

Creată în anul 1994, asociația culturală Soleil de l'Est și-a propus ca obiectiv dezvoltarea unor schimburi culturale între România și țări din Uniunea Europeană, în special cu Franța, prin organizarea de expoziții itinerante, conferințe și mese rotunde, ateliere de creație pentru artiștii români, precum și prin editarea unor albume de artă.

Soleil de l'Est a invitat în Franța, la Briare, pe Valea Loirei în timpul primăverii și la Collioure toamna,  peste 100 de pictori din România dar și din Rusia, Polonia Bulgaria, etc. Lucrările acestora au fost expuse în locații de prestigiu, la Paris, Tour, Orleans, Poitier, La Rochelle, etc, .Poate cea mai prestigioasă expoziiție din această serie a fost organizată la Cité Internationale des Arts din Paris, cu 150 de opere pe simeză. De asemenea, opera artiștilor a fost cuprinsă în seria de albume dedicate ”Présence de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est”.

În selecția operată acum pentru Casa de Licitații Goldart, figurează nume de marcă ale picturii românești contemporane dintre care amintim pe Ștefan Pelmuș, Ioan Iacob, Ion Grigore, Lisandru Neamțu, Călin Beloescu, etc.

Lucrările lor, cuprinzând în majoritate impresii din Franța materializate în peisaje, naturi statice, personaje, dar și în compoziții nonfigurative reprezintă o garanție a calității creației contemporane românești.
 
Pictor francez consacrat, Claude Venard și-a dorit sa îmbrățișeze cariera artelor încă de la vârsta de 17 ani. A urmat mai întâi Școala de arte aplicate, după care a lucrat ca restaurator la Luvru. Începând din 1935 a figurat în mari expoziții consacrate artei moderne, la Paris și în străinătate: a participat la expozițiile grupului Forces Nouvelles, dar și la Salon des Independents, Salon de Tuilleries și Salon du Mai, al cărui membru fondator a fost. Când disciplina figurativă severă a grupului Forces Nouvelles nu i-a mai convenit, l-a abandonat pentru a se lăsa sedus de ”beția materiei”. Din 1945 a aderat la un grup care s-a orientat energic către pictura postbelică, rămânând fidel compoziției post-cubiste și unei ”noi figurații” ca reacție la impresionism și la celălalt pol, la abstracționism. Credo-ul său de acum a fost o reîntoarcere la desen și modelaj, la temeinicia meseriei. În expoziție, autorul francez apare într-o colecție unitară care reunește două direcții artistice abordate de-a lungul perioadei de creație, cea timpurie cu influențe suprarealiste dar și cea mai reprezentativă, cea post-cubistă. Este o ocazie unică pentru colecționarii români de a-și îmbogăți colecția cu o pagină semnificativă din creația marelui pictor francez.

Licitația Casei GOLDART Ghildush va avea loc luni, 13 octombrie, ora 19:00, la Galeria GOLDART Ghildush, Intr. I.L. Caragiale nr. 1.

Vizitarea expoziţiei se poate face tot aici, după următorul program:
Vineri (10 – 12 decembrie), între orele 10:00-18:00

Sâmbătă 13 decembrie (11:00 – 15:00)
Luni, 15 decembrie, între orele 10:00-19:00

Cele mai citite

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă