Bursa bucuresteana a deschis anul in crestere, in principal ca reactie la aprecierile pe care le-au acumulat indicii bursieri externi pe parcursul perioadei in care brokerii romani s-au aflat in vacanta. Lichiditatea tranzactiilor a fost redusa atat la deschidere, cat si pe parcursul primei jumatati din zi.
Investitorii s-au orientat cu precadere catre titlurile Rompetrol Rafinare Constanta si Rompetrol Well Services, ca urmare a stirii aparute in ultimele zile din decembrie potrivit careia fondul de investitii QVT solicita actionarului majoritar al Rompetrol Group sa efectueze o oferta publica pentru cele doua companii, avand in vedere ca, prin tranzactia de preluare a controlului asupra companiei olandeze, indirect a determinat si o schimbare de actionar majoritar in cazul celor doua subsidiare ale acesteia din Romania.
Situatia nu este deloc clara. In legislatia romaneasca nu se mentioneaza nimic despre schimbarile indirecte de actionariat, asa ca deocamdata piata asteapta decizia CNVM in aceasta speta. Este foarte dificil de spus acum de partea cui este dreptatea. Cert este ca pana in prezent nu a existat nici un caz similar in Romania, asa ca suntem in "ape necartografiate".
Daca i se va da dreptate lui QVT, exista premisa ca pretul actiunilor RRC si PTR sa mai creasca. Daca insa cererea este respinsa si CNVM va considera ca legislatia nu obliga la o oferta publica obligatorie din partea grupului cazac, atunci cel mai probabil cresterile din aceste zile vor fi anulate de evolutia viitoare a cotatiilor. Situatia este complet neclara si ca atare si riscul asumat de cei care tranzactioneaza RRC si PTR exclusiv mizand pe aceasta posibila oferta este foarte ridicat. Interesul investitorilor a fost orientat si catre sectorul financiar.
La mijlocul zilei SIF-urile urcau cu circa 4-5 procente. Exceptie a facut SIF4 care in majoritatea timpului stagna, in cazul sau cresterile fiind deja acumulate in ultimele doua zile din decembrie cand celelalte patru SIF-uri scadeau usor sau in cel mai bun caz stagnau. Dupa cum au decurs ostilitatile pe parcursul intregii zile, pare ca aprecierile de pret au fost mai mult efectul actiunii speculatorilor de corelare a evolutiilor de la BVB cu cele din plan extern. Piata nu a lasat impresia ca ar fi pusa in miscare de investitori importanti interesati sa acumuleze pachete de actiuni la diversi emitenti. Pur si simplu s-a tranzactionat in aceeasi nota speculativa ca si la finalul anului precedent. De asemenea, sectorul energetic a avut o evolutie consistent pozitiva in sedinta de luni. Indicele BET-NG crestea la mijlocul zilei cu peste 4%, propulsat evident mai ales de de catre titlurile PTR si RRC despre care aminteam anterior.
Pana la finalul zilei lichiditatea a ramas foarte redusa.