3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialLibrariile si bibliotecile - institutii rare in satele constantene

Librariile si bibliotecile – institutii rare in satele constantene

O raritate in mediul rural, librariile si-au pierdut farmecul de odinioara. Daca pe vremea comunismului o carte buna o gaseai „pe sub mana”, in 2006 oamenii de la sate nu-si mai pot procura deloc carti. Pesemne ca munca la camp, grija zilei de maine si problemele financiare au facut ca existenta librariilor sa fie inutila. Problema este ca din aceasta cauza sunt frustrati copiii. Ei au nevoie de foarte multe carti obligatorii la scoala pe care nu au de unde sa le ia.

Lipsa librariilor ar fi putut fi compensata prin infiintarea bibliotecilor scolare sau a celor comunale. Nici la acest capitol situatia nu este buna. Fondul de carte este insuficient si vechi. Cartile sunt deteriorate, cu pagini lipsa si coperti rupte. Uneori se mai primesc donatii de la diferite persoane fizice sau de la Biblioteca Judeteana „IN Roman” Constanta, insa si acestea sunt putine, iar la zonele indepartate nu se gandeste prea multa lume…

Biblioteca din scara blocului

Comuna Limanu are o biblioteca cu un singur angajat. Niculina Arghiriade este bibliotecar responsabil, femeie de serviciu, custode si tot ce este nevoie. „Exista un singur angajat care le face pe toate: eu. Eu decid, eu execut… Dispunem de peste 8.600 de volume si avem inscrise 500 de persoane, din care doar 380 sunt active. Majoritatea sunt elevi”, a declarat aceasta. Institutia este amenajata in scara unui bloc, pentru ca un alt spatiu nu a putut fi pus la dispozitie. Acum este in mutari. Noua locatie va fi fostul spatiu al Politiei din localitate. Biblioteca supravietuieste cu ajutorul donatiilor venite din partea persoanelor particulare. Uneori, se mai primesc carti si de la Biblioteca Judeteana din Constanta – cam 30 de volume pe an. „Cred ca cea mai importanta donatie va fi a mea, atunci cand voi iesi la pensie. Detin, acasa, in biblioteca proprie, peste 2.000 de volume”, a mai declarat Niculina Arghiriade. Anual, Primaria aloca bibliotecii fonduri de 60 milioane lei vechi. Comuna nu dispune de librarie. Nimeni nu-si aduce aminte sa fi existat vreodata asa ceva.

Profesorii vin cu volume de acasa

Satul Oituz nu are nici librarie, nici biblioteca. La scoala din sat invata 120 de copii, de la clasa I pana la clasa a VIII-a. Daca nu ar exista cadrele didactice care sa aduca volumele din propria biblioteca, copiii n-ar putea nici macar sa citeasca ceea ce le trebuie la cursuri. „Intr-o clasa exista cateva volume, dar sunt foarte putine. Sunt aduse de cadrele didactice. In cazul in care au nevoie de ceva, copiii trebuie sa bata drumul pana la biblioteca din Lumina sau sa imprumute de la prieteni, insa, de cele mai multe ori, nu gasesc ceea ce le trebuie”, a declarat directorul scolii din sat, prof. Mirela Butacu.

Cumpana are puncte de desfacere

Comuna Cumpana este una dintre putinele localitati din judetul Constanta care se poate considera dotata. Am gasit aici atat o biblioteca comunala care, potrivit primarului, Mariana Gaju, are peste 20.000 de volume, cat si o biblioteca scolara bine dotata, dar si un punct de desfacere. Desi nu se poate numi librarie, pentru ca detine si articole de papetarie, aici exista spre vanzare si carti. Majoritatea volumelor din biblioteca scolii sunt noi, reprezentand donatii de la persoane particulare sau de la Biblioteca Judeteana „IN Roman” Constanta. Elevii sunt mai linistiti, pentru ca pot gasi aproape tot ce-si doresc.

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă