17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialLibia: O adunare constituantă, aleasă în opt luni, Parlamentul şi preşedintele în...

Libia: O adunare constituantă, aleasă în opt luni, Parlamentul şi preşedintele în 20 de luni

O adunare constituantă va fi aleasă în aproximativ opt luni şi alegeri prezidenţiale şi legislative vor fi organizate în 20 de luni în Libia, a afirmat vineri reprezentantul din Marea Britanie al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Guma al-Gamaty, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Am stabilit un plan de parcurs precis, cu o perioadă de tranziţie de 20 de luni”, a declarat Gamaty pentru postul de radio BBC, dezvăluind detalii ale calendarului electoral al CNT.

„Timp de opt luni, CNT va conduce Libia înainte ca o adunare aleasă de popor” să preia conducerea ţării pentru a redacta o Constituţie şi „după un an (…) vor fi organizate alegeri”, a adăugat el.

„Prin urmare, avem opt luni şi un an înaintea alegerilor finale parlamentare şi prezidenţiale. Şi cu puţin noroc, după circa 20 de luni, poporul libian va fi ales liderii pe care îi doreşte”, a mai spus oficialul din cadrul CNT, structura politică a rebeliunii libiene.

În opinia lui Gamaty, „procesul de tranziţie a început”, chiar dacă luptele continuă între rebeli şi forţele loiale liderului libian fugar Muammar Gaddafi.

„În măsura în care Tripoli este stabilizat si sigur – ceea ce aproape este acum – şi majoritatea celorlalte oraşe la fel, libienii pot începe procesul de tranziţie”, a apreciat Gamaty.

Colonelul Gaddafi „se ascunde, este izolat”, a afirmat el, adăugând că este „doar o chestiune de timp înainte de a fi arestat, dacă nu va fi ucis în cazul în care opune rezistenţă”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă