15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialLibia: Comandantul forţelor rebele a fost asasinat

Libia: Comandantul forţelor rebele a fost asasinat

Comandantul forţelor rebele libiene şi doi dintre consilierii săi au fost ucişi aseară, a anunţat conducerea guvernului rebel, relatează NewsIn, citând DPA.

Moartea lui Abdel Fattah Younes a fost anunţată în cursul unei conferinţe de presă organizate la Benghazi de şeful Consiliului Naţional de Tranziţie, Mustafa Abdul Jalil.

El le-a spus reporterilor că forţele de securitate rebele l-au arestat pe liderul grupului aflat în spatele asasinatului.

Younes a fost ministru de interne în guvernul Gaddafi înainte de a se alătura rebelilor, în primele zile ale revoltelor din luna februarie.

Abdul Jalil l-a descris pe Younes dreptul „unul dintre cei mai mari eroi ai Revoluţiei 17 Februarie”, data care marchează începutul protestelor faţă de regimul Gaddafi.

Potrivit informaţiilor de la Benghazi, Consiliul Rebel i-ar fi cerut lui Younes să „părăsească frontul joi şi să se îndrepte spre Benghazi pentru o reuniune militară”. El a fost împuşcat în timp ce se îndrepta spre reuniune.

Televiziunea libiană loială regimului a precizat că focuri de armă au putut fi auzite în faţa hotelului din Benghazi unde Jalil a susţinut conferinţa de presă.

Televiziunea a sugerat că există diviziuni între rebeli, ceea ce a dus la uciderea lui Younes.

La scurt timp după anunţarea morţii liderului rebel, trei explozii de proporţii au zguduit centrul capitalei libiene, Tripoli.

Două explozii au fost auzite la ora locală 22.20 (23.20), urmate de o alta câteva minute mai târziu, în timp ce avioane ale NATO survolau capitala.

Asasinarea lui Younes a intervenit la câteva ore după ce rebelii au anunţat capturarea oraşului al-Ghazaya, din apropiere de graniţa cu Tunisia. Acesta este un punct important, deoarece era folosit ca bază de forţele liderului Muammar Gaddafi pentru a lansa atacuri cu rachete asupra bazelor rebele.

Al-Ghazaya se află la circa 12 kilometri de graniţa cu Tunisia, iar ofensiva rebelă a început cu câteva zile înainte de începerea Ramadanului.

Cele mai citite

Turbina auto: cauze frecvente ale defectelor și prevenirea acestora

O turbină auto, cunoscută și sub denumirea de turbosuflantă sau mai simplu, turbo, este un dispozitiv care crește puterea motorului prin forțarea introducerii unei...

Pericol pentru Drăgușin! Tottenham se pregătește să transfere un fundaș de națională

Fundașul naționalei României, Radu Drăgușin, se află într-o situație complicată la Tottenham, unde concurența pentru un loc de titular devine tot mai acerbă. Radu Drăgușin,...

Cum să alegi cele mai bune gantere?

Ganterele sunt greutăți libere cu mâner scurt, utilizate în cadrul antrenamentelor de forță pentru biceps, triceps, umeri, spate și antebraț. În afară de creșterea...
Ultima oră
Pe aceeași temă