3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialLiberalizarea pieței de servicii sociale

Liberalizarea pieței de servicii sociale

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a prezentat, joi, un proiect de dezvoltare strategică pentru apărarea drepturilor copilului, scopul final fiind liberalizarea pieței de servicii sociale. Proiectul este finanțat din fonduri norvegiene și va urmări dezvoltarea organizațională a ONG-urilor.

”În toate țările UE, inclusiv în Bulgaria, banii pentru serviciile sociale pentru copii pot fi accesați în egală măsură de direcțiile de stat, dar și de ONG-uri. Vrem să ajungem și noi la o liberalizare a pieţei de servicii sociale, astfel încât, o organizaţie neguvernamentală să poată concura cu furnizorii de stat, care sunt DGASPC-urile, şi această liberalizare duce de fapt la o concurenţă loială, dar şi la servicii de calitate”, a declarat pentru Rl directorul executiv al FONPC, Daniela Gheorghe.

Ea a explicat că liberalizarea pieţei de servicii sociale va însemna că banii care vor veni de la consiliile judeţene vor putea fi repartizaţi, în urma unor competiţii clare, pe baza unor criterii stabilite la nivel naţional, şi către organizaţiile neguvernamentale, care vor putea concura pentru aceste fonduri. Pentru asta ar fi nevoie de o lege nouă în domeniu.

„De ce spun că serviciile vor fi de calitate? Pentru că va fi şi interesul autorităţilor publice, care sunt prestatori de servicii, dar şi a organizaţiilor neguvernamentale să vină cu alte fonduri, astfel încât să ofere servicii de calitate. Costurile vor fi aceleaşi pentru autorităţile locale şi pentru stat. Ei nu cresc bugetul, dar vor avea servicii de bună calitate pentru că vor exista cofinanţări. În plus, va fi o diversificare a serviciilor sociale, pentru că studiile recente au arătat că sistemul de servicii furnizate de autorităţi locale nu este flexibil”, a mai spus directorul FONPC.

Ea a mai atras atenţia asupra faptului că, în prezent, nu toţi beneficiarii ONG-urilor sunt consideraţi eligibili de către stat.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

Incident armat la secția de votare din Giroc și suspiciune de fraudă la vot în Făget

Polițiștii din Timiș au deschis un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor Un bărbat în vârstă de 60 de ani, fost cadru...
Ultima oră
Pe aceeași temă