6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialLeul, regele monedelor, ar putea avea probleme

Leul, regele monedelor, ar putea avea probleme

Leul romanesc a crescut in 2006 mai mult decat orice alta moneda europeana, sunt de parere o serie de analisti chestionati de Bloomberg.
„Leul este moneda care a crescut cel mai mult in ultimii doi ani contra tuturor monedelor din lume”, sustine Cristian Sima, presedintele Worldwide Brokerage Services (WBS). Acesta insa a precizat ca leul se afla totusi intr-o situatie catastrofala, datorita deficitului de cont curent de 13,5% din Produsul Intern Brut (PIB).
Mai mult decat atat, a precizat Sima, o mare problema pentru leu va fi si deficitul bugetar de 2,5% pe care Ministerul de Finante vrea sa il atinga in 2006, desi pana nu demult anunta doar excedent bugetar. „Acest excedent se bazeaza insa pe bani care vor veni din afara. Si aici vom avea o problema, pentru ca banii nu sunt usor de cheltuit cu folos”, a subliniat presedintele WBS. Cu alte cuvinte, daca deficitul de cont curent nu va putea fi acoperit, dupa 1 ianuarie, cel putin la acelasi nivel ca si in prezent, din investitii straine directe, leul ar putea sa intre pe o panta de depreciere. Alti analisti sunt insa de parere ca nivelul investitiilor straine directe va continua sa creasca, mai ales dupa momentul aderarii.
Analistul financiar Bogdan Baltazar are insa o opinie diferita, cel putin in ceea ce priveste presiunea deficitului de cont curent asupra leului. „Deficitul de cont curent este finantat autonom, deci nu exercita presiune asupra cursului. Tendinta de apreciere lenta a leului se va mentine cel putin pana la finele lunii ianuarie, pentru ca intra foarte multi bani in piata si este cerere mare de moneda nationala”, sustine Baltazar.

Mai tare ca dolarul cu 20%

Potrivit datelor Bancii Nationale, in perioada ianuarie-noiembrie din acest an, leul s-a apreciat fata de dolar cu 20% fata de acelasi interval din 2005.
„Leul este cea mai performanta moneda in raport cu dolarul, care pentru pietele internationale continua sa fie moneda de tezaurizare. Trebuie luat in calcul si faptul ca dolarul a cazut fata de euro in acest an. Aprecierea leului – si reala, si nominala – este impresionanta. Totusi, va veni si momentul in care aura investitiilor in lei se va mai eroda, fara insa a se anula atractivitatea lor. Tendinta de apreciere va continua pe termen scurt, insa la un moment dat deficitele externe isi vor spune cuvantul si va avea loc o depreciere a leului. Nu se va produce o prabusire a monedei nationale, pentru ca Banca Nationala va interveni in mod sigur pe piata”, este de parere Daniel Daianu.

Ritmul aprecierii ar trebui sa fie mai lent

Tot datele Bancii Nationale arata ca in primele unsprezece luni din 2006, fata de aceeasi perioada a anului trecut, leul a castigat 21 de bani fata de euro.
„Este mai usor sa prevezi evolutia leului fata de euro pe termen lung decat pe termen scurt. Pe termen lung, leul va continua sa creasca si eu consider ca nu este supraapreciat. Aprecierea ar putea sa se prelungeasca chiar pana la adoptarea de catre Romania a euro ca moneda nationala. Totul porneste de la existenta inca in Romania a unei diferente intre PIB pe cap de locuitor exprimat in valoare nominala si acelasi indicator exprimat prin prisma puterii de cumparare. In timp ce primul este de aproximativ 4.500-5.000 de euro, cel de-al doilea este estimat de analistii internationali la 7.000 de euro. Pentru economia romaneasca, ar fi mai bine ca aprecierea aceasta de durata a monedei nationale sa fie mai lenta”, a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

Alt factor favorizant

Inainte de incheierea ultimei etape in procesul de liberalizare a contului de capital, respectiv momentul 1 septembrie 2006, oficialii bancii centrale estimau ca prim efect o usoara crestere a volatilitatii pe piata valutara interna, ca urmare a prezentei mai active a investitorilor straini.
„In linii mari, aprecierea leului o putem pune pe seama investitiilor straine. Dar o apreciere mai accentuata a monedei nationale a avut loc dupa 1 septembrie, momentul in care nerezidentii au avut acces total pe piata romaneasca si, in special, pe operatiunile de hedging valutar. Aceasta deschidere i-a incurajat pe nerezidenti, care in prezent sunt foarte activi pe piata euro-leu. Prin urmare, datorita tranzactiilor mari pe care le efectueaza acestia, pot misca cursul”, ne-a declarat Aurelian Mihailescu, dealer Raiffeisen Bank. Acesta a precizat ca leul a castigat in fata dolarului american, pentru ca aceasta moneda a pierdut la nivel mondial in fata euro si, prin urmare, si in fata leului. In acelasi timp, in ultimele doua saptamani pe pietele externe au aparut mai multe emisiuni de obligatiuni in lei la randamente foarte bune.

Piata valutara, in efervescenta

Potrivit dealerilor, piata valutara a fost caracterizata in ultimele zece zile printr-o volatilitate ridicata.
„In aceasta perioada, raportul euro/RON a fluctuat in cadrul unui tunel de oscilare marginit de nivelele 3.4080/3.4450. Cursul a urmat o perioada de stabilitate, dupa aprecierea de la nivelul 3,5 pana la nivelul actual de 3,43. S-a putut observa o miscare ascendenta in data de 4 decembrie, pe fondul refuzului Bancii Nationale de a atrage intreaga suma ofertata in cadrul operatiunilor de piata monetara, excedentul de lichiditate fiind preluat de piata valutara. Cresterea temporara a fost ulterior intens speculata si de operatori nerezidenti, ceea ce a condus la accelerarea amplitudinii si scaderea cursului spre nivelul 3,42”, a explicat Adrian Parvulescu – Directia Trezorerie BCR. Acesta a precizat ca in urma cu doua zile aprecierea leului a fost stopata temporar, desi Banca Nationala a atras doar 60% din sumele cu care bancile au participat la licitatia pentru depozitul la luna, organizat saptamanal, iar piata valutara a fost foarte putin afectata. „Valutele tarilor emergente au continuat tendinta de apreciere, ceea ce incurajeaza si jucatorii de pe piata romaneasca in mentinerea in continuare a unor pozitii de cumparare a leului. Totodata, deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 45,3% in primele zece luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 11,24 miliarde euro, iar avansul importurilor a fost sustinut atat de achizitiile de tehnologie, cat si de resurse. In acelasi timp, inflatia anuala a scazut la 4,7%, in luna noiembrie, fara ca acest lucru a se resimti insa in piata valutara”, a explicat Parvulescu.

Cele mai citite

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...

Atac masiv al rușilor cu 120 de rachete și 90 de drone asupra Ucrainei

Au fost explozii în mai multe orașe, inclusiv la Kiev, soldate cu cel puțin cinci morți și 15 răniți A fost una dintre cele mai...

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă