12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialLeonardo da Vinci, intre arta SF si tehnologie alien

Leonardo da Vinci, intre arta SF si tehnologie alien

» O echipa de specialisti a transformat in mecanisme mai mult sau mai putin functionale schitele tehnice ale lui Da Vinci.

» Expozitia ce le cuprinde s-a bucurat de succes in toata lumea si poate fi vizitata la Teatrul de Opereta pana pe 31 ianuarie.

Expozitia "Leonardo Da Vinci – inventiile unui geniu" face parte dintr-un tur mondial care a traversat peste 50 de tari si a adunat peste 20 milioane de vizitatori. Succesul ei i-a luat prin surprindere chiar si pe organizatori, care nu se asteptau la un asemenea aflux de vizitatori; in epoca noastra, dominata de stiinta si tehnologie, oamenii acorda la fel de multa importanta savantului Leonardo cat da artistului care a pictat "Mona Lisa"; se pare ca, alaturi de Einstein, Leonardo a devenit icon al savantului cu superputeri cognitive, simbol al "genialitatii". Este pentru prima data cand schitele sale au fost transpuse in masinarii realizate din materialele originale (lemn, fier, funii de bumbac etc.). Rezultatul este socant: intrucat cu totii am fost expusi la imaginile schitelor lui Leonardo de mici, multe dintre ele fiind folosite pentru a ilustra coperte de carti sau generice de emisiuni, e ciudat sa le vezi deodata "prinzand viata" in fata ta.

 

Mecanismele respecta fidel schitele – ce difera (la cateva dintre ele) e scara: vasul cu cala dubla, precursorul elicopterului sau masina de razboi care anticipeaza tancul (o terifianta si bizara forma de lemn) sunt forme care nu depasesc un metru cub in volum. Pe de alta parte, daca toate mecanismele ar fi fost reproduse la scara reala, ar fi fost nevoie, probabil, de spatiul expozitional de la Romexpo. Exponatele au fost realizate, incepand cu anul 1996, de colectivul Teknoart, un grup de artizani florentini care, in colaborare cu cercetatori, fizicieni si istorici, a inceput sa produca o serie de modele cat mai fidele. Fiecare masinarie este desenata cu ajutorul computerului, pentru a respecta proportiile exacte ale modelului. Expozitiei i-au fost consacrate materiale documentare realizate de canale TV cunoscute – cum ar fi Discovery ("Da Vinci: Unlocking The Genius"), Walt Disney ("Bridge to Terabithia").

 

Expozitia cuprinde 50 de modele ale inventiilor proiectate de Da Vinci, impartite in cinci categorii: masini hidraulice, de razboi, pentru zbor, pentru constructii si pentru manufacturare. Pretul biletului este de 20 lei (10 cu reducere, pentru studenti), dar suma nu e deloc mare tinand cont ca bugetul evenimentului se ridica la 1,5 milioane euro. Expozitia isi merita insa toti banii; studentii de la discipline reale sau cei pasionati de stiinte exacte vor cauta sa inteleaga cum functioneaza masinariile acelea care nu seamana cu nimic din ceea ce intelegem astazi prin tehnologie, intr-atat de ciudate ca par, mai degraba, obiecte venind de pe alta planeta, cu o tehnologie complet diferita – fapt cu atat mai incitant cu cat multe exponate sunt interactive, vizitatorii avand permisiunea sa-si prinda mainile si urechile in masinariile expozitiei. Iubitorii de arta vor fi impresionati de ciudatenia exponatelor, care aduc mai mult a instalatii de arta science-fiction decat a masinarii proiectate cu un scop concret.

Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Românii care cumpără online pentru Crăciun alocă până la 1.000 de lei: Produse tradiționale în topul preferințelor

În acest an, românii care aleg să își facă cumpărăturile pentru masa de Crăciun online au un buget mediu de până la 1.000 de...

Dan Șucu, omul momentului în Italia! „Un model de afaceri și un pariu pentru stabilitatea Genoei”

Primul investitor român la un club din Serie A impresionează presa italiană prin povestea sa de succes și viziunea pentru viitorul Genoei. Dan Șucu, cunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă