14.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialLeonard Orban: Fara agentii de plati, agricultura risca sa primeasca fonduri UE...

Leonard Orban: Fara agentii de plati, agricultura risca sa primeasca fonduri UE cu 25% mai mici

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a recomandat, ieri, autoritatilor de la Bucuresti, sa ia masurile necesare pentru a remedia restantele inregistrate de Romania in ceea ce priveste infiintarea agentiilor de plati in agricultura, pentru a evita pierderea unor fonduri comunitare, informeaza Rompres.

Subliniind ca raportul prezentat de Comisia Europeana nu face referiri doar la justitie si afaceri interne, ci si la alte domenii, cum ar fi cel agricol, el a declarat, in cadrul unei intalniri avute cu presa romana, la Bruxelles, ca in luna septembrie executivul comunitar va realiza o 'evaluare amanuntita' a situatiei privind infiintarea acestor agentii de plati si, daca va constata ca ele nu sunt complet operationale, poate dispune "diminuarea cu 25% a fondurilor comunitare ce revin Romaniei pentru sectorul agricol".

In ceea ce priveste raportul privind progresele pe care Romania le-a inregistrat in adoptarea masurilor ce decurg din aderarea la Uniunea Europeana, Leonard Orban a salutat faptul ca dezbaterile din colegiul comisarilor cu privire la acest document s-au soldat cu adoptarea unui ton echilibrat si a unei analize corecte a situatiei din tara noastra. "Nu au existat comentarii in randul comisarilor europeni privind adoptarea unui ton mai dur in forma finala a raportului", a spus oficialul european.

In acelasi timp, el a tinut sa sublinieze ca documentul a fost adoptat prin unanimitate de catre colegiu si ca el se refera la un stat membru si nu la o tara candidata la aderarea la Uniunea Europeana.

Leonard Orban a dorit sa respinga 'informatiile eronate' aparute in presa de ieri, potrivit carora el, comisarul Meglena Kuneva si comisarul Franco Frattini ar fi 'blocat' adoptarea rapoartelor referitoare la Romania si Bulgaria, explicand ca, in realitate, a fost vorba despre 'o procedura de lucru obisnuita' la nivelul executivului comunitar, in cadrul careia cei trei comisari au propus o serie de amendamente la forma initiala a documentelor, menite sa asigure o exprimare cat mai corecta a situatiei si progreselor inregistrate de cele doua tari.

"Trebuie sa spun ca am constatat cu o mare satisfactie ca versiunea finala cuprinde o mare parte din amendamentele si propunerile pe care le-am facut", a spus Orban.

Referindu-se la recomandarile pe care raportul le face in privinta adoptarii de catre Romania a noului Cod Penal si a noului Cod de Procedura Penala, comisarul european pentru multilingvism a declarat ca autoritatile romane vor prezenta 'in scurt timp' Comisiei Europene planuri concrete de actiune care sa vina in intampinarea acestor recomandari, urmand ca propunerile Romaniei sa fie discutate apoi cu reprezentantii executivului comunitar. "Comisia Europeana doreste ca noua legislatie ce va fi adoptata in Romania sa nu fie de natura a afecta progresele inregistrate pana acum ci, dimpotriva, sa le consolideze."

Leonard Orban a mai spus ca autoritatile de la Bucuresti vor elabora un plan de actiuni concrete pentru a raspunde recomandarilor din raport, urmand ca in luna decembrie 2007 sa aiba loc 'o evaluare de etapa' a masurilor ce vor fi adoptate in perioada urmatoare si si-a exprimat convingerea ca, "pana in 2008, Romania are timp suficient sa avanseze in mod semnificativ si sa faca progrese substantiale in domeniile unde mai este de lucru".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...
Ultima oră
Pe aceeași temă