Exista oameni care compun pentru oras personaje de legende urbane. Aceste legende urbane sunt mai apoi rezultatul sumei tuturor interpretarilor adaugate pe parcursul existentei acestor personaje.
Arta lui Alexandru Ciubotariu are aceasta importanta caracteristica, de a capata forma de legenda urbana. De pe acum, ii poti auzi pe multi locuitori ai orasului care si-au "domesticit" un nou animal de casa: pisica patrata. Cunosc chiar iubiti care au reusit sa-si impresioneze iubitele facandu-le cadou o pisica patrata. Mai mult, existenta pisicii patrate este directionata de acum de noii "stapani" ai acesteia. Folclorul urban se naste atunci cand pisica isi gaseste un nou stapan.
Ca orice personaj de legenda, povestea pisicii patrate incepe marcata de un semn norocos. "Este unul dintre sutele, poate chiar miile de personaje pe care le-am desenat. Popularitatea ei n-a fost premeditata. Doar ca a fost mai norocoasa si a iesit in fata. Am folosit-o in special in street-art si, pentru ca in acest caz se impun un «anonimat» si o efemeritate asumata, mascandu-mi adevarata identitate foloseam pisica patrata. Desenul a fost facut acum vreo sase ani, printre alte mii de personaje si desene. Trebuia un fel de personaj care sa lucreze in locul meu pe strada. Cel mai clar s-a cristalizat cand am lansat albumul de benzi desenate, iar cei care cumparau albumul doreau o dedicatie. Toti imi cereau sa desenez o pisica in forma asta, pentru ca vazusera o schita mai veche care le placuse foarte mult", spune Alexandru Ciubotariu.
Asa s-a ajuns la un album de grafica ce poarta numele pisicii. In timp, personajul a inceput sa atraga atentia, sa intrige. Ulterior, personajul pisicii patrate a capatat o noua forma de existenta. Artistul a realizat in urma cu doi ani, ajutat de un prieten designer, o jucarie din compusi de rasina, turnata intr-o matrita de silicon. "Totul este realizat manual, de la obiectul in sine si pana la ambalaj", spune artistul, care isi aminteste ca investitia initiala a fost de 1.500 de lei (noi). Pisica lui Ciubi este pictata manual si semnata in original. "Cred ca de fapt este mai mult decat o jucarie. Poate fi un obiect ideal de inlocuit pestele din sticla de pe televizor", completeaza artistul.
In timp, portofoliul de produse "pisica patrata" a crescut si s-a inmultit cu insigne, tricouri si carti. Ciubi a vandut in magazinele de arta urbana 20 de jucarii (la 95 de lei fiecare), aproape 500 de insigne si 35 de carti "Pisica Patrata 1". Acum Ciubi se pregateste sa dea viata volumului doi din cartea dedicata Pisicii patrate.
"Personaje", cea mai noua expozitie semnata Alexandru Ciubotariu, este primul proiect al proaspat infiintatei galerii Streetwise de pe strada Aurel Vlaicu nr. 146. Expozitia cuprinde lucrari de la grafica mica pana la gravura si interventii "ad-hoc" pe peretii galeriei. Aici este adunata o intreaga "menajerie" de personaje care au putut fi vazute pana acum impanzind peisajul urban. Lucrarile de street-art sunt anonime, dar lucrul acesta ti-l asumi de la inceput, spune artistul. "Anonimatul si efemeritatea lucrarilor sunt lucruri cu care pleci cand vrei sa faci ceva in aceasta zona", completeaza el. Pentru Ciubi, autorul albumului "Poveste despre eu", anonimatul a fost la inceput un avantaj, "scoate din tine lucruri pe care nu stiai ca le poti face, ma simteam mult mai liber". Intre timp viitorul personajelor sale este in mainile locuitorilor orasului, care pot sa le faca poate mai celebre chiar decat pisica patrata.
Cu ocazia Noptii Albe a Galeriilor, Ciubi a putut fi vazut desenand in direct pe peretii galeriei Streetwise. Caii verzi de pe pereti au devenit personaje cu patru capete si douasprezece degete, ce tin in maini poate viitorul motan patrat.
Alexandru Ciubotariu,
Personaje
Streetwise Gallery
22.05.-12.06.2007