Ministrul Muncii, Mariana Campeanu (foto), a declarat ieri in urma negocierilor pe tema salarizarii unice a bugetarilor ca, cel mai probabil, legea va fi finalizata la jumatatea anului viitor. Cu toate acestea, o astfel de lege exista in sertarele ministerului inca din aprilie 2007.
Ministrul Muncii a spus ieri, dupa intalnirea cu partenerii sociali si cu partidele parlamentare, ca mai sunt doua aspecte care trebuie reformate in ceea ce priveste legea salarizarii unice a bugetarilor: corelarea cresterii salariilor cu performanta economica si termenul de finalizare a proiectului, probleme care vor fi solutionate in cursul acestei saptamani. Mariana Campeanu a explicat ca, dupa ce se va ajunge la un consens, se va semna un memorandum prin care partidele si sindicatele sa se angajeze ca "in cel mult sase luni de la inceperea anului viitor" aceasta lege sa intre pe ordinea de zi a Parlamentului.
La intalnirea de la Guvern, fiecare dintre participanti – partide parlamentare, sindicate, patronate si Guvern – si-au desemnat specialisti in domeniu, singurii care au lipsit fiind insa reprezentantii PD-L. Fostul ministru al Muncii, democratul Gheorghe Barbu, ne-a spus ca democrat-liberalii nu au participat la negocierile de la Guvern pentru ca "aceasta a fost decizia partidului" si pentru ca "PD-L nu participa la jocuri de imagine". In plus, Gheorghe Barbu ne-a spus ca exista la Ministerul Muncii, din aprilie 2007, inca de pe vremea cand PD era la guvernare, "un proiect de lege privind salarizarea unica a bugetarilor, care avea 98 de articole, avea principii privind nivelurile si sporurile care trebuiau acordate si care nu a mai fost finalizat".
Penultimul ministru al Muncii, liberalul Paul Pacuraru, recunoaste existenta acestui proiect de lege si chiar il lauda si sustine ca "toata lumea a fost de acord cu aceasta idee". Proiectul s-a blocat totusi la Ministerul Finantelor din cauza costurilor, adica a salariilor mari propuse pentru bugetari. In opinia lui Paul Pacuraru, "legea a intrat in pana pentru ca pe de-o parte nu exista suportul financiar pentru a o pune in aplicare, iar pe de alta parte nu exista sprijin in Parlament". Pe de alta parte, surse din zona Palatului Victoria sustin ca cel mai probabil nici guvernarea viitoare nu va solutiona aceasta lege pentru ca nu exista nici un interes ca ea sa fie implementata si pentru ca este foarte dificil sa se stabileasca ce categorii de bugetari sunt mai importante pentru a se realiza scala de salarizare.