7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialLegea privind conversia datoriilor, contestata

Legea privind conversia datoriilor, contestata

Compania Petro Carbo Chem SE (PCC) a solicitat ieri presedintelui Romaniei sa nu promulge legea privind conversia datoriilor Oltchim catre AVAS in actiuni ale statului si sa o trimita inapoi in Parlament. Reprezentantii companiei, actionar minoritar semnificativ al combinatului (13%), sustin ca legea adoptata saptamana trecuta in Camera Deputatilor nu are sens economic si nu va imbunatati situatia financiara a companiei, care a inregistrat pierderi in ultimii ani.

PCC acuza ca legea nu are suport juridic deoarece nu a fost avizata de Comisia Europeana si este suspecta a avea un pronuntat caracter de ajutor de stat. "Daca legea ar fi promulgata, exista un real pericol ca Oltchim sa fie obligata ulterior sa restituie statului intreaga datorie  convertita in actiuni. Statul nu isi recupereaza creanta prin aceasta lege, doar amana speranta incasarii datoriei pentru momentul privatizarii", a declarat pentru "Romania Libera" Adam Lamentowicz, project development manager  al companiei.
Lamentowicz sustine ca legea nu serveste nici statului, nici comunitatii locale, nu va salva compania, ci ii va crea o situatie mult mai grava.

"Problemele Oltchim nu sunt generate de actionarii minoritari, ci sunt cauzate de faptul ca Oltchim nu a platit datoriile la timp, nici macar in anii in care a inregistrat profit. Atragem atentia ca anul trecut, unul de varf pentru intreaga industrie chimica mondiala, Oltchim a inregistrat pierderi. De aceea, consideram ca anii urmatori, care vor aduce in mod ciclic o scadere a profitului de pe piata, vor fi si mai dificili pentru Oltchim", a mai precizat oficialul PCC SE.
PCC a reclamat Parlamentului European, pe data de 5 martie 2008,  posibila incalcare a legislatiei europene, produsa prin aprobarea "Legii Oltchim", despre care a afirmat ca "permite calificarea pozitiei AVAS ca reprezentand ajutor de stat mascat" de circa 200 milioane de dolari.

Cele mai citite

Creștere semnificativă a înmatriculărilor auto noi în România și UE: Țara noastră avansează pe piața de hibride

În primele zece luni ale anului 2024, România a înregistrat o creștere de 5,4% a înmatriculărilor de autoturisme noi față de aceeași perioadă a...

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...

Seifuri de hotel: Cât de sigure sunt pentru oaspeți?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă