Un prim proiect de modificare a Legii nr. 356/2001, legea patronatelor, a fost dezbatut anul trecut de initiator, Ministerul Muncii, cu organizatiile patronale pentru clarificarea punctelor de vedere aflate in divergenta. Apoi, in cadrul proiectului de twinning „Promo-varea dialogului social autonom” derulat in parteneriat cu Germania, expertii nemti au prezentat o serie de propuneri in acest sens, care au fost discutate cu partenerii sociali, a argumentat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Varianta finala proiectului legislativ a fost publicata pe site-ul institutiei la www.mmssf.ro pentru dezbatere publica.
Modificarile propuse la legea patronatelor asigura compatibilitatea cu propunerile de modificare din Legea nr. 130/1996, legea contractelor colective de munca. Se prevad modificari referitoare la redefinirea organizatiilor patronale si a conceptului de patron; structurarea organizatiilor patronale cu principiul domeniului de activitate; redefinirea organizatiilor patronale pe principiul domeniului de acti-vitate; redefinirea modului de asociere cu precizarea statutului federatiei sau confederatiei patro-nale; reconsiderarea modului de afliere a organizatiilor patronale; introducerea unor proceduri spe-ciale de inregistrare a organizatiilor patronale conform principiului simetriei juridice cu modul de inregistrare a organizatiilor sindicale; redefinirea drepturilor si obligatiilor organizatiilor patronale.
Sugestiile si propunerile la proiectul legii patronatelor se pot trimite la Ministerul Muncii pana la data de 11 ianuarie a.c.